Evropska filmska akademija: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Evropska filmska akademija: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Tokom 2024. godine sarajevska Baščaršija bit će proglašena novim Blagom evropske filmske kulture čime se Bosna i Hercegovina najzad ucrtava u mapu najvažnijih filmskih lokacija u Evropi na prijedlog Udruženja filmskih radnika BiH.

Ovo je značajno priznanje za bosanskohercegovačku kinematografiju, za Sarajevo ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer ovo rijetko priznanje ima samo nekoliko zemalja regiona. Ovim priznanjem Evropska filmska akademija slavi značajna mjesta za evropsku kinematografiju, mjesta od historijskog značaja koja treba održavati i štititi, ne samo sada, već i za generacije koje dolaze.

“Drago nam je što ćemo još osam nezaboravnih mjesta proglasiti blagom evropske filmske kulture koja ljudi mogu posjetiti. Posebno je lijepo što možemo dodati nekoliko zemalja koje su ranije nedostajale na mapi blaga: Bosnu i Hercegovinu, Holandiju, Norvešku i Švicarsku“, kaže Pascal Edelmann, šef Odsjeka za evropsku filmsku baštinu pri Evropskoj filmskoj akademiji.

“Razlog zbog kojeg smo predložili Baščaršiju za ovo prestižno priznanje Evropske filmske akademije je značaj ovog mjesta na kojem je snimano više od 20 filmova, kako bosanskohercegovačke, tako i stranih produkcija. Neki od prvih, ali i neki od najznačajnijih domaćih filmova sadrže scene snimane na Baščaršiji, te nas raduje da je značaj sarajevske Baščaršije za evropsku kinematografiju prepoznala i Evropska filmska akademija”, kažu iz Udruženja filmskih radnika.

Među osam novih blaga, koja će se pridružiti 41 evropskoj lokaciji koja već ima ovo posebno priznanje, nalaze se veća područja kao što su sarajevska Baščaršija, Scheibler Lofts u Księży Młyn u Łódźu (Poljska) i slikovita luka Corricella na italijanskom ostrvu Procida. Akademija će, također, Evropskim filmskim blagom proglasiti posebne građevine kao što su prelijepa kino dvorana Palatsi u Tampereu (Finska), most Koningshaven u Roterdamu i švajcarski parni brod „Schiller“, jedan od brodova koji prelaze jezero Lucerne. Konačno, tu su i dva historijska filmska studija koja se pridružuju listi: Gamla Filmstaden u Švedskoj i Filmparken u Jaru u Norveškoj.

Blago evropske filmske kulture dio je proširenih aktivnosti Europske filmske akademije na području filmske baštine, koje su započele 2022. godine. Novi Odjel za europsku filmsku baštinu od tada je pokrenuo mrežu nacionalnih filmskih akademija, kinoteka i filmskih arhiva posvećenih podršci i promociji klasika našeg kontinenta.

U aktivnosti ovog Odjela spada i dio „In Memoriam“ na dodjeli Evropskih filmskih nagrada, koji je prvi put održan na ceremoniji dodjele nagrada 2022. i obilježava sećanje I odavanje počasti na preminule kolege iz europske kinematografije.

Previous Održan Dan otvorenih vrata na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru
Next New York: Najmanje 100 propalestinskih demonstranata uhapšeno blizu kuće senatora Schumera

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Nova umjetnička instalacija Almira Derviševića u Hagu

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je u Den Hagu još jednu postavku instalacije, a mjesto realizacije bio je Sud za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu (ICTY). Nazvana je ‘Instalacija; Bosna

KULTURA I UMJETNOST

Godišnjica smrti: Dr Safvet-beg Bašagić – Jedan od najeminentnijih Bošnjaka svoga vremena

Safvet-beg Bašagić je rođen 1870. godine u Nevesinju, u Bosni i Hercegovini. Mekteb je pohađao u Mostaru i Konjicu, gdje je proveo dio djetinjstva, kao i u Foči, Ljubuškom i

KULTURA I UMJETNOST

Zenički muzej postavio virtuelnu izložbu ‘Digitalni Kulin ban’

Muzej grada Zenice postavio je u svojim prostorijama digitalnu/virtuelnu izložbenu galeriju. Prva izložba koju zenički muzej na ovakav način predstavlja svojim sugrađanima i drugim posjetiocima nosi naziv “Digitalni Kulin ban”. “Mi