Film ‘Quo Vadis, Aida?’ mogao bi učiniti za bosanski genocid ono što što je ‘Schindlerova lista’ postigla za holokaust

Film ‘Quo Vadis, Aida?’ mogao bi učiniti za bosanski genocid ono što što je ‘Schindlerova lista’ postigla za holokaust

Ugledni ‘Foreign Policy’ piše da bi film “Quo Vadis, Aida?” mogao učiniti za Srebrenicu i bosanski genocid ono što što je “Schindlerova lista” postigla za holokaust.

Fouad Riad, jedan od sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, precizno je opisao Srebrenicu kao “istinske scene iz pakla, napisane na najcrnjim stranicama ljudske historije.” To je precizan razlog zašto je Quo Vadis, Aida – novi film bosanske redateljice Jasmile Žbanić – toliko važan i zašto je s pravom ušao u uži izbor za ovogodišnje nominacije za Oscara za najbolji međunarodni igrani film.

-Quo Vadis, Aida? – ako osvoji Oscara u aprilu – učinit će za Srebrenicu ono što je Schindlerova lista učinila za Auschwitz: spaliti tragediju i zločin u javno sjećanje kako nikada ne bismo zaboravili šta se tamo dogodilo.

Film se fokusira na trodnevna ubijanja u Srebrenici očima lokalne žene koja radi kao tumač za UN, Aide. Dok prevodi za ljude koji će na kraju pobiti njen narod, Aida također očajnički pokušava spasiti supruga i dva sina.

Cjelovit tekst: Oscar-Shortlisted Film Puts Bosnian Genocide on Silver Screen

Previous Povodom Dana nezavisnosti: Likovni radovi osnovaca uljepšavaju izloge poslovnih prostora
Next Gradonačelnik Sarajeva posjetio lokaciju predviđenu za izgradnju nacionalnog stadiona

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Tuzla: Nedžad Salković 60 godina karijere proslavit će koncertom u rodnom gradu

  Nedžad Salković, nagrađivani pjevač uz čije se ime veže i titula ˝princa sevdaha˝ koju mu je dodijelila publika, 60. godišnjicu svog plodonosnog rada proslavit će koncertom u svojoj rodnoj

BAŠTINA

Vrlo rijetki eksponati pod okriljem Muzeja Gazi Husrev-begove biblioteke(VIDEO)

  Nova zgrada Gazi Husrev-begove biblioteke obogaćena je za još jedan kulturni sadržaj koji krasi i upotpunjava njenu višestoljetnu tradiciju, a to je Muzej sa stalnom postavkom lijepih i vrlo

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljeni rezultati projekta “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u isksutvu Bosne”

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas su zvanično predstavljani rezultati naučnoistraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ostvarenih u 2022. godini.