Euromonitor: Putovanja i turizam daju rastući doprinos bosanskom BDP-u

Euromonitor: Putovanja i turizam daju rastući doprinos bosanskom BDP-u

Putovanja i turizam daju rastući doprinos BDP-u Bosne i Hercegovine, što pozitivno utiče na zaposlenost u zemlji s hronično visokom nezaposlenošću, navodi Euromonitor u svojoj analizi, izvještava Indikator.ba.

Internetski kanal vodeći je kanal u vrijednosti prodaje samo u kratkoročnim najmima u 2019. godini. Međutim, vrijednost online prodaje nastavit će da raste brže od offline prodaje u svim kategorijama putovanja u Bosni i Hercegovini tokom predviđenog razdoblja, navodi Euromonitor.

Konkurencija u aviolinijama pojačana je, ističe Euromonitor i primjećuje da ima sve više aviotvrtki i novih ruta, posebno putem jeftinih prijevoznika.

Putnički posrednici postaju sve vještiji u profiliranju potrošača i oblikuju svoje turističke ponude tako da odgovaraju potrebama i sklonostima putničkih igrača i turista. Nedavni zanimljivi razvoj, dodaje Euromonitor, tiče se nove vrste putničkih posrednika: kuponskih posrednika, poput CityDeal-a, eKupona i Megabona.

Analitička kuća na kraju zaključuje da Bosna i Hercegovina zadržava značajan potencijal kao turističko odredište. Raste zanimanje iz Evrope, ali i brzorastućih globalnih tržišta na Bliskom Istoku i u Africi.

/Naslovnica – Ostrožac, Foto: @i7snov, Instagram/

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Plata duplo veća: Medicinari iz RS sve više dolaze na rad u FBiH
Next U selu Brezje kod Rogatice nekada su se pronalazili i ćupovi zlata

You might also like

TURIZAM

Ski centar Bjelašnica – U planu aplikacije za evropska i svjetska takmičenja

Kantonalno javno preduzeće ZOI'84 ima u planu i interesu da ponovno pokrene aplikaciju za održavanje evropskih i svjetskih takmičenja u brzim disciplinama što bi bilo od velikog značaja za promociju

TURIZAM

Prirodne ljepote Japodskih otoka na Uni

Pandemija koronavirusa je najviše štete nanijela turizmu u cijelom svijetu pa tako i u našoj zemlji. U Unsko-sanskom kantonu, koji posljednjih godina bilježi rekordno povećanje broja turističkih posjeta, nadaju se

Ekonomija/Biznis

Talgo vozovi pun pogodak

  Uvođenjem talgo garnitura “Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine” bilježe povećanje broja putnika te su u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu imale 58.368 prevezenih putnika više na svim