Film ‘Praznik rada’ Pjera Žalice večeras zatvara 28. Sarajevo Film Festival

Film ‘Praznik rada’ Pjera Žalice večeras zatvara 28. Sarajevo Film Festival

Premijerom filma “Praznik rada” Pjera Žalice, koji se prikazuje u okviru Open Air programa, večeras će biti zatvoren 28. Sarajevo Film Festival.

Žalica je na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj se predstavila ekipa filma rekao da je zatvoriti Sarajevo Film Festival iznimna čast i da vjeruje da neće iznevjeriti očekivanja publike.

Priča govori o mentalitetu bosanskohercegovačkog čovjeka, a radnja je fokusirana na jednu od sarajevskih mahala. Priča započinje kao komedija i prelazi u intimnu dramu aktera. Radnja prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kod kuće, a komšija kaže da je uhapšen. Uz dramu mahale i intrigu, ratna tajna koja se “otkopava” na kraju objašnjava cijelu priču.   

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo i Branimir Popović.

Za priču ispričanu u ovom filmu Žalica je rekao da bi volio da bude komedija o našem karakteru gdje proslavljamo praznik rada uz veselje i obilje hrane, dok radnici u svijetu traže svoja prava.

– Međutim, kao odgovorni ljudi i umjetnici reagovali smo na stvarnost kakva jeste. Autor ne može pobjeći od sebe – naveo je Žalica.

Muhamed Hadžović koji u filmu glumi Armina je rekao da je emotivno vezan za film i da je bilo lijepo raditi sa prijateljima.

– Ovo je film svih nas koji živimo na ovim prostorima i vjerujem da će publika prepoznati ljubav i intimu kojom smo se bavili – dodao je Hažović.  

Dženita Imamović Omerović je navela da je poput Hadžovića gledala Žalicine ranije filmove koji nose duboku pouku i da je uživala u njima.

Saradnju sa režiserom ocijenila je kao jednostavnu, direktnu i iskrenu napominjući da pravi odlične glumačke podjele.

Boris Isaković,  koji u filmu glumi dijasporca Savu iz Kanade koji se ne može emotivno odvojiti od Bosne i mahale, naglasio je emocionalnu dimenziju ove priče o običnim ljudima koji su svi nešto izgubili u ratu.   

Izvor: Agencije

Previous Ministrica dr Bisera Turković razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Malezije Dato’ Sri Saifuddinom Abdullahom
Next Direktor NP Una: Evidentirano 94.000 posjeta, očekujemo da premašimo cifru iz rekordne godine

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložba ‘Opkoljeno Sarajevo’ u Beogradu

  Stalna postavka “Opkoljeno Sarajevo” Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine bit će otvorena 25. septembra u Beogradu, a radi se o postavci koja govori o životu građana u periodu opsade,

KULTURA I UMJETNOST

Nekadašnja djevojka Milana Mladenovića (EKV): Kada su granatirane Markale u Sarajevu to nas je jako potreslo, u dahu smo napisali pjesmu ‘Crv’

Zajedno su napisali i tekst za pjesmu “Crv” sa albuma “Angel’s Breath”. Maja kaže da Milan nije bio zahtjevan ni kao saradnik i priča o povodu za nastanak te pjesme

KULTURA I UMJETNOST

Ispred NP-a u Sarajevu postavljen “crveni ćilim” sa bosanskim motivima (VIDEO)

Povodom jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala, koji će sutra biti otvoren u glavnom gradu Bosne i Hecegovine, ispred Narodnog pozorišta danas je i zvanično postavljen novi red carpet (crveni ćilim)