Firma Index iz Gračanice primjer velikog uspjeha

Firma Index iz Gračanice primjer velikog uspjeha

Naša zemlja ima višedecenijsku tradiciju u metaloprerađivačkom sektoru, koji je uvijek bio nosilac privrednog razvoja. Da u Bosni i Hercegovini može biti i jedna metaloprerađivačka fabrika modernija od japanskih i njemačkih, potvrđuje primjer Indexa iz Gračanice.

Orijentisani na preciznu mašinsku industriju, posebno mašinsku obradu metala na najmodernijim CNC mašinama, firma je vrlo brzo izgradila značajne reference i otvorila mnoga tržišta.

Najmodernije mašine

Vlasnik i direktor firme Index iz Gračanice Fahir Numić izjavo je za Faktor da je najveći uspjeh u 2015. godini osvajanje tržišta Evropske unije, posebno Švedske, Danske, Austrije i Njemačke a bilježi se i rast prometa od 15 posto.

– Proizvodimo precizne i kompleksne dijelove koji se ugrađuju u mašine za pakovanje farmaceutskih ili prehrambenih proizvoda, kao i dijelove za postrojenja u rudnicima i termoelektranama. U ukupnoj prodaji izvoz učestvuje sa 45 posto, a imamo oko 130 zaposlenih radnika – istakao je Numić.

Kaže da rade i na izgradnji najmodernije proizvodne hale od 10 hiljada kvadrata vrijedne 12 miliona KM. Novac će obezbijediti iz vlastitih sredstava a novi pogon će biti u funkciji do kraja 2016. godine.

Numić navodi da su već ostvareni novi kontakti sa velikim fabrikama u Evropi.

– Od 2016. godine očekujemo povećanje izvoza. Odgovorno tvrdim da imamo moderniji mašinski park od Japana i Njemačke – kaže Numić.

Deformisani kadrovi

Kao najveći problem, naveo je loše školstvo koje ne prati moderne trendove u industriji.

– Meni treba kadrova sposobnih da rade na CNC alatnim mašinama. Fakulteti i srednje škole izbacuju stručno deformisan kadar. Kasnije ih moramo dodatno školovati i prilagoditi našim potrebama – rekao je Numić.

Izvor: Faktor.ba

Previous Klasovi prepoznatljivi slatkiši: Prodaja rolata veća za 67 posto
Next SAD: Bosansko kolo i nostalgija NBA igrača za Bosnom (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Le Monde diplomatique: Litijum iz Bosne strateški interes EU, kakva je uloga Schmidta?

Evropska unija ima veliki strateški interes u Bosni i Hercegovini zbog velikih nalazišta minerala i metala koji bi joj pomogli u njenoj ‘zelenoj’ tranziciji, a međunarodne kompanije iskorištavaju kompleksnu državnu

MADE IN BOSNIA-387

U Čeliću “Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine”

U Čeliću je otvorena 27. manifestacija “Dani jagodastog voća BiH”. Ovaj trodnevni privredno-turistički događaj se u različitim vremenskim intervalima održava od 1980. godine. Čelić je, kako u Bosni i Hercegovini,

MADE IN BOSNIA-387

Proizvodnja hrane na tradicionalan način kao izvor prihoda i relaksacija

Kad je u maju prošle godine ostala bez posla, Edina Čengić iz Sarajeva nije dozvolila da je savlada očaj. Nije znala šta, ali jeste da nešto mora uraditi. Pokušala je