Fahrudin Muminović zimu će dočekati u novoj kući

Fahrudin Muminović zimu će dočekati u novoj kući

Jedno od najpotresnijih ratnih svjedočenja iznio je Fahrudin Muminović u magazinu “Mreža” Federalne televizije u decembru prošle godine.

Fahrudin je do tada bio zaštićeni svjedok Haškog tribunala i nije mogao više šutjeti. Budući da je u ratu ostao samo sa sestrom, brigu o njemu je pored devet članova svoje porodice preuzeo amidža. Jedna od Fahrudinovih želja je bila da ima vlastitu kuću. Nakon inicijative Federalne televizije ovaj mladić i njegova sestra zimu će dočekati u novom domu.

U zimu prošle godine, kada smo posjetili Fahrudina Muminovića s federalnim ministrom za raseljene Edinom Ramićem i kada mu je obećano da će dobiti svoj krov nad glavom, njegovoj sreći nije bilo kraja. Kako je i tada istakao, pribojavao se da će sve ostati na obećanju. No, nakon svega što je proživio za ovog mladića dolaze bolji dani. Radovi na novoj kući u blizini Konjević Polja su pri kraju, izvještava FTV.

– Prezadovoljan sam, jedva čekam da bude gotova i da preselim, ako Bog da. Želio bih opet da se zahvalim ministru Ramiću za ovo što mi je uradio. Puno mu hvala – kaže Fahrudin.

Fahrudinova kuća je izgrađena i uz podršku dobrih ljudi, ali i Međunarodnog foruma solidarnosti “Emmaus” i nalazi se u blizini amidžine. Ovdje će Fahrudin živjeti sa sestrom Fahretom, a uskoro planira pokrenuti i vlastiti biznis.

– Planiram neke poslove, ako bude, ali sve polako. Ako Bog da, bit će – priča on.

Osim izgradnje kuće, Federalno ministarstvo za raseljene osobe pomoglo je ovoj porodici nabavkom prijeko potrebnih poljoprivrednih mašina, ali i pronalaskom posla za Fahrudinovu sestru.

– Raduje me da se kuća završava. Ima još nekih obećanja od donatora kad se sve to završi, da im nabavimo neki namještaj. Vidjet ćemo kad se to završi za čime još imaju potrebe – kaže Edin Ramić, federalni ministar za raseljene osobe (SDA).

Fahrudin Muminović će uskoro umjesto košmara, snove o ljepšoj budućnosti sanjati u vlastitom domu. Ali i dalje je otvoreno pitanje koliko je slučajeva poput Fahrudinovog u Bosni i Hercegovini za koje se nakon 24 godine od završetka rata još uvijek ne zna.

Previous Otišli u Njemačku da zarade, u Bosnu se vratili gladni i žedni
Next Krenulo nadmetanje za istraživanje nafte u FBiH

You might also like

ŽIVOT

Goražde: U dva dana rođeno sedam beba!

Na Ginekološko – akušerskom odjeljenju Kantonalne bolnice Goražde u posljednja dva dana rođeno je sedam beba. Kako ističu iz Kantonalne bolnice, ne dešava se često da u dva dana obave

ŽIVOT

Kako je Lejla upoznala svoju majku u Bosni koja je bila žrtva silovanja tokom agresije

  Neposredno po izbijanju agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, majka Lejle Damon, odvedena je koncentracioni logor gdje su muškarci odvojeni od žena i svojih porodica i gdje su žene

ŽIVOT

Još jedan kanton uvodi porodiljsku naknadu od 1.000 KM

Do kraja mjeseca Skupština ZDK će, na prijedlog Vlade, razmatrati rebalans kantonalnog budžeta. Fokus u rebalansu su prava porodilja, a na tragu ranije usvojene imicijative u Skupštini ZDK, ali i