EZ Group Busovača – uskoro gradi nove proizvodne hale i uvodi nove proizvode

EZ Group Busovača – uskoro gradi nove proizvodne hale i uvodi nove proizvode

EZ Group iz Busovače, koja proizvodi kućnu hemiju, kozmetičku i plastičnu ambalažu, priprema se za izgradnju novih proizvodnih postrojenja i uvođenje novih proizvoda.

Kompanija je početkom jula obilježila i 30 godina postojanja i trenutno je u postupku reorganizacije i digitalizacije divizija.


Nedavno su nabavili i instalirali prvi robot u proizvodnji plastične ambalaže, a ukupna vrijednost opreme je više od 300.000 EUR. 

Kako ističe Mahir Mujić, generalni direktor EZ Group, u toku je nova nabavka opreme kako u proizvodnji sredstava za čišćenje i kozmetike, tako i u proizvodnji plastične ambalaže.
– Svake godine uvodimo nove proizvode pa tako i ove planiramo 7-8 novih proizvoda u oblasti kućne hemije i kozmetike i isto tako u oblasti plastične ambalaže. U toku su pripreme za izgradnju novih hala za proizvodnju i skladišta. Naša fabrika svake godine investira blizu 2 mil KM u novu opremu, tehnologiju, edukaciju kadrova i projekte unapređenja – ističe za eKapiju Mujić.


Na pitanje “Koji trenutak biste izdvojili kao posebno začajan u razvoju EZ Group?” kaže da je to svakako momenat iz 2004. godine kada su počeli uvoditi nove tehnologije u procesu proizvodnje i praktično primjenjivati uredbe Evropskog parlamenta o deterdžentima.
– Trideset godina je jedan respektabilan jubilej za svaku kompaniju. Fabrika se razvijala zajedno sa tržištem i u skladu sa proizvodnim programima. Naravno, uvijek može više i bolje, ali zadovoljni smo trenutnom pozicijom i razvojem – kaže Mujić.

Kada je riječ o izvoznim izazovima sa kojima se u ovoj kompaniji susreću Mujić ističe da su oni veliki jer izvoz podrazumijeva ulazak na uređena tržišta koja zahtijevaju kvalitet i konkuretne cijene.


– S druge strane mi kao država smo u nepovoljnoj poziciji jer nismo članica EU pa samim tim morate biti mnogo bolji da neko prihvati naše proizvode. Izvozimo na tržišta Evropske unije i regiona, a nedavno smo otvorili i tržište Saudisjke Arabije od kojeg, prema raspoloživim informacijama, očekujemo mnogo – navodi Mujić.


Osim kućne hemije i kozmetičkih preparata, EZ Group proizvodi i plastičnu ambalažu. Mujić dodaje da je danas plastična ambalaža sastavni dio života i da pravilno upravljanje sa potencijalom koji ista nosi može dovesti do velikih ušteda, a istovremeno smanjiti štetan uticaj na okoliš.


– Zadnjih dvadeset godina u svom proizvodnom procesu recikliramo sav višak plastične ambalaže. Isto tako imamo zatvoren proizvodni proces bez otpadnih tehnoloških voda u proizvodnji kućne hemije i kozmetike – kaže Mujić.


On poručuje da je razvojni cilj EZ Group-a da ostanu u vrhu i da zajedno sa svojim kupcima proslave 40-godišnjicu postojanja u zdravlju i veselju.
U tome im pomaže i marketinška ulaganja za koje ističe da su baza za uspješan posao.


– Ukoliko nema marketinga i oglašavanja nema ni prodaje ni biznisa. Izdvajanja uvijek izgledaju mala iako su uloženi iznosi poprilično veliki, jer se uvijek traži više i bolje – navodi Mujić.

Izvor: eKapija

Previous Halilhodžić novi selektor Maroka
Next Sarajevo: Zaštita stećaka na Skenderiji

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski malinari trljaju ruke! ‘Evo, vidi dunjaluka, vidi ljepote. Ja imam i ovdje zaradit kao i u Njemačkoj’

Dok otkupna cijena maline svakog dana vrtoglavo raste, istinski bosanskohercegovački proizvođači, koji su u ovom jagodastom voću vidjeli egzistenciju, trljaju ruke. Među njima je i Mesud Šišić iz bugojanskog naselja

MADE IN BOSNIA-387

Potpisan sporazum za proizvodnju i izvoz bosanskih organskih proizvoda na svjetska tržišta

  Savez udruženja organskih proizvođača FBiH i Biofarm International Consortium danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, u sklopu naučno-stručne konferencije “Razvoj organskih proizvoda i plasman na međunarodno tržište”. Naglašeno

Ekonomija/Biznis

Izvoz u EU velika šansa: Proizvodnja piletine mogla bi biti uvećana za 50 posto

  Ulaskom osanskohercegovačkih  proizvođača na evropsko tržište proizvodnja piletine mogla bi biti uvećana za 50 posto.    Korak ka tome napravljen je nakon posjete inspekcije za hranu i zdravlje Evropske