Fabrika Semberka iz Janje počela sa plasmanom svojih proizvoda na EU tržište

Fabrika Semberka iz Janje počela sa plasmanom svojih proizvoda na EU tržište

Fabrika Semberka u bijeljinskom naselju Janja pokazatelj je da je moguće oživjeti firme pred gašenjem, učiniti ih uspješnim i zaposliti veliki broj ljudi.

Kompanija na koju su naslonjeni poljoprivredni proizvođači semberske regije počela je sa plasmanom svojih proizvoda na EU tržište. Ovaj veliki iskorak pokazuje da se bh. proizvođači kvalitetom mogu izboriti za svoje mjesto na zahtjevnom tržištu Evropske unije.

“Ponosni smo na sve što radimo, a posebno na činjenicu da Semberka prvi put izvozi svoje proizvode na tržište Europske unije. Do sada smo izvozili samo sirovinu i 90 posto proizvedene sirovine se izvozilo na EU tržište. Uspješno smo prošli sve potrebne inspekcijske i certifikacijske procedure, te ispunili sve standarde kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda propisanih europskim zakonodavstvom”, izjavili su iz kompanije.

Proizvodi kompanije Semberka plod su dugogodišnjeg iskustva i tradicije u preradi svježeg povrća i začina, a semberski začin je rađen po staroj recepturi od najkvalitetnijih sastojaka. Uvođenjem novih proizvoda i stalnim poboljšanjem postojećih, Semberka je stvorila brend koji je prepoznatljiv po kvaliteti i okusu.

Ovim izvozom Semberka ne samo da ostvaruje veliki uspjeh, već i pridonosi razvoju lokalne zajednice koja se značajno oslanja na ovu kompaniju.

Izlazak na strana tržišta predstavlja jedan od ključnih faktora za rast, razvoj i jačanje konkurentnosti. Zadržavanje postojeće radne snage, te mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, samo su neki od benefita koji proizlaze iz uspješnog izvoza. Ovaj podvig je plod upornog rada i stručnosti zaposlenika, te stalne brige za kvalitet finalnog proizvoda.

Zahvaljujući velikim ulaganjima domaće poslovne grupacije, Bingo Group, fabrika je 2016. godine revitalizirana i proizvodnja ponovo pokrenuta čime su spašena radna mjesta zaposlenih i kooperanata.

Previous Dobitnici 'Večernjakovog pečata' za osobe godine Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler
Next Obilježena 31. godišnjica masakra u sarajevskoj Ferhadiji: Željeli su da ubiju što više ljudi

You might also like

Ekonomija/Biznis

Klas somuni na EU tržištu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je implementirala program certificiranja organske proizvodnje i izvoza svojih proizvoda – Sarajevski somun i Somun od integralnog brašna na tržište EU. Ovo su

Ekonomija/Biznis

Prosječna plata u Bosni i Hercegovini sve bliže 900 BAM

  Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u oktobru iznosila je 894 KM i nominalno je viša za 4,8% nego u istom mjesecu lani.  Najniža prosječna neto

Ekonomija/Biznis

U Bosanskom Petrovcu okreću se uzgoju lana

Lan je rijetka i ljekovita biljka koja se nekada uzgajala u većim količinama u Bosni i Hercegovini. Sada se ovoj uljarici okreću na području Bosanskog Petrovca. Ulje lana veoma je