Foča: Ezan sa Aladža džamije nakon skoro tri decenije (VIDEO)

Foča: Ezan sa Aladža džamije nakon skoro tri decenije (VIDEO)

Nakon rušenja u augustu 1992. godine danas se u obnovljenoj Aladži klanja namaz.

U Foču na prostor ispred Aladža džamije na svečano otvorenje danas je pristiglo hiljade vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Svečano otvorenje ponovno izgrađene Aladža džamije centralni je događaj ovogodišnjeg obilježavanja Dana džamija u BiH.

Taj islamski vjerski objekt u gradu na Drini, na istoku Bosne i Hercegovine, porušile su srpske snage 2. augusta 1992. godine. Njena obnova završena je na 470. godišnjicu završetka izgradnje. Aladža znači “šarena”, što se odmah uoči po živopisnoj unutrašnjosti. Stručnjaci je opisuju kao biser otomanske arhitekture.

Obnovljenu Aladža džamiju otvorila je Aziza Kurtović, žena koja je u ratu izgubila sina.

Video AJB.

Previous Nepoznati dobročinitelj izmirio dugove u visočkoj apoteci
Next Sa Aladžom u Foču dolazi bolje vrijeme

You might also like

NAŠI DANI

Dodiku odbijenice iz Grčke i S. Makedonije

Zvaničnici Sjeverne Makedonije zvanično su obavijestili političkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da nije dobrodošao na Prespa forum.  Kako je za Politicki.ba potvrđeno i iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zvanični

NAŠI DANI

Zbog nacionalističkih ispada: N/FS BiH do daljnjeg suspendovao stadion ”Pecara” u Širokom Brijegu

Takmičarska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku o suspenziji stadiona Pecara u Širokom Brijegu do okončanja disciplinskog postupka. Disciplinski

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina tri decenije glavno jelo na meniju Zagreba i Beograda

O ishodu samita u Sloveniji, usvojenoj Deklaraciji i drugim temama s FTV-a su razgovarali sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se za Dnevnik 2 javio iz Ljubljane.