FIN: Predstavljena knjiga “Ontologija islama” akademika Ferida Muhića

FIN: Predstavljena knjiga “Ontologija islama” akademika Ferida Muhića

U okviru redovnih mjesečnih tribina na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu 31. maja je upriličena promocija knjige “Ontologija islama” i osvrt na znanstveni, istraživački i publicistički rad akademika prof. dr. Ferida Muhića.

Promociji su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, drugi predstavnici Rijaseta Islamske zajednice, predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života naše zemlje i poštivaoci djela akademika Muhića. 

Prema riječima akademika Muhića, sam naslov knjige ‘Ontologija islama’ “ukazuje da je njen osnovni cilj ispitati ontološko utemeljenje islama, odnosno, suočiti se s pitanjem statusa islama u kontekstu cjeline svijeta”, i u tom smislu ona je “pokušaj da se Kur᾿an i islam u skladu sa mogućnostima i sposobnostima ljudskog razumijevanja razmatraju kao emanacija Božijeg svjetla darovanog čovjeku”.

O djelu akademika Muhića na tribini su govorili dr. Hilmo Neimarlija, dr. Enes Karić, dr. Orhan Bajraktarević i dr. Samedin Kadić, a program je moderirala prof. dr. Zehra Alispahić.

– Djelo akademika Muhića ima dvije dimenzije. Jedna je ono što akademik Muhić izlaže na prvih 150 stranica, šta jeste pojava islama u svijetu, koje su posljedice koje je islam izazvao, prije svega koje su dobre posljedice do kojih je doveo islam, a potom šta znači sama ontologija islama, ili šta je to Muhiću bit islama i koja vrsta nauke, umne aktivnosti, sposobnosti treba da istraži to što je biti islama – kazao je o knjizi Karić.

Dodao je drugi dio knjige akademik Muhić posvećuje onome što bi se moglo nazvati “islam u današnjem svijetu”.

– Obrađuje različite teme, kao što je globalizacija i islam, zatim da li je islamofobija antiislamizam ili je islamofobija kao neki strah od islama, ko su to onda ovi koji se boje islama, a imaju pri tome ogromne bombe, armijske resurse, ekonomske resurse, zašto bi se bojali islama. To Muhić razrađuje na svoj način, kao intelektualac, u knjizi se ne pojavljuje kao teolog. Posebna dionica knjige je o islamu na Balkanu, o tome šta jeste značilo šest vijekova prisustva islama u nekim dijelovima Balkana – naveo je akademik Karić.

Knjigu je ocijenio iskrenom i izazovnom za čitanje.

– Poticajna je i ja je preporučujem za čitanje – poručio je Karić.

Neimarlija je naglasio da je akademik Muhić “jedinstvena pojava, jedinstven mislilac, jedinstven autor po mnogo čemu.”

– Jedinstven je, prije svega, što je na vjerodostojan način u filozofiji, i doista je filozof. Filozof je koji razmeće okvire filozofije, jer je istodobno i pjesnik. Osoba je koja ima obavezu da misli, on misli i misao i život, a u isti mah ima poriv da iskazuje svoj osjećajni odnos spram stvarnosti, pored filozofskog, koje je uvijek posredovanje stvarnosti – kazao je Neimarlija.

Govoreći o knjizi “Ontologija islama”, koja uz predgovor, Uvod te Metodološke koordinate, ima pet dijelova: Ontologija Islama, Kur᾿an – Ustav objavljen čovječanstvu, Nevidljivi zid, Historija laži – Islam na Balkanu, Fenomen religioziteta te prilog pod naslovom Svijet islama u svijetu budućnosti, Neimarlija je kazao da je ova knjiga “autorov razračun sa svođenjem bitne filozofske discipline ontologije na antropologiju”. 

– Dakle, djelo je u kojem Muhić pokazuje šta znači da za njega islam jest i kako jest – ocijenio je Neimarlija.

Akademik Muhić je iskazao svoje zadovoljstvo i radost zbog upriličene promocije, zahvalivši svim promotorima na inspirativnim obraćanjima, kao i gostima na prisustvu. 

–  Ovakva promocija se ni u najljepšim snovima ne može sanjati. Zamišljao jesam, ali, to je neuporedivo sa ovim. Moj odnos sa Bosnom je dugo bila jednostrana ljubav, ali je meni bilo sasvim dovoljno. A danas sam osjetio da i ona voli mene – poručio je on. 

Previous U Sarajevu osnovana Hanns-Seidel-Stiftung, njemačka fondacija bliska stranci CSU
Next NBA igrač Luka Garza dolazi na pripreme bosanske reprezentacije

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Novo izdanje: “Čovjek snuje, Bog određuje – sjećanje Mladog muslimana”, autobiografija Ejuba Hadžića

Udruženje “Mladi muslimani” u sklopu svoje izdavačke djelatnosti objavilo je novu knjigu pod naslovom “Čovjek snuje, Bog određuje – sjećanje Mladog musliman” autora Ejuba Hadžića u povodu 40. godišnjice Sarajevskog

RIJEČ-

Abdulah Sidran, akademik i književnik: Historija Bosne je historija otimanja za Bosnu

Otvoreno u javnim nastupima, ali i kroz pisanu riječ, upozorava da je “car go“, ukazuje na anomalije koje su se uvukle u naše društvo, posebno u godinama nakon rata. On

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Priznanje za ediciju “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” BZK “Preporod”

Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga u izdanju Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” nagrađena je Priznanjem za očuvanje i valorizaciju književne baštine na 35. međunarodnom sajmu knjigu u Sarajevu.