Firme iz Tuzlanskog kantona oživljavaju proizvodnju u zapuštenim halama susjednih opština manjeg entiteta

Firme iz Tuzlanskog kantona oživljavaju proizvodnju u zapuštenim halama susjednih opština manjeg entiteta

NOVA ULAGANJA FIRME TERMAL INT D.O.O (vlasništvo kalesijske firme Lafat)

Uspješno poslovanje Termala iz Lopara dovelo u ovoj godini do novih ulaganja, pokretanja nove prizvodnje i stvaranja novih radnih mjesta.

Radove na putnoj infrastrukturi u krugu Termala, kao i radove u fabričkoj hali u kojoj će biti nova proizvodnja, obišli su rukovodeći ljudi opštine Lopare na čelu sa načelnikom Radom Savićem u pratnji Elvira Jahića,  direktora  firme „Termal Int“.

„Asfaltiramo putnu komunikaciju između Termala i fabrike koju smo nedavno kupili“, rekao je Jahić novinarima.

On je pojasnio da je to stara fabrika deterdženta „Dita“ koja se rekonstruiše, gdje se vrši instalacija novih električnih vodova, vazduha i plina, tako da bi se u novoj godini pokrenula proizvodnja. 

„Plan nam je da tu zaposlimo oko 50 radnika različitih profila, pretežno zavarivača i bravara“, saopštio je Jahić.

Pored toga, prema njegovim riječima, na nekim radnim mjestima može se zaposliti i veliki broj žena i da je samo u protekla tri mjeseca zaposleno preko 30 radnika, te  da ih je ukupno 140, a plan je da na proljeće naredne godine bude 250 radnika. 

U dijelu objekta je planiran i novi sektor u kome će biti smještena finalna montaža kotlova na pelet, koja do sada nije rađena u Termalu.

„Mi iz opštinske uprave smo zadovoljni novim ulaganjima Termala iz Lopara“, rekao je načelnik opštine Rado Savić.

On je istakao da se ne uređuje samo fabrika, nego se asfaltiranjem puta dovodi u red i prostor između praktično dvije fabrike.

Načelnik opštine Lopare je izrazio nadu da će biti realizovan plan zapošljavanja, što će doprinos koji je Termal dao razvoju ove lokalne zajednice još više povećati, prenijeli su lokalni mediji.

Loparski Termal, nekadašnji najveći proizvođač pločastih radijatora u Bosni i Hercegovini, prije nekoliko godina se oporavio nakon što je dobio novog vlasnika.

Nakon višegodišnje pauze u radu preduzeće je obnovilo svoju proizvodnju zahvaljujući firmi Lafat komerc iz Kalesije koja je kupila Termal u stečaju, podsjeća BiznisInfo.

Ovih dana objavljeno je i da uspješna i izvozno usmjerena firma iz Živinica, koja se bavi proizvodnjom namještaja, namjerava pokrenuti proizvodnju u fabrici koja se nalazi u opštini Petrovo.

Živinički „Kavgico“ oživljava bivšu fabriku „Napco beds“ u Petrovu (Bosansko Petrovo Selo)

Previous Bonn: Demonstracije za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu
Next ”Quo Vadis, Aida?” najbolji evropski film, Žbanić najbolja rediteljica, Đuričić najbolja glumica

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kako je „Kalendar Bošnjak” krajem 19. vijeka pisao o marketingu

Reklama i njezina korist. Autori: J.K.BORJANOVIĆ Čovjek ima danas za se lično, pa i kao član porodice, općine, društva i države mnogo više potreba, poziva i dužnosti, nego što su ih

Ekonomija/Biznis

Turska ima ponudu za izgradnju mreže autoputeva u Bosni i Hercegovini

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je za danas sastanak sa ministrima entiteta i u Vijeću ministara u tehničkom mandatu iz resora komunikacija i transporta radi razgovora

Ekonomija/Biznis

Hifa-Oil terminali u Prijedoru uz Zenicu postaju snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini

Kompanija Hifa-Oil 2020. godine odlučila se na preuzimanje prijedorskog „Energopetrola“ i kupovinu Terminala u Brezičanima kod Prijedora. Prije kupovine ovi terminali nisu korišteni te nikad ranije nisu stavljeni u funkciju.