Evropski parlament traži sankcije za Dodika i proziva Šmita zbog nametnutih odluka

Evropski parlament traži sankcije za Dodika i proziva Šmita zbog nametnutih odluka

Evropski parlament večeras je završio debatu o rezoluciji o primjeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike, koja bi trebalo da bude usvojena u srijedu, a od zemlja Zapadnog Balkana tom rezolucijom zatraženo je da svoje vanjske politike usklade sa vanjskom politikom Unije, uključujući i sankcije.

Osnov rezolucije su, kako se navodi, tektonske promjene koje su nastale u geopolitičkom okruženju i koje su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova.

U rezoluciji se poziva Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

U vezi sa Bosnom i Hercegovinom rezolucijom se poziva da se donesu „ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući onih koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu cjelovitost, posebno Milorada Dodika“ i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak.

Rezolucija izražava zabrinutost i u vezi sa sadržajem i „načinom na koji su izmijenjeni izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Visoki predstavnik za BiH izmjene predložio na dan izbora, što bi moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etno-nacionalizam“.

U rezoluciji, kada je riječ o Srbiji, navodi se da Evropski parlament „žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije“ sa ZSBP i ponavlja ”da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU“.

U rezoluciji EP, čiji je autor predsjednik komiteta za spoljne poslove EP, Nijemac David Mekalister, navodi se da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, ”mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i prava EU“ – prenose agencije.

Istovremeno lideri sarajevske ‘trojke’ pričaju neku drugu priču bosanskoj javnosti. Izjavljuje tako danas E. Forto (NS) da je ‘SNSD spreman zauzeti proevropski kurs’!

Ranije je E. Konaković isticao da nametnute odluke nisu išle u korist HDZ-a, mada se diplomatskim uspjehom na tom planu u par navrata javno pohvalio i sam lider HDZ-a RH Andrej Plenković. Predsjednik stranke ‘NiP’ skoro svakodnevno ponovo priziva Šmitove intervencije koje bi omogućile preglasavanje bošnjačke većine u Domu naroda Parlamenta FBiH i nesmetanu vlast ‘trojke’ i HDZ-a.

Previous Turska grupacija „Ecose“ namjerava investirati u BPK Goražde
Next Ignorisanjem Kluba Bošnjaka HDZ je stavio tačku na „legitimno predstavljanje“

You might also like

NAŠI DANI

Pjevačica The Cranberriesa preminula u 46. godini – Na vrhuncu karijere pjevala o Bosni (Video)

Dolores O’Riordan, pjevačica benda The Cranberries, preminula je u 46. godini. “Irska pjevačica Dolores O’Riordan danas je iznenada preminula u Londonu”, kazala je glasnogovornica irskog benda Lindsey Holmes. Istakla je

NAŠI DANI

Tanji Fajon uručena Zlatna medalja Bošnjačkog instituta (Video)

 Ministrici vanjskih poslova Republike Slovenije Tanji Fajon danas je u Sarajevu uručeno priznanje Zlatna medalja Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića za 2022. godinu, koje se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za

NAŠI DANI

Suze djece i roditelja na protestu u Sarajevu zbog pogibije 11-godišnjeg učenika, upućena poruka nadležnima

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras u Ulici Ramiza Salčina u Općini Novi Grad protestirajući zbog smrti 11-godišnjeg učenika Osnovne škole Aleksa Šantić kojeg je sinoć u ovoj ulici usmrtio