Evropa ponovo pali elektrane, Bosna i Hercegovina proizvodi struju kao nikad ranije

Evropa ponovo pali elektrane, Bosna i Hercegovina proizvodi struju kao nikad ranije

Evropska unija vraća se proizvodnji struje putem elektrana na ugalj, najavila je Elina Bardram, vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji.

Ona je dodala da će ova mjera, koja bi trebalo da bude alternativa ruskom gasu, biti privremenog tipa, prenio je Reuters.

Za razliku od drugih stvari, po pitanju proizvodnje električne energije u elektranama na ugalj, Bosna i Hercegovina nema problema, jer je trenutno aktivno pet termoelektrana i više rudnika uglja, kažu stručnjaci, koji su ipak ubijeđeni da evropske zemlje ni u kom slučaju neće odustati od zelene agende.

Posljednja u nizu nekolicine evropskih zemalja koja je saopštila da će ukinuti ograničenja na proizvodnju u elektranama na ugalj i na taj način aktivirati prvu fazu plana za rješavanje krize zbog poskupljenja i isporuke ruskog gasa je Nizozemska i tako se pridružila Njemačkoj, Italiji i Austriji.

S ciljem obuzdavanja inflacije, zabrinjavajućih ekonomskih prognoza i problema sa isporukom gasa iz Rusije, Njemačka je najavila da će povećati svoje kapacitete za skladištenje gasa, ali da će u tom slučaju ponovo pokrenuti elektrane na ugalj, iako je bio plan da ih do 2030. godine u potpunosti zatvori.

Robert Habek, ministar ekonomije Njemačke i član partije Zeleni, koja je najveći zagovornik ukidanja upotrebe uglja, priznao je da je ova najava bolna, ali u ovoj situaciji neophodna.

“Ako to ne uradimo, onda ćemo se suočiti sa rizikom da skladišna postrojenje ne budu dovoljno puna uoči zimske sezone. Tada bismo bili lake mete za ucjenu na političkom nivou”, ocijenio je Habek.

Slično je objavio i zvanični Beč, ali i Italija, koja nakon obavještenja iz ruskog “Gasproma” da će dobiti samo dio traženih količina gasa, čak razmatra da proglasi vanredno stanje, koje bi aktiviralo mjere uštede gasa, saopštila je italijanska kompanija ENI.MI, a prenosi RSE. Iz Danske stiže saopštenje da će prirodni gas biti ograničen i racionalno raspoređen za određene industrijske korisnike kako bi se potrošačima obezbijedilo grijanje na zimu.

Koliko evropske zemlje zavise od ruskog gasa, govore podaci da je samo u prošloj godini ovim energentom bilo pokriveno više od 40 odsto ukupne potrošnje gasa u EU. Usljed ukrajinske krize, te količine značajno su smanjene, ali očigledno je da i najjače evropske ekonomije u ovom trenutku ne mogu izdržati “ovakav rat”.

Bosnu i Hercegovinu, sa druge strane, ovo ne brine. Proizvodnja struje u elektranama na ugalj, za razliku od evropskih inicijativa, nikada nije prestala, a struka tvrdi da nikada nije ni bila bolja.

“Dovoljno je provjeriti kod ‘Elektroprivrede BiH’. Koliko znam, izvoz električne energije nikad nije bio veći. Oni sada rade jedan sjajan posao i mi u određenoj mjeri ubiremo plodove aktuelne situacije. Ali ne treba da živimo u iluziji da će to trajati vječno”, kaže za “Nezavisne novine” Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Bosanski izvoz električne energije u prva tri mjeseca ove godine imao je vrijednost od 406 miliona KM. To je polovina vrijednosti sveukupnog izvoza u 2021. godini, koja je opet bila rekordna po ovom pitanju.

(MiruhBosne/Nezavisne)

Previous Manifestacija "512. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu
Next Bosna i Hercegovina osigurala novac za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare

You might also like

Ekonomija/Biznis

Delegacija Vlade FBiH u posjeti fabrikama TVC i UNIS Ginex

Tokom službene posjetu Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom Fadilom Novalićem posjetila je pogon kompanije TVC d.o.o. Goražde i UNIS Ginex d.d. Goražde. Nova fabrika kompanije TVC

Ekonomija/Biznis

Elektroprivreda BiH i Siemens grade 15 vjetroagregata VE ‘Podveležje’

  U Direkciji JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu, 26. februara 2019.godine, Bajazit Jašarević, generalni direktor i dr.sci.Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, potpisali su sa predstavnicima Konzorcija Siemens Gamesa

Ekonomija/Biznis

Sarajevo dobija novo naselje – „Park Residence“ na lokalitetu Crni Vrh, Općina Centar

Nakon niza uspješno realizovanih građevinskih projekata, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou, među kojima se u Bosni i Hercegovini ističu stambeni kompleks Bolgrano u sarajevskom naselju Šip, hotel