FBiH bi mogla dobiti 2500 rezervnih policajaca

FBiH bi mogla dobiti 2500 rezervnih policajaca

Vanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za utorak, a povod su najave da će RS formirati rezervni sastav policije, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik ove komisije Damir Mašić.

Glavna tema sjednice trebalo bi biti formiranje rezervnog sastava policije i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Članovima komisije, potvrdio je Mašić, trebali bi se obratiti ministar unutrašnjih poslova FBiH – Aljoša Čampara i zamjenik direktora FUP-a – Ensad Korman.

Većina stranaka u FBiH podržava formiranje rezervnog sastava MUP-a ukoliko dođe do formiranja istog u manjem entitetu.

SDA je pokrenula inicijativu o formiranju rezervnog sastava policije u FBiH, a ista je podržana i od čelnog čovjeka SBB-a.

“U potpunosti podržavamo inicijativu SDA, jer je ona državnički i sigurnosno primjerena onome što se negativno radi ili želi uraditi u Republici Srpskoj.Politički establišment u RS treba shvatiti da jednostrani potezi neće proći bez adekvatnog i jedinstvenog odgovora patriotskih snaga u BiH. Uzgred, lično želim da vjerujem da će eventualni rezervni sastavi obje entitetske policije – ako se uopće formiraju – koristiti za povećanje sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, odnosno, da će one pomoći Graničnoj policiji BiH u rješavanju migrantskih talasa koje je vjerovatno nemoguće izbjeći i koje nije moguće zaustaviti izvođenjem pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu naše zemlje. Stoga je logično da će poslanici i delegati SBB-a na svim nivoima podržati inicijativu kolega iz SDA”, kazao je Radončić za Avaz.ba.

DF je stava da “Ukoliko i ovaj put i ova antidejtonska aktivnost vlasti Republike srpske koja je ujedno protivna europskoj praksi prođe bez adekvatne reakcije u smislu promptnog zaustavljanja aktivnosti na donošenju izmjena i dopuna ovog zakona, bit ćemo prinuđeni da iniciramo donošenje zakona i za područje Federacije Bosne i Hercegovine, ali koji će biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Ukoliko se, a kako je planirano, u rezervni sastav policije RS-a primi 1000 policajaca, onda se u Federaciji recipročno treba primiti 2500 policajaca” – navode iz ove stranke.

Oglasili su se i iz rukovodstva stranke Narod i pravda, Konaković i Ademović.

– Poučeni historijskim iskustvom i preživljenim genocidom, kao narod i kao institucije moramo jasno i odlučno odgovoriti na zaokruživanje procesa formiranja i naoružavanja većeg broja osoba na području RS. Vojne i policijske snage u Bosni i Hercegovini, njihova brojnost i opremljenost, nisu pitanje koje treba i smije rješavati jedan entitet samostalno. Ukoliko međunarodna zajednica ostane nijema na očito kršenje Dejtonskog sporazuma, pozivamo sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor – kaže Konaković, koji podsjeća da Dejtonski sporazum krši i Srbija enormnim uvećanjem vojnih potencijala.

Previous «BH. korpa» - 300 domaćih proizvoda iz 50 kompanija učestvovalo u projektu podrške domaćim proizvođačima
Next Čapljina: Završena prva faza rekonstrukcije starog mosta u Klepcima

You might also like

OTPOR BOSNE

Finansijska podrška Grada Sarajeva izgradnji Muzeja 505. Viteške brigade u Bužimu

Grad Sarajevo će sufinansirati izgradnju muzeja 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine. Ozvaničeno je to današnjim potpisivanjem ugovora sa načelnikom Općine Bužim, Mersudinom Nanićem. Sredstva u iznosu

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica formiranje Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

  Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači i kod Vječne vatre, danas je obilježena 26. godišnjica osnivanja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

UN zabranio premještaj afričkih slonova iz divljine u zoološke vrtove

Na Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) Ujedinjenih nacija (UN) u nedjelju zabranjen je premještaj afričkih slonova iz divljine u zoološke vrtove, prenosi AA. Glasanje