Erdogan u Sarajevu: Cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine  ključ su mira u regionu

Erdogan u Sarajevu: Cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine ključ su mira u regionu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine poručio je da su teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, ključ mira u regionu, javlja AA.

Erdogan se danas u Sarajevu sastao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Podsjetivši da je današnji sastanak s članovima Predsjedništva BiH treći ove godine, Erdogan je kazao kako je intenzitet sastanaka pokazatelj važnosti koju pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom.

“Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima našeg naroda. Poruke solidarnosti iz BiH tokom poplava i požara kojima smo bili pogođeni prošlih sedmica, pokazatelji su činjenice da ljubav turskog naroda prema Bosni i Hercegovini nije jednostrana. Zbog toga, u svoje ime, i u ime turskog naroda zahvaljujem predsjedavajućem, članovima Predsjedništva i građanima BiH”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je naglasio kako je na sastanku s članovima Predsjedništva BiH dogovoreno intenziviranje saradnje, u vezi s prilikama u budućnosti, o koracima na regionalnom, ali i globalnom planu.

Erdogan je rekao da je dogovoreno intenziviranje aktivnosti u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, projektom mira, koji će donijeti razvoj čitavom regionu i ojačati povezanost.

“Prilikom posjete članova Predsjeništva Bosne i Hercegovine Ankari potpisan je revidirani i nadograđeni Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH, stupio je na snagu 1. augusta 2021. godine, a sasvim će sigurno unaprijediti obim naše trgovinske saradnje. Turska želi unapređenje odnosa sa BiH u oblasti turizma poljoprivrede i kulture”, podsjetio je Erdogan.

Kako je rekao, dogovoreno je i intenziviranje koraka s ciljem razvoja u svakom pogledu na korist svih naroda regiona.

Erdogan je ponovio podršku Turske putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

“Teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, ključ su mira u regionu. Nastavićemo sa zajedničkim radom s ciljem zaštite regionalne stabilnosti”, kazao je Erdogan.

Najavio je novu podršku turske Ziraat Banke u vezi s privrednim razvojem, ali i napomenuo kako je u vezi s velikim investitorima iz Turske, neophodno prevazići određene barijere.

“Turska i Bosna i Hercegovina za cilj imaju obim trgovinske razmjene podići na milijardu eura”, naglasio je turski predsjednik.

Dotakao se i situacije u Afganistanu kazavši da je prema posljednjim podacima, broj ubijenih u napadima u Kabulu dosegao 170.

“To znači da zemlje u svijetu koje se smatraju jakima, kada napuštaju mjesta na kojima se nalaze, moraju se ponašati veoma oprezno. Napuštati ove zemlje prepuštajući ih terorističkim organizacijama donosi teške posljedice. Naprimjer, ISIS je preuzeo odgovornost za napade. Da li se borite protiv njih? Ne. Turska je pružila najveću borbu protiv terorista ISIS-a. Što se tiče talibana, nije važno šta oni govore, nego šta rade. Njihovi postupci će oblikovati dalju situaciju. Turska je iz Afganistana izvukla sve civile, ostao je još dio tehničkih ekipa. Pružićemo svaku pomoć mirnoj budućnosti”, istakao je Erdogan.

Komšić: Erdogan i narod Turske su veliki prijatelji Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Sarajevu istakao da su imali vrlo iskrene i korisne razgovore.

Istakao je da su razgovarali o temama koje se tiču bilateralnih odnosa te širih regionalnih odnosa, kao i nekih tema koje su globalne prirode.

“Dokazalo se da su predsjednik Erdogan i njegova administracija i narod Republike Turske veliki prijatelji Bosne i Hercegovine“, kazao je Komšić u obraćanju.

Istakao je da su se dogovorili da se sljedeći trilateralni sastanak, odnosno trilaterala Bosna i Hercegovina – Turska – Srbija, održi u Bosni i Hercegovini.

“Precizan termin će biti definisan. To je nastavak cijelog ciklusa te vrste sastanaka koji su se pokazali vrlo korisnima u smislu stabilizacije i političke situacije u odnosima naših zemalja ali i stabilizacije cijele situacije u regiji, posebno što su vezani za neke konkretne projekte. Tu, prije svega, mislim na veliki infrastrukturni projekat izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo, koji ide svojim tempom“, rekao je Komšić.

Naglasio je da su razgovarali i o značaju i potrebi povećanja trgovinske razmjene BiH i Turske.

“Razgovarali smo o potrebi i šansi, prije svega, za Bosnu i Hercegovinu da trgovinska razmjena između naše dvije zemlje napokon dostigne tu čarobnu cifru od jedne milijarde eura, dolara. Mi imamo uspješnu ekonomsku saradnju i prostora zaista ima puno za daljnje razvijanje ekonomskih odnosa“, kazao je.

Dodao je da ih je Erdogan upoznao sa situacijom oko stanja investicija turskih partnera u Bosni i Hercegovini i problema na koje nailaze.

“Razgovarali smo o nekim konkretnim projektima kada je riječ o potrebi da se turski investitori i kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini dovedu u ravnopravan položaj s domaćim firmama“, istakao je Komšić.

Kako je rekao, razgovarali su i o jačanju saradnje u sektoru energetike.

“Razgovarali smo o namjeri da naše dvije zemlje potpišu pismo namjere za saradnju u oblasti energetike što je od vitalnog značaja za BiH s obzirom na stanje u sektoru energetike i izazovima koji nas očekuju u narednim godinama“, kazao je Komšić.

Odgovarajući na pitanja novinara o stanju u Bosni i Hercegovini, blokadi rada državnih institucija i izjavama koje govore o “disoluciji zemlje”, Komšić je rekao kako takvi potezi ne vode nikuda.

“Blokade rada institucija su besmislene i ne vode nigdje. Na kraju će se završiti nakon nekog vremena, ne ovisi o meni, a završiće se konstatacijom da smo samo džaba gubili vrijeme i energiju”, rekao je Komšić.

Džaferović: Turska i Erdogan bitan faktor stabilnosti na Balkanu

“Republika Turska je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Predsjednik Erdogan je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Republika Turska praktično od BiH ništa ne traži. Nudi samo spremnost da pomogne BiH. Mi smo zaista zahvalni takvom prijatelju kakva je Republika Turska i predsjednik Erdogan, i to cijeloj Bosni i Hercegovini, svim narodima, svim građanima u BiH”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je na bilateralne sastanke održane u proteklie tri godine, uključujući sastanke 2019. u Ankari i Sarajevu pa i Ankari i Antaliji ove godine.

“Mogli bismo kazati sljedeće: Republika Turska i predsjednik Erdogan su bitan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana i to je vrlo važna činjenica. Mi molimo i predsjednika Erdogana i Republikom Turskom da nastave s tom stabilizirajućom politikom na Zapadnom Balkanu. Republika Turska u tom kontekstu ima inicijative i dio je toga, i BiH je dio toga. To su trilateralni sastanci Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina i Turska-Hrvatska-Bosna i Hercegovina. Jako je važno da se ožive te trilaterale i mi planiramo ove godine, ukoliko nas pandemijski uslovi budu imalo doveli u tu poziciju da održimo trilaterlani sastanak Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina ovdje u BiH”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako je BiH na svom evropskom putu, na svom NATO putu, te je u okviru toga veoma bitna saradnja s Turskom i prijateljima kakav je Turska.

“I Republika Turska ima svoj evropski put i članica je NATO saveza. Kao što smo mogli da čujemo iz izlaganja predsjednika Erdogana, Republika Turska podržava evroatlansku orijentanciju i kretanje BiH”, rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na neiskorištene mogućnosti ekonomske saradnje.

Podsjetio je kako je u ovom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 2. maja 2019. godine u Ankari potpisan Memorandum, a 16. marta 2021. u Ankari Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture.

“Taj sporazum je ustvari najbitnija tačka u izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, on je ustvari dozvola država da da se krene u taj projekat koji je također vrlo važan i politički projekt, osim što je ekonomski i infrastrukturni. On je i politički restabilizirajući projekt na području Zapadnog Balkana”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako je potrebno da parlament Turske ratificira sporazum i da se onda krene ubrzano s konkretnim aktivnostima na izgradnji autoputa.

“Ja sam za to da se taj autoput počne graditi na što je moguće više mjesta u BiH. I kada je u pitanju sjeverna konekcija i kada je u pitanju južna konekcija. Postoje interesi da to bude tako. Očekujemo i nisam uopće u dilemi da će Republika Turska kada je ta stvar u pitanju BiH ponuditi uslove koji su veoma primamljivi”, rekao je Džaferović.

Govorio je i o Ugovoru o slobodnoj trgovini koji je potpisan u maju 2019. godine u Ankari, koji je ratificiran u oba parlamenta i stoje neiskorištene mogućnosti.

“Turska je BiH dala najbolje pogodnosti u odnosu na sve države svijeta kada je u pitanju slobodna trgovina i hvala Republici Turskoj, predsjedniku Erdoganu. Mi to ne koristimo, Moramo se organizirati da to koristimo. To je velika komperativna prednost kada je u pitanju BiH”, rekao je Džaferović.

Ukazao je na mnoge turske kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini, ističući kako je potrebno pomoći im da razviju svoje poslovanje.

Najavio je intenziviranje saradnje.

“BiH je potreban mir, stabilnost, funkcioniranje institucija, potrebno je jedno stabilno okruženje, to je u interesu svih nas u ovoj zemlji kako bismo snažno išli naprijed”, rekao je Džaferović.

Džaferović se osvrnuo i na trenutnu političku situaciji u Bosni i Hercegovini i Daytonski mirovni sporazum.

“Dayton je izbalansirana ravnoteža. Učinimo svi sve u BiH da ne pokvarimo tu ravnotežu, jer onda će svi biti gubitnici, a to nije dobro. Nama trebaju prijatelji, kao što je predsjednik Erdogan, kao što je Turska, da se unaprijede ti odnosi”, kazao je Džaferović i dodao:

“Pozivam sve da gledamo u budućnost. Poštovati ovo što imamo, ne blokirati to, a onda razgovarati, svaki dan razgovarati, u Predsjedništvu, u Parlamentu, u Vijeću ministara, sa prijateljima u Ankari, Briselu… To je jako važno za sve nas koji živimo u ovoj zemlji.”

Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika

Agencija Anadolija na Twitteru prenosi i neke od Dodikovih izjava…

-Najbolje je da mi u BiH, i sa prijateljem kakav je predsjednik Erdogan, vodimo dijalog i da dobre usluge koje nudi predsjednik Erdogan prihvatimo

-Mir u BiH je neprikosnoven i mora biti održan

-I ja sam za to da se održi teritorijalni integritet BiH

Dodik zahvalio predsjedniku Erdoganu za ekonomsku pomoć koju pruža Bosni i Hercegovini.

Previous Erdogan dočekan uz najviše počasti, sastanak u Predsjedništvu
Next Džaferović uputio telegram saučešća Bidenu povodom terorističkog napada u Kabulu

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović dvije trećine plaće daje za pomoć najugroženijima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović odreći će se dvije trećine svoje neto plaće koje će se tokom trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom korona virusa uplaćivati u dobrotvorne svrhe. Džaferović će

NAŠI DANI

Strani analitičari: Bosna se snalazi bolje od Francuske; Evropa je veća nego samo njen zapadni dio

Izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona kojom je Bosnu i Hercegovinu nazvao “tempiranom bombom” izazvala je reakcije stranih analitičara. “Macronovo viđenje Bosne i Hercegovine me podsjeća na Trumpove izjave o Ukrajini.

NAŠI DANI

Hrvati neumorni u izmišljanju novih riječi: Među nagrađenim riječima i one smišljene od strane šestogodišnje djece

Časopis Jezik i Šreterova Zaklada ove godine obilježavaju desetu godišnjicu dodjele nagrade za najbolju novu hrvatsku riječ, Nagrade “Dr. Ivan Šreter”, piše glas-slavonije.hr. Prva je dodjela, ali samo u organizaciji