FBiH ulaže 10 miliona maraka u modernizaciju poljoprivrede

FBiH ulaže 10 miliona maraka u modernizaciju poljoprivrede

Preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bit će osigurano 10 miliona maraka za podršku investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a namjena sredstava kreće se od ulaganja u strojeve do investicija u nove objekte.

Odluku o osiguranju ovoga iznosa pozdravili su iz Seljačkog saveza Federacije BiH iz kojega ističu kako su novčane subvencije za investicije najvažniji oblik ulaganja za domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Uvidom u program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju vidljivo je kako će se ovih 10 miliona maraka raspodijeliti na nekoliko posebno značajnih investicijskih kategorija.

Pravo na potporu imat će klijenti koji su izvršili kupovinu poljoprivrednih strojeva i priključnih uređaja, klijenti koji su izvršili kupnju opreme za biljnu ili stočarsku proizvodnju, kao i oni koji su izvršili kupnju visoko kvalitetnih rasplodnih grla stoke od pravnih osoba u Bosni i Hercegovini ili iz uvoza.

Istodobno, pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili izgradnju ili proširenje građevinskih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje ili prerade poljoprivrednih proizvoda za koje posjeduju građevinsku dozvolu, odnosno njihovo opremanje.

Ova mjera obuhvaća izgradnju i opremanje staklenika ili plastenika za koje nije potrebna građevinska dozvola. Pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili legalizaciju postojećih stajskih i drugih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje te su pribavili građevinsku dozvolu. U sklopu mjere bila bi podržana i dogradnja postojećih ili izgradnja pomoćnih objekata za odlaganje biološkog otpada i uklanjanje zagađenja koje nastaje kao posljedica proizvodnoga procesa, u skladu s građevinskom dozvolom, piše bh. izdanje Večernjeg lista.

Ova mjera obuhvaća i troškove izgradnje postrojenja za pretvaranje biološkog otpada u obnovljive izvore energije i proizvodnju energije iz drugih obnovljivih izvora za potrebe poljoprivrednih gospodarstava.

 U svim ovim primjerima bit će finansirano do 30 posto vrijednosti prihvatljivih troškova investicije. Istovremeno, istovrsni projekti predmet su financiranja posredstvom kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH, u čemu Federalno ministarstvo poljoprivrede učestvuje svojim grantom od 2,000.000 maraka, iz čega će biti financirano do 25 posto vrijednosti prihvatljivih troškova investicije.

  • Podsjećamo da je na 259. sjednici održanoj u Sarajevu 18.03.2021. godine, Vlada Federacije BiH je usvojila Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 87.000.000,00 KM.
  • Mjere novčanih podrški koje su predviđene u Programu za 2021. godinu doprinose ispunjavanju ciljeva unapređenja poljoprivredne proizvodnje, jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu, povećanju ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda.  
Previous Obilježavanje Dana otpora u BPK Goražde
Next Prioritet izgradnja mosta i graničnog prelaza na Šćepan Polju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sajam u Kelnu – Namještaj iz Bosne i Hercegovine plijeni pažnju evropskih potrošača

  Međunarodni sajam namještaja, koji tradicionalno određuje trendove za predstojeću godinu, počeo je jučer u Kelnu. Među 1272 izlagača iz 50 zemalja svijeta je i nekoliko sa zapadnog Balkana –

Ekonomija/Biznis

Kako je Mostarac postao poznati svjetski biznismen

Tridesetsedmogodišnji Mostarac Kenan Husković rodni grad je sa roditeljima napustio 1991. godine. Put ih je odveo u Sloveniju, gdje je završio osnovno obrazovanje i započeo srednje, koje je potom nastavio

Ekonomija/Biznis

Uskoro počinju radovi na izgradnji aerodroma nadomak Bihaća

Inicijalni radovi u vezi s izgradnjom aerodroma na lokalitetu Golubić, nadomak Bihaća, uskoro će započeti i trebalo bi da budu okončani do završetka ovogodišnje građevinske sezone, pišu Nezavisne. Prema riječima