Festival zimnica i autohtonih proizvoda u Sarajevu: Domaće je domaće, gradimo  BiH

Festival zimnica i autohtonih proizvoda u Sarajevu: Domaće je domaće, gradimo BiH

Na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu danas je otvoren Festival zimnica i autohtonih proizvoda koji će trajati do 28. novembra.

Cilj prodajno-izložbene i kulturno-humanitarne manifestacije je promocija vrijednosti bosanskohercegovačkih tradicionalnih proizvoda i očuvanje lokalnih običaja pripreme zimnice te pomoć malim domaćim proizvođačima u izravnom povezivanju s potrošačima i plasmanu njihovih proizvoda na lokalno tržište u periodu pandemije.

Festival je organiziran uz poštivanje mjera na sprečavanju širenja pandemije koronavirusa.

Aida Korman, predsjednica Asocijacije kreativaca, u izjavi za AA u ime organizatora rekla je kako je festival domaćih proizvoda organiziran po drugi put.

Dodala je kako se na festivalu predstavljaju izlagači iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

“To su mali obrti, gazdinstva koji se bave proizvodnjom ljekobilja, meda, zimnica ili ručnih radova”, rekla je Korman.

Dodala je kako su na štandovima izložene i smokve, domaći sokovi, med, maslinovo ulje, sir, suhomesnati proizvodi…

“U pitanju su lokalni proizvođači, male kućne radinosti, mali obrti i ono što je bitno reći jeste da ljudi trebaju doći i podržati lokalno, jer novac koji se potroši ovdje na marketu ostaje unutar lokalne zajednice. Domaće je domaće. Gradimo BiH”, rekla je Korman.

Jedan od izlagača je i Nusret Sirćo, koji je na sajam u Sarajevu došao iz Olova.

On i supruga bave se pčelarstvom i ljekobiljem, a kazao je kako već duži niz godina su prisutni na ovakvim manifestacijama.

Slika

Dodao je kako je pandemija uveliko uticala i na sitne proizvođače obzirom da je smanjen broj sajamskih manifestacija, a manje je i posjetilaca.

“Ovo je spoj konvencionalne i alternativne medicine. Poštujući obje preferiramo principe intergrativne medicine i na ovaj način uz postavljenu dijagnozu, svo ovo ljekobilje iz naše čiste prirode pomaže u masi rješavanja zdravstvenih problema”, kaže Sirćo.

Previous Zaštićena zbirka Ferhat-pašine biblioteke u Banjaluci čuva vijekovima stare rukopise
Next Trump čestitao Dan državnosti članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ovogodišnja sjetva uljarica u našoj zemlji povećana za 20 posto

Na njivama širom Bosne i Hercegovine u toku je sjetva soje i suncokreta, dok uljana repica uveliko krasi pejzaže i prispijeva za žetvu. Zahvaljujući angažmanu BIMAL Grupe, Instituta za razvoj

Ekonomija/Biznis

Novalić i Branković o tunelu Prenj – deveti najveći u Evropi, bit će završen za sedam godina (Video)

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da bi jedna cijev tunela Prenj sa pristupnim dionicama mogla biti završena za sedam godina. Profesor na Fakultetu za saobraćaj i

Ekonomija/Biznis

MLAD I PODUZETAN: Benjamin Nuhanović ima 20 godina i već je direktor u dvije firme

  Gost Kluba menadžera je Benjamin Nuhanović, izvršni direktor BOMS-expo i direktor firme Sajam Expo, Gračanica, piše Manager.ba. Na prvi pogled, Benjamin Nuhanović je obični 20-ogodišnjak iz Gračanice. Međutim, već obavlja važne dužnosti u