Firma iz Bugojna podijelila radnicima dobrovoljnu jednokratnu pomoć od 1.080 KM

Firma iz Bugojna podijelila radnicima dobrovoljnu jednokratnu pomoć od 1.080 KM

Osnivanjem društva sa ograničenom odgovornošću „NUCAD“, gospodin Elvir Nuhić, dipl. maš. inž. ispunio je svoj san iz studentskih dana, piše Bugojno Danas.

U januaru 2018. godine firma je osnovana sa ciljem kupovine proizvoda iz oblasti mašinske obrade, zavarenih konstrukcija i inženjerskih usluga u Bosni i Hercegovini i prodajom istih na austrijskom tržištu. Zahvaljujući uspješnom poslovanju firme 2018., 2019. i 2020. godine, uspješne kompanije iz Austrije odlučuju se za intenzivnije zajedničko poslovanje sa firmom NUCAD d.o.o. i rezultat toga je odluka otvaranja firme „Encad Engineering GmbH“ u Austriji, s ciljem lakše prodaje proizvoda na austrijskom tržištu.

U ljeto 2021. godine donesena je zajednička odluka pomenutih kompanija za pokretanje proizvodnje u Srednjobosanskom kantonu. S tim ciljem, u decembru 2021. godine zaposlena su jos 2 inženjera, Amel Jusufspahić i Selmir Šeremet. Naredni korak napravljen je u januaru 2022. godine, kada su poslani prvi radnici na obuku kod kupca u Austriju, a s ciljem sticanja znanja u proizvodnoj kompaniji na zapadu, a koja radi po najstrožijim evropskim standardima. Od decembra 2021. godine do augusta 2022. godine, uloženo je u kompaniju oko 400.000 Eura vrijednosti u mašinama i novcu. Trenutno firma NUCAD d.o.o. broji 20 zaposlenih, posjeduje apkant prese, i radi po sistemu kvaliteta ISO 9001 : 2015, te tehničkim standardima EN 1090-2 i EN ISO 3834-2 za zavarene konstrukcije.

Jedan od glavnih faktora uspjeha firme ogleda se u tome što redovno organizuje edukaciju radnika u svim oblastima i tako stiče da uposlenici u svom segmentu budu profesionalni i adekvatni za posao koji obavljaju. Profesionalnost, stručno osoblje i kvalitetan proces proizvodnje rezultirali su dobrim poslovnim uspjesima i dobivanjem certifikata za pomenute standarde. NUCAD na tome nije stao, pa su trenutno dva radnika na specijalizaciji za tehnologa/inženjera zavarivanja na Institutu za Varilstvo u Ljubljani.

Učenicima srednjih škola u Bugojnu je omogućeno obavljanje stručne prakse u proizvodnom pogonu firme.

Buduće planirane investicije su kupovina hale površine 10 400 kvadratnih metara, u kojoj firma trenutno radi te nabavka jos jedne CNC prese, lasera za sječenje i savremenog robota za zavarivanje, čime će se ukupni uloženi kapital povećati za 3 miliona Eura.

NUCAD je trenutno u potrazi za još 3 inženjera (za upravljanje ERP sistemom, laserom i robotom za zavarivanje), koji će ići na obuku u Austriju početkom januara.

Edukovani i zadovoljni radnici su kod nas na broju jedan, te zbog toga je odlučeno da se podijeli dobrovoljna jednokratna pomoć u iznosu od 1080 KM svim uposlenicima.

Previous Poruka iz glavnog grada - nećemo aparthejd, hoćemo suverenu Bosnu!
Next Akademska zajednica na skupu u Zenici razmatrala ulogu i odluke visokog predstavnika

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Milanu otvoren 21. Triennale: Veliki uspjeh bosanskih proizvođača namještaja

Dvadeset prva internacionalna izložba 2016 “Triennale di Milano”otvorena je u subotu i trajat će do 12. septembra. Bosnu i Hercegovinu na ovoj velikoj svjetskoj izložbi predstavljaju Projekt Bijenale savremene umjetnosti

Ekonomija/Biznis

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu porastao za 31,1 posto

 Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je šest milijardi i 489 milona KM, što je za 31,1 posto više nego u istom periodu lani,

MADE IN BOSNIA-387

Plodovi s Brača na bosanski način: Organska proizvodnja porodice Kantar

Kantari marmelade prave od voća proizvedenog na malim porodičnim farmama diljem Bosne i Hercegovine, poput crne ribizle, jagode, maline, kajsije, kivija. Neke vrste voća, kao na primjer, limun, mandarina i