FBiH ulaže 10 miliona maraka u modernizaciju poljoprivrede

FBiH ulaže 10 miliona maraka u modernizaciju poljoprivrede

Preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bit će osigurano 10 miliona maraka za podršku investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a namjena sredstava kreće se od ulaganja u strojeve do investicija u nove objekte.

Odluku o osiguranju ovoga iznosa pozdravili su iz Seljačkog saveza Federacije BiH iz kojega ističu kako su novčane subvencije za investicije najvažniji oblik ulaganja za domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Uvidom u program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju vidljivo je kako će se ovih 10 miliona maraka raspodijeliti na nekoliko posebno značajnih investicijskih kategorija.

Pravo na potporu imat će klijenti koji su izvršili kupovinu poljoprivrednih strojeva i priključnih uređaja, klijenti koji su izvršili kupnju opreme za biljnu ili stočarsku proizvodnju, kao i oni koji su izvršili kupnju visoko kvalitetnih rasplodnih grla stoke od pravnih osoba u Bosni i Hercegovini ili iz uvoza.

Istodobno, pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili izgradnju ili proširenje građevinskih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje ili prerade poljoprivrednih proizvoda za koje posjeduju građevinsku dozvolu, odnosno njihovo opremanje.

Ova mjera obuhvaća izgradnju i opremanje staklenika ili plastenika za koje nije potrebna građevinska dozvola. Pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili legalizaciju postojećih stajskih i drugih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje te su pribavili građevinsku dozvolu. U sklopu mjere bila bi podržana i dogradnja postojećih ili izgradnja pomoćnih objekata za odlaganje biološkog otpada i uklanjanje zagađenja koje nastaje kao posljedica proizvodnoga procesa, u skladu s građevinskom dozvolom, piše bh. izdanje Večernjeg lista.

Ova mjera obuhvaća i troškove izgradnje postrojenja za pretvaranje biološkog otpada u obnovljive izvore energije i proizvodnju energije iz drugih obnovljivih izvora za potrebe poljoprivrednih gospodarstava.

 U svim ovim primjerima bit će finansirano do 30 posto vrijednosti prihvatljivih troškova investicije. Istovremeno, istovrsni projekti predmet su financiranja posredstvom kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH, u čemu Federalno ministarstvo poljoprivrede učestvuje svojim grantom od 2,000.000 maraka, iz čega će biti financirano do 25 posto vrijednosti prihvatljivih troškova investicije.

  • Podsjećamo da je na 259. sjednici održanoj u Sarajevu 18.03.2021. godine, Vlada Federacije BiH je usvojila Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 87.000.000,00 KM.
  • Mjere novčanih podrški koje su predviđene u Programu za 2021. godinu doprinose ispunjavanju ciljeva unapređenja poljoprivredne proizvodnje, jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu, povećanju ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda.  
Previous Obilježavanje Dana otpora u BPK Goražde
Next Prioritet izgradnja mosta i graničnog prelaza na Šćepan Polju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Wizz Air uspostavlja sedam novih linija iz Sarajeva i dodaje drugi avion u bazu

Aviokompanija Wizz Air danas je najavila dodavanje drugog aviona u svoju bazu u Sarajevu. Novi Airbus A320 će se u decembru 2021. godine pridružiti floti, što će omogućiti početak letenja

Ekonomija/Biznis

Uspjeh domaće vojne industrije: Proizvedena prva bosanska haubica

“Bratstvo” Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) pri kraju je razvoja prototipa prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH. Riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155

Ekonomija/Biznis

Dvije kompanije ukinule dvojno entitetsko poslovanje – sjedište samo u Sarajevu

Revizorska i savjetodavna kompanija Deloitte odlučila je ukinuti entitetsku podvojenost u poslovanju te je svoju firmu u Banjoj Luci preselila u Sarajevo, izvještava Indikator.ba. Ova globalno prisutna kompanija, jedna od