Fiktivni junaci Kosovskog boja

Fiktivni junaci Kosovskog boja

Oni su naciju uzdigli u ravan božanstva, sagradili oltar od neistina i mitoloških priča o prošlosti, kosovski mit proglasili za – što reče istorik Marković – prikriveni kod u dubokim slojevima kolektivne svijesti, pa se klanjaju svom izmišljenom idolu, a svakog ko nastoji da unese zrno racionalnosti u tu nacionalističku mitomaniju proglašavaju “palanačkim autošovinistom”.

Piše: Tomislav Marković

“Hitler je bio inspirisan Svetim Savom, a Obilić nije ni postojao”, “Voditelj vrijeđao Srbe, pa uporedio Svetog Savu sa Hitlerom?!”, “Obilić i devet Jugovića nisu ni postojali” – sjevali su naslovi srpskih tabloida početkom jula.

Ujedinjena tabloidna Srbija, zgrožena skandalom na Radio-televiziji Crne Gore, izvijestila je o voditelju koji “vrijeđa Srbe” i “doliva ulje na vatru”. O čemu se, zapravo, radi? Autor i voditelj emisije “Živa istina” Darko Šuković ugostio je ljekara Miodraga – Caru Pavličića, a u razgovoru je bilo riječi i o podršci crnogorskih ljekara litijama i svetosavlju.

Šuković je govorio o ideologiji svetosavskog nacionalizma, koju su stvarali Dimitrije Ljotić, Justin Popović, Dimitrije Najdanović i Nikolaj Velimirović, a potom je podsjetio na riječi potonjeg: “Nikolaj Velimirović je kazao da je najstariji nacionalizam na svijetu nacionalizam koji je uspostavio Sveti Sava, dakle – srpski nacionalizam, i koji je poslužio Adolfu Hitleru kada je gradio koncepciju nacional-socijalizma, za koju znamo šta je čovječanstvu donijela.”

Hitler, nasljednik svetog Save

Šuković je, zapravo, mislio na predavanje “Nacionalizam Svetog Save”, koje je Nikolaj Velimirović održao na Kolarčevom univerzitetu 1935. godine, u okviru “Nedelje pravoslavlja”. U tom predavanju Velimirović je zborio o evropskoj pošasti odvajanja nacionalizma od vjere i crkve od države, koja je dovela do stvaranja nepremostive provalije između inteligencije i naroda. Srećom, nije sve tako crno u međuratnoj Evropi, vladika je našao i jedan svjetao primer, i to u Njemačkoj.

“Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem njemačkom vođi, koji je, kao prost zanatlija i čovjek iz naroda, uvidio da je nacionalizam bez vjere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo, u 20. vijeku, on je došao na ideju Svetoga Save i, kao laik, poduzeo je u svom narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi među svetiteljima, prvi među genijima i prvi među herojima u našoj historiji”, rekao je Nikolaj Velimirović.

Najzad da jednom i tabloidi budu u pravu: skandal se zaista dogodio, ali ne početkom jula 2020. godine, već 85 godina ranije, samo što ga nije izazvao Darko Šuković, već Nikolaj Žički, u posljednje vrijeme svetitelj Srpske pravoslavne crkve. Kakvo je bezbožničko vrijeme došlo, ne smije čovjek ni da citira srpskog svetitelja, a da se tabloidi ne okome na njega.

Fiktivni junaci Kosovskog boja

Nije tu kraj, jer se – kako pišu Kurir, Informer, Alo, Mondo, Blic, Radio-televizija Srbije, Večernje novosti, Srpski telegraf, Telegraf, Espresso – Šuković “nije tu zaustavio”. Šta je još sporno Šuković rekao? Da nije citirao još nekog srpskog svetitelja? Ne, ovog puta se opredijelio za sasvim drugu profesiju. “Ja ne mogu da govorim, jeste, bila je kneževa večera i Miloš Obilić je ubio cara Murata, zato što su to gluposti, zato što su to neistine. Nije bilo ni Miloša Obilića, ni devet Jugovića, naučite da živite sa tim. Zar nije bolje, uz rizik da vas mrze, reći istinu, koja će jednog dana doći do svijesti, nego podržavati ljekare u nečemu za šta podrške nema?”, rekao je Šuković.

Vaistinu skandalozna tvrdnja. Kako se neko uopšte usuđuje da kaže kako naši najveći junaci nisu postojali samo zato što se radi o likovima iz epskih pjesama, a ne o historijskim ličnostima? Ovog puta tabloidi kasne malo više nego u slučaju Velimirovićevog proglašenja svetog Save za preteču Hitlera, oko vijek i po. Toliko je otprilike prošlo otkad su utemeljitelji srpske kritičke historiografije Ljubomir Kovačević i Ilarion Ruvarac počeli da se bave Kosovskom bitkom te utvrdili da se veći dio sadržaja epske poezije ne temelji na historijskim podacima. Nije bilo kneževe večere, nisu postojali ni stari Jug Bogdan, ni majka Jugovića, ni devet braće Jugovića, ni Banović Strahinja, Toplica Milan i Kosančić Ivan, a ni Miloš Obilić. To su sve likovi iz predanja i deseteračkih pjesama.

Cjelovit tekst: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/mucko-ubistvo-milosa-obilica-iz-niskih-pobuda

Previous Mostar u bojama državne zastave povodom godišnjice obnove Starog mosta
Next Beograd je najljepši bošnjački, a Subotica najljepši hrvatski grad

You might also like

HISTORIJA

Stari grad Dobor

Lokacija na kojoj se nalazi stari grad Dobor poznata je pod imenom Gradina – Dobor ili Dobor-kula. Utvrda je podignuta na prilazu gradu Modriča. Nalazi se na blagoj kosi koja

HISTORIJA

Heraldički prsten sa motivom časnog ljiljana kao pečat Bosanskog kraljevstva i Kotromanića

Pečatni prsten sa heraldičkim simbolom znamenitog ljiljana, pronađen u Crkvini kod Kaknja tokom iskopavanja 2010. i 2012. godine, predstavlja neizbrisiv potpis i besmrtni trag postojanja srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Taj zlatno-srebreni

RIJEČ

PAVLE RADIĆ: Srednji prst i ukradena ikona

Pohodio nas je opet Sergej Lavrov. Dugo ga nije bilo, što bi Mićko iz PLJiŽ-a rekao – čak od juna ove godine. Dragi gost istina nije posjetio samo nas, Srbiju,