EZ Group Busovača – uskoro gradi nove proizvodne hale i uvodi nove proizvode

EZ Group Busovača – uskoro gradi nove proizvodne hale i uvodi nove proizvode

EZ Group iz Busovače, koja proizvodi kućnu hemiju, kozmetičku i plastičnu ambalažu, priprema se za izgradnju novih proizvodnih postrojenja i uvođenje novih proizvoda.

Kompanija je početkom jula obilježila i 30 godina postojanja i trenutno je u postupku reorganizacije i digitalizacije divizija.


Nedavno su nabavili i instalirali prvi robot u proizvodnji plastične ambalaže, a ukupna vrijednost opreme je više od 300.000 EUR. 

Kako ističe Mahir Mujić, generalni direktor EZ Group, u toku je nova nabavka opreme kako u proizvodnji sredstava za čišćenje i kozmetike, tako i u proizvodnji plastične ambalaže.
– Svake godine uvodimo nove proizvode pa tako i ove planiramo 7-8 novih proizvoda u oblasti kućne hemije i kozmetike i isto tako u oblasti plastične ambalaže. U toku su pripreme za izgradnju novih hala za proizvodnju i skladišta. Naša fabrika svake godine investira blizu 2 mil KM u novu opremu, tehnologiju, edukaciju kadrova i projekte unapređenja – ističe za eKapiju Mujić.


Na pitanje “Koji trenutak biste izdvojili kao posebno začajan u razvoju EZ Group?” kaže da je to svakako momenat iz 2004. godine kada su počeli uvoditi nove tehnologije u procesu proizvodnje i praktično primjenjivati uredbe Evropskog parlamenta o deterdžentima.
– Trideset godina je jedan respektabilan jubilej za svaku kompaniju. Fabrika se razvijala zajedno sa tržištem i u skladu sa proizvodnim programima. Naravno, uvijek može više i bolje, ali zadovoljni smo trenutnom pozicijom i razvojem – kaže Mujić.

Kada je riječ o izvoznim izazovima sa kojima se u ovoj kompaniji susreću Mujić ističe da su oni veliki jer izvoz podrazumijeva ulazak na uređena tržišta koja zahtijevaju kvalitet i konkuretne cijene.


– S druge strane mi kao država smo u nepovoljnoj poziciji jer nismo članica EU pa samim tim morate biti mnogo bolji da neko prihvati naše proizvode. Izvozimo na tržišta Evropske unije i regiona, a nedavno smo otvorili i tržište Saudisjke Arabije od kojeg, prema raspoloživim informacijama, očekujemo mnogo – navodi Mujić.


Osim kućne hemije i kozmetičkih preparata, EZ Group proizvodi i plastičnu ambalažu. Mujić dodaje da je danas plastična ambalaža sastavni dio života i da pravilno upravljanje sa potencijalom koji ista nosi može dovesti do velikih ušteda, a istovremeno smanjiti štetan uticaj na okoliš.


– Zadnjih dvadeset godina u svom proizvodnom procesu recikliramo sav višak plastične ambalaže. Isto tako imamo zatvoren proizvodni proces bez otpadnih tehnoloških voda u proizvodnji kućne hemije i kozmetike – kaže Mujić.


On poručuje da je razvojni cilj EZ Group-a da ostanu u vrhu i da zajedno sa svojim kupcima proslave 40-godišnjicu postojanja u zdravlju i veselju.
U tome im pomaže i marketinška ulaganja za koje ističe da su baza za uspješan posao.


– Ukoliko nema marketinga i oglašavanja nema ni prodaje ni biznisa. Izdvajanja uvijek izgledaju mala iako su uloženi iznosi poprilično veliki, jer se uvijek traži više i bolje – navodi Mujić.

Izvor: eKapija

Previous Halilhodžić novi selektor Maroka
Next Sarajevo: Zaštita stećaka na Skenderiji

You might also like

TURIZAM

Arapski investitori: Ljudi u Bosni i Hercegovini su gostoljubivi, a zemlja prelijepa

Iako dio javnosti negativno gleda na ove investicije, stručnjaci smatraju da su dobre ako zapošljavaju domaće ljude. “Išli smo u Švicarsku, Njemačku, pretežno smo obišli sve evropske zemlje, ali vaša

Ekonomija/Biznis

OK BIOCOSMETICS: Kozmetika iz Gračanice uspješno parira poznatim svjetskim brendovima

Proizvodi kompanije OK BIOCOSMETICS iz Gračanice za kratko vrijeme postali su hit na tržištu, prisutni su u svim dm prodavnicama gdje stoje rame uz rame sa L'Oréalom i Niveom, a uskoro bi trebao

Ekonomija/Biznis

Efendić: „Općina Novi Grad u snažnom zamahu razvoja“

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je danas novogodišnju press konferenciju, kojoj je prisustvovao veliki broj novinara, a tom prilikom načelnik je iznio nekoliko statističkih podataka vezanih za