Fahrudin Hukić oživio dječački san i podigao jedinu vodenicu na rijeci Jali

Fahrudin Hukić oživio dječački san i podigao jedinu vodenicu na rijeci Jali

Gornjotuzlaci će reći da zlatne ruke njihovog komšije Fahrudina Hukića mogu napraviti sve što zamisli.

Mnogi od njih su bili skeptici kada je Fahrudin počeo gradnju vodenice na rijeci Jali koja ne obiluje vodom i koja u ljetnim mjesecima gotovo pa presuši.

Fahrudin i njegov sin Sabahudin uspjeli su izgraditi vodenicu i na taj način ostvariti dječački san Faketa, kako komšije oslovljavaju 58-godišnjeg Gornjotuzlaka.

„Sve sam uradio kako je bilo baš prije. Vodenica je u ispravnom stanju, melje, narod donosi melje se kukuruz, pšenica, uglavnom funkcioniše“, govorio je za Anadolu Agency Fahrudin Hukić.

U veliki panj je, kako priča, ugradio kamen, a drugi kamen se nalazi iznad. Kada dođe do pokretanja prela po principu kamen o kamen melje se žito.

„Ona kako melje, moje iskustvo, ona ne grije i što je najbitnije ne pali žito i ispada žito kao da ga je priroda samljela. Ono ne sili ga, kvalitetno bude i to se godinama tako priča jer razlika je kada se ovako samelje“, rekao je Hukić.

Nije bilo lako na lokaciji gdje se nalazi imanje Hukića i na rijeci Jali podići vodenicu. Upornost se na kraju isplatila jer vodenica može mljeti žito u svim periodima godine.

„Tako sam napravio da sam 80 metara cijevi promjera 40 položio pošto u koritu, nije velika nizbrdica i sa tim sam uspio. U cijevima se skupi vode, redukuje se i ona melje. Znači i ljeti, kada je suša, mogu da sameljem do 10 kilograma, a onda ponovo napunim sistem kada je suša“, pričao je Hukić.

Jala je, na žalost, zapuštena. Velike količine smeća slivaju se niz ovu rijeku koja je mnogim starijim mještanima ostala u sjećanju po svojoj bistrini.

„Kao dijete se sjećam, ostalo mi nešto, gledam izašao je hadžija i uzimao je abdest kod Bijele džamije. Ko sad da ga gledam kako uzima abdest, nešto mi to k’o djetetu ostalo. Istina je da je rijeka Jala bila čista, ni jedne kanalizacije i odvoda nije bilo od mještana u rijeku. Međutim, sada nije jer od mještana kanalizacija i odvodi idu u rijeku i zagađujemo je iako je ona jedno blago što se kaže blago prirode“, kazao je Fahrudin Hukić.Zahvaljujući Fahrudinu i Sabahudinu Hukiću u Tuzli ima vodenica i to na rijeci Jali.

Fahrudin je nekada radio u Beogradu, a njegov sin je stekao diplomu mašinskog tehničara, ali posao nije pronašao. Pored inovacija okrenuti su i građevinarstvu. Njih dvojica, kako kažu, grade kuće od temelja do krova.

Previous Udruženje "Val" nastavlja s uređenjem goraždanskog izletišta Sadba
Next Opsada Sarajeva i logor Omarska među najvažnijim događajima u 200 godina lista The Guardian

You might also like

BAŠTINA

Nastavljaju se radovi na zaštiti i sanaciji dijelova Starog grada Ostrožac

  Ovih dana na Starom gradu Ostrožac nastavljene su aktivnosti izrade glavnog i izvedbenog projekta hitnih mjera sanacije, zaštite i konzervacije na dvorcu Lotara Berksa, koji se nalazi u sastavu

BAŠTINA

Obilježavanje 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne

Svečanom akademijom, koja je održana 15. ovog mjeseca u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, počela je manifestacija “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata”, a koju organizuje Gazi Husrev-begov vakuf. Manifestacija “Dani Gazi

BH RAZGLEDNICA

Nakon 17 godina u Americi, Mirela se s porodicom vratila kući: Nigdje cvijeće ne miriše kao u našoj Bosni

Priča o povratku u domovinu iz daleke Amerike. Piše Mirela Redžić -Davne 2000. godine, moji roditelji su odlučili da počnu ispočetka sa nadom za tim boljim životom daleko od naše