Film “Pun Mjesec“ nominovan za nagradu Evropske filmske akademije

Film “Pun Mjesec“ nominovan za nagradu Evropske filmske akademije

Debitantski dugometražni igrani film “Pun Mjesec“ bosanskohercegovačkog reditelja Nermina Hamzagića nominovan je za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji European discovery 2020 – Prix Fipresci, prenosi AA.

“Pun Mjesec“ nastao je u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba i Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Svjetsku premijeru imao je na filmskom festivalu u Cottbusu, gdje je nagrađen ekumenskom nagradom, a glavni glumac Alban Ukaj nagradom za najboljeg glumca festivala.

European discovery 2020 – Prix Fipresci dodjeljuje se od 1988. godine. U narednim mjesecima 3.800 članova Evropske filmske akademije imaće priliku glasati za nominovane filmove, a ovogodišnja 33. po redu dodjela nagrada održaće se u decembru u Reykjaviku.

Od bosanskohercegovačkih autora, do sada, u kategoriji European discovery 2020 – Prix Fipresci bili su nominovani “Kuduz“ Ademira Kenovića 1989, “Gori Vatra“ Pjera Žalice 2003. te “Snijeg“ Aide Begić 2008. godine.

Uloge u filmu “Pun mjesec“ ostvarili su: Alban Ukaj, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Jasna Diklić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Sijamija, Mirela Lambić, Alena Džebo, Sanja Burić, Edina Avdagić, Faketa Salihbegović, Mugdim Avdagić, kao i mladi glumci Lidija Kordić, Admir Šehović, Kemal Rizvanović, Irfan Ribić, Lazar Dragojević, Dražen Pavlović, Martina Mandek i Ahmed Nuhić.

Direktor fotografije je Amel Đikoli, montažer Redžinald Šimek, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Enes Zlatar, kostimografkinja Irma Saje, scenografkinja Vanja Nogo, kasting direktorica Timka Grahić, a producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Previous Vrijednosti i ljepote bosanske prirode prepoznaje i svijet
Next Hadžikadunić i Ahmedhodžić: Ponosni što su dio bosanske reprezentacije

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Novi crveni tepih (bosanski ćilim) za jubilarni, 25. SFF

Za 25. rođendan Sarajevo Film Festival svečano predstavlja novi crveni tepih! U suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, prepoznatljivi simbol najvećeg filmskog festivala u Jugoistočnoj Evropi,

KULTURA I UMJETNOST

Nazivi ulica na Baščaršiji podsjećaju na stare esnafe (FOTO)

Ulice u starom dijelu Sarajeva imenom koje nose podsjećaju na period prije nekoliko stotina godina i život u doba Osmanlija. Nazivi ulica, trgova, pojedinih dijelova grada i mahala u Sarajevu

KULTURA I UMJETNOST

Godišnjica smrti: Dr Safvet-beg Bašagić – Jedan od najeminentnijih Bošnjaka svoga vremena

Safvet-beg Bašagić je rođen 1870. godine u Nevesinju, u Bosni i Hercegovini. Mekteb je pohađao u Mostaru i Konjicu, gdje je proveo dio djetinjstva, kao i u Foči, Ljubuškom i