Fibraworld iz Gradačca izvozi skoro kompletnu proizvodnju

Fibraworld iz Gradačca izvozi skoro kompletnu proizvodnju

 

Firma Fibraworld iz Gradačca bavi se proizvodnjom profila od fiberglasa ili stakloplastike, što podrazumijeva složeni materijal od staklenih niti međusobno povezanih sintetskom smolom. Firma proizvodi oko 400 raznih profila od fiberglasa, a prema riječima predstavnika te kompanije za Jugoistočnu Evropu Mehmeda Krilaševića, to je jedina fabrika tog tipa u JIE, i jedna od pet na području cijele Evrope.
Krilašević kaže da se fiberglas sa svim svojim prednostima pokazao kao odlična alternativa čeliku i aluminijumu u građevinskom i elektro-energetskom sektoru.

– Fiberglas ima iste tehničke karakteristike kao čelik, ali mnoge prednosti. Ne hrđa, vodootporan je, ne provodi struju, zvučni je i toplotni izolator, otporan na UV zračenje, radiotransparentan, i na kraju, nije ga potrebno bojiti – ističe Krilašević.

Fibraworld je u Gradačcu počeo da posluje 2013. godine, kada je preseljena kompletna proizvodnja iz Italije radi boljih uslova poslovanja. Međutim, od 2016. godine Fibraworld počinje samostalan rad na tržištu Bosne i Hercegovine.

– Naša proizvodnja 99% ide za inostrano tržište, a najveći dio u Italiju. Naš najznačajniji partner na tom tržištu je telekom. Osim toga, profile izvozimo za Švajcarsku, Francusku, Austriju, Njemačku – kaže Mehmed Krilašević.

Veći angažman u regionu 

Dodaje na domaćem i regionalnom tržištu zasad imaju svega nekoliko partnera među kojima je velikokladuška Regeneracija, te aluplast u Srbiji.

– Za aluplast smo radili stubove za saobraćajne znakove. Tu, recimo, fiberglas itekako ima prednosti. Pošto u regionu vlada potražnja za željezom, postoji mogućnost da se željezni stubovi otuđe i prodaju kao staro željezo. Međutim, upotrebom fiberglasa se mogu izbjeći takve situacije, što znači da je fiberglas vječan – navodi Krilašević.

Predstavnik Fibraworld-a za JIE kaže da se nada većem broju ugovoru na ovim prostorima.

– Sve što smo do sada radili na prostoru bivše Jugoslavije, bilo je uz pomoć Privredne komore FBiH. Oni su nam obezbijedili tehničke uslove, pomoć u pravljenju prezentacija, kao i privlačenju kompanija na te prezentacije.

Pogon za preradu metala 

Fibraworld posjeduje tri pogona u Gradačcu koji u potpunosti zadovoljavaju kapacitete proizvodnje. Firma ima i jedan sektor za obradu metala, čime je uokviren proces proizvodnje profila od fiberglasa.

– Pošto su nam prilikom proizvodnje potrebni kalupi od metala, sami smo pokrenuli njihovu izradu kako ne bismo plaćali tu uslugu drugim kompanijama – pojašnjava Krilašević.

U narednom periodu u planu je uvoz novih mašina za izradu profila od fiberglasa, kao i CNC mašina za metalni sektor.

Osim toga, naš sagovornik kaže da su nedavno pokrenuli saradnju sa IPSA Institutom, jer im je bitno da projektanti u svojim radovima počnu koristiti fiberglas kao alternativu čeliku.

– Kompanije su itekako svjesne prednosti upotrebe fiberglasa, ali konstantno se ističe ta ekonomska isplativost. Međutim, ovaj proizvod je otprilike 10% skuplji od čelika, a nije potrebno održavanje i kasnije ulaganje – dodaje Krilašević.

Kaže da, od kada posluju na tržištu Bosne i Hercegovine, nisu imali pritužbe ni na jedan njihov proizvod.

(eKapija/MiruhBosne)
Previous SBF: Bosna i Hercegovina nije mnogo zadužena, šanse su u poljoprivredi, energetici i turizmu
Next FlyBosnia prvi let iz Sarajeva za Rijad najavila za 10. juni

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Posljednjih pola godine intenzivno radimo na razvoju letjelice i nalazimo se u završnoj fazi pripremanja prototipa’

OSTATI ILI NAPUSTITI BOSNU I HERCEGOVINU?   Kao mladi mašinski inženjer, koji će uskoro napuniti 24 godine, našao sam se na prekretnici koja bi oblikovala ne samo moju karijeru već

Ekonomija/Biznis

Bosna je jedina država ovog dijela Evrope koja ima suficit s Austrijom

  Bosna i Hercegovina jedina je država ovog dijela Evrope koja ima suficit u razmjeni s Austrijom. I to već godinama.   Kako u razgovoru za „Dnevni avaz” prenosi Ulrike

Ekonomija/Biznis

Potpisan novi kolektivni ugovor – Plate rudara od 1.050 do 1.400 KM

  Plaće rudara u FBiH u narednom periodu iznosit će od 1.050 do 1.400 KM u zavisnosti od rudnika i njihovih proizvodnih rezultata, jedna je od odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost