Fana – Tri decenije prerade voća i povrća

Fana – Tri decenije prerade voća i povrća

Sjeveroistočni dio Bosne i Hercegovine u kojem je locirana i firma Fana, predstavlja optimalnu sirovinsku bazu gdje se tradicionalno uzgaja svježe voće i povrće, čemu pogoduju povoljni klimatski i geografski uslovi.

Fana je prvo privatno društvo za preradu voća i povrća u Bosni i Hercegovini, osnovano prije tri decenije u Srebreniku, a poslovanjem porodične kompanije rukovodi Alen Džafić.

– Ideja za pokretanje biznisa je nastala kao odgovor na veće tržišne viškove voća i povrća na našem području, a koji u datom momentu nisu mogli pronaći svoje mjesto na policama, te ih je bilo potrebno konzervirati u gotove proizvode i tako im produžiti rok upotrebe u prerađenom obliku te im dati novu vrijednost, kazao je Džafić.

Osnovni asortiman gotovih proizvoda čine prerađevine od voća – marmelade, džemovi, voćni kompoti i pekmezi, te marinirano konzervirano povrće – krastavci, paprike, cvekla, miješana salata i slično. Gotovi proizvodi se plasiraju na domaćem, a već dvadeset godina i na inostranim tržištima pod vlastitim imenom i robnim markama.

Trenutno rade na brendiranju pojedinih linija gotovih proizvoda, što su već učinili sa brendom Marino koji obuhvata prerađevine od povrća.

– U nastojanju da budemo efikasniji i konkuretniji, značajno nam je pomogao projekt USAID/Sweden FARMA II kroz sufinansiranje nabavke jedne proizvodne linije u preradi povrća, a koja će nam pomoći da budemo konkurentniji, naveo je Džafić.

Previous 'Njemačka ima problem, zove se desničarski terorizam'
Next FlyBosnia se priprema za letove ka Londonu, Parizu i Rimu

You might also like

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia uvela direktnu avioliniju između Sarajeva i Bahraina

Aviokompanija FlyBosnia uspostavila je danas novu direktnu liniju Sarajevo – Bahrain – Sarajevo na kojoj će se letovi odvijati jednom sedmično. Uvođenjem redovnih linija za Bliski istok u posljednja dva mjeseca,

MADE IN BOSNIA-387

Municija iz Konjica širom svijeta: Od Turske, Saudijske Arabije do SAD-a

Privredno društvo “Igman” iz Konjica obilježava 65 godina postojanja ili, kako predstavnici preduzeća kažu, 65 godina privrednog uspjeha. Specifična vrsta proizvodnje prepoznata je na svjetskom tržištu, pa tako konjički privredni

Ekonomija/Biznis

Firme Agrodar i Poljosementi do sada investirale oko 10 miliona KM u nove proizvodne pogone u Bihaću

U sklopu posjete bihaćkim privrednim društvima, delegacija gradske uprave Bihać posjetila je proizvodne pogone firmi Poljosementi i Agrodar u prostoru nekadašnje tvornice Polietilenka. Spz Agrodar Bihać kupio je bihaćku “Polietilenku”