Foča crna kutija zla – Dokumentarni film Avde Huseinovića

Foča crna kutija zla – Dokumentarni film Avde Huseinovića

Ovo je prva dokumentarna videopriča o Foči kao jednom historijski od najvažnijih gradova u Bosni ali i gradu koji je, pored svoje važnosti i ljepote, postao simbol genocida na Bošnjacima kroz historiju.

Grad je u kojem se krvavo kolo genocida najduže zadržalo i najčešće ponavaljalo. Možemo reći da skoro nema perioda u 20. stoljeću kad Foča nije bila izložena teškim genocidnim talasima, a posebno tokom Drugog svjetskog rata i po prvi put u video formi o tome pričamo. Foča tokom Drugog svjetskog rata je bila ono što je Srebrenica ‘95. godine.

Zlo se u Foči ponovilo 1992. godine ali u nešto manjem obimu nego tokom Drugog svjetskog rata ali te godine je Foča postala simbol zločina nad ženama. Slučaj seksualnog zlostavljanja žena u Foči je po prvi put uvršten kao ratni zločin u historiji čovječanstva, u presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu JUgoslaviju u Hagu u “slučaju Kunarac i ostali”.

U filmu svjedoče i posljednji živi svjedoci genocida nad Bošnjacima Foče tokom Drugog svjetskog rata. Jedanaest ljudi koji su svjedočili u filmu nisu doživjeli TV premijeru. Posljednji ovodunjalučki intervju akademik Muhamed Filipović je upravo dao za ovaj film. Inače, film je snimljen pod pokroviteljstvom gospodina Ahmeta Kulage koji je na ovaj način želio da ostavi jedan historijski vakuf svom zavičaju.

YT: Pravda Bosna
Previous Behram-begova Medresa u Tuzli 12. put zaredom najbolja srednja škola u TK
Next Zelenilo i proljetno cvijeće u okolini Mekke

You might also like

NAŠI DANI

Biljani kod Ključa: Sjećanje na 260 mještana ubijenih u jednom danu

Medžlis Islamske zajednice Ključ i ove godine organizovao je obilazak lokacija masovnih grobnica i šehidskih obilježja, te učenje jasina i tevhida u džamiji u Biljanima. Podsjećanje je to na Bošnjake

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Zenici promocija knjige ‘Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini’

Autor knjige je i sam učestvovao u ratu tokom kojeg je i teško ranjen. Aziz Tafro pojašnjava da su ruski i grčki plaćenici na ovim prostorima bili prisutni već 91.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Nevoljni svjedoci genocida nad Bošnjacima Srebrenice (VIDEO)

Kako je srebrenička istraga tužilaštva MKSJ odmicala, tako se na suđenjima optuženima za srebrenički genocid povećavao broj “nevoljnih svjedoka” optužbe: bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba i predstavnika civilnih