Erdogan: Turska ostaje uz Bosnu i Hercegovinu i braću Bošnjake

Erdogan: Turska ostaje uz Bosnu i Hercegovinu i braću Bošnjake

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan se videoporukom obratio na komemoraciji povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Na samom početku obraćanja, Erdogan je iskazao rahmet pred duše žrtava, kao i saučešće njihovim porodicama.

„Iako je prošlo 26 godina srebreničke, rane na našim srcima i dalje krvare. Svaki mezar i svaki naš šehid podsjećaju nas na te dane. Vaša bol je i naša bol“, rekao je Erdogan.

Poručio je kako neće nikada iznevjeriti amanet Alije Izetbegovića, da nikada neće zaboraviti genocid niti dozvoliti da bude zaboravljen.

“Nećemo dopustiti da ova crna mrlja evropske i ljudske povijesti na bilo koji način bude potisnuta u drugi plan”, poručio je Erdogan, prenosi AA.

Rekao je kako presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, koju su prošlog mjeseca izrekli međunarodni sudovi, ne može umanjiti bol porodica niti vratiti izgubljene živote.

“Ipak, te i slične presude mogu igrati ulogu u sprečavanju ponovnog počinjenja zločina genocida. Dostizanje pravde također je savjesni dug žrtvama ove tragedije u srcu Europe i svim porodicama šehida koje su iza njih ostale”, rekao je Erdogan.

Naglasio je kako Turska ostaje uz Bosnu i Hercegovinu i braću Bošnjake.

„Stabilnost BiH veoma je važna za Balkan, ali i cijelu Evropu”, poručio je Erdogan, te zaključio:

​​​​​​​”Ne zaboravljajući prošlost, za budućnost naše djece, pozivam sve političare sa ovog mjesta da se okupe oko zajedničkih ljudskih vrijednosti suprotstavljajući se diskursima koji sadrže mržnju, nasilje i diskriminaciju.”

Previous Srebrenička majka Kada Hotić: Nemojte nas žaliti, već pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet
Next Agius: Genocid u Srebrenici potvrdilo je 34 sudaca iz 29 zemalja, sa pet kontinenata

You might also like

NAŠI DANI

TK: Koalicija SDP, Naša stranka i PDA – srušili SDA, u Vladu uveli HDZ koji nema nijednog zastupnika u Skupštini

Iako nema nijednog zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, HDZ će u novom sazivu Vlade TK imati ministra, odlučila je nova većina koju čine SDP BiH, PDA Mirsada Kukića i Naša

NAŠI DANI

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS podržalo veliki istraživački projekt Memorijalnog centra Srebrenica

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS pokrovitelj je novog velikog istraživačkog projekta Memorijalnog centra Srebrenica „Ubijeni prije pada Srebrenice“, čiji je cilj istražiti i utvrditi broj i identitet ubijenih žrtava

NAŠI DANI

Republika srpska plaća 80.000 dolara mjesečno američkoj kompaniji za lobiranje

Za 80.000 dolara mjesečno, bosanskohercegovački entitet Republika srpska (Rs) će u periodu od godine dana unajmiti američku advokatsku kompaniju za lobiranje ‘McGinnis Lochridge’ kako bi ih savjetovala i predstavljala u