FIN: Predstavljena knjiga “Ontologija islama” akademika Ferida Muhića

FIN: Predstavljena knjiga “Ontologija islama” akademika Ferida Muhića

U okviru redovnih mjesečnih tribina na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu 31. maja je upriličena promocija knjige “Ontologija islama” i osvrt na znanstveni, istraživački i publicistički rad akademika prof. dr. Ferida Muhića.

Promociji su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, drugi predstavnici Rijaseta Islamske zajednice, predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života naše zemlje i poštivaoci djela akademika Muhića. 

Prema riječima akademika Muhića, sam naslov knjige ‘Ontologija islama’ “ukazuje da je njen osnovni cilj ispitati ontološko utemeljenje islama, odnosno, suočiti se s pitanjem statusa islama u kontekstu cjeline svijeta”, i u tom smislu ona je “pokušaj da se Kur᾿an i islam u skladu sa mogućnostima i sposobnostima ljudskog razumijevanja razmatraju kao emanacija Božijeg svjetla darovanog čovjeku”.

O djelu akademika Muhića na tribini su govorili dr. Hilmo Neimarlija, dr. Enes Karić, dr. Orhan Bajraktarević i dr. Samedin Kadić, a program je moderirala prof. dr. Zehra Alispahić.

– Djelo akademika Muhića ima dvije dimenzije. Jedna je ono što akademik Muhić izlaže na prvih 150 stranica, šta jeste pojava islama u svijetu, koje su posljedice koje je islam izazvao, prije svega koje su dobre posljedice do kojih je doveo islam, a potom šta znači sama ontologija islama, ili šta je to Muhiću bit islama i koja vrsta nauke, umne aktivnosti, sposobnosti treba da istraži to što je biti islama – kazao je o knjizi Karić.

Dodao je drugi dio knjige akademik Muhić posvećuje onome što bi se moglo nazvati “islam u današnjem svijetu”.

– Obrađuje različite teme, kao što je globalizacija i islam, zatim da li je islamofobija antiislamizam ili je islamofobija kao neki strah od islama, ko su to onda ovi koji se boje islama, a imaju pri tome ogromne bombe, armijske resurse, ekonomske resurse, zašto bi se bojali islama. To Muhić razrađuje na svoj način, kao intelektualac, u knjizi se ne pojavljuje kao teolog. Posebna dionica knjige je o islamu na Balkanu, o tome šta jeste značilo šest vijekova prisustva islama u nekim dijelovima Balkana – naveo je akademik Karić.

Knjigu je ocijenio iskrenom i izazovnom za čitanje.

– Poticajna je i ja je preporučujem za čitanje – poručio je Karić.

Neimarlija je naglasio da je akademik Muhić “jedinstvena pojava, jedinstven mislilac, jedinstven autor po mnogo čemu.”

– Jedinstven je, prije svega, što je na vjerodostojan način u filozofiji, i doista je filozof. Filozof je koji razmeće okvire filozofije, jer je istodobno i pjesnik. Osoba je koja ima obavezu da misli, on misli i misao i život, a u isti mah ima poriv da iskazuje svoj osjećajni odnos spram stvarnosti, pored filozofskog, koje je uvijek posredovanje stvarnosti – kazao je Neimarlija.

Govoreći o knjizi “Ontologija islama”, koja uz predgovor, Uvod te Metodološke koordinate, ima pet dijelova: Ontologija Islama, Kur᾿an – Ustav objavljen čovječanstvu, Nevidljivi zid, Historija laži – Islam na Balkanu, Fenomen religioziteta te prilog pod naslovom Svijet islama u svijetu budućnosti, Neimarlija je kazao da je ova knjiga “autorov razračun sa svođenjem bitne filozofske discipline ontologije na antropologiju”. 

– Dakle, djelo je u kojem Muhić pokazuje šta znači da za njega islam jest i kako jest – ocijenio je Neimarlija.

Akademik Muhić je iskazao svoje zadovoljstvo i radost zbog upriličene promocije, zahvalivši svim promotorima na inspirativnim obraćanjima, kao i gostima na prisustvu. 

–  Ovakva promocija se ni u najljepšim snovima ne može sanjati. Zamišljao jesam, ali, to je neuporedivo sa ovim. Moj odnos sa Bosnom je dugo bila jednostrana ljubav, ali je meni bilo sasvim dovoljno. A danas sam osjetio da i ona voli mene – poručio je on. 

Previous U Sarajevu osnovana Hanns-Seidel-Stiftung, njemačka fondacija bliska stranci CSU
Next NBA igrač Luka Garza dolazi na pripreme bosanske reprezentacije

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Zenici promovisana knjiga “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”

U velikoj Sali hotela “Zenica” u Zenici promovisana je knjiga “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”, autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, a u organizaciji Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Zenica,

KULTURA I UMJETNOST

STIHOVI ZAHVALE NA BOSANSKOM JEZIKU OMERA HUME

Omer Hazim Humo, (1808–1880) najčešće se spominje kao autor prve štampane knjige na bosanskom jeziku arapskim pismom. Njegovo ime ostat će zabilježeno kao ime jednog od prvih i najznačajnijih reformatora

KULTURA I UMJETNOST

Mostar: Naučni skup posvećen Ćamilu Avdiću, istaknutom vjerskom i naučnom radniku bošnjačke emigracije u Americi

Naučnim skupom „Imam Ćamil Avdić“ danas je zatvorena 42. manifestacija Dani mevluda i zikra. O životu, djelu i ulozi Ćamila Avdića u organiziranju Bošnjaka Amerike u drugoj polovini XX stoljeća