Foča – obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu

Foča – obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu

Udruženje žrtava rata Foča 92-95 danas je u Foči organizovalo obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.

Kako je za Agenciju MINA podsjetila Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja, seksualno nasilje tokom rata na prostorima Bosne i Hercegovine vršeno je sistematski, po naređenju ili uz odobrenje nadređenih.

– Dokazano je postojanje logora za silovanje, gdje su žene i muškarci držani u zatočeništvu, silovani i seksualno zlostavljani. Foča je postala sinonim za masovna i sistematska silovanja žena. Logori: Buk Bijela, Srednjoškolski centar Foča, Srednja škola u Kalinoviku, Karamanova kuća, “Lepa Brena” (soliter u Foči), sportska dvorana “Partizan”, kuća u Trnovačama, kuća u Ulici Osmana Đikića br. 16 (vojnički štab) i mnoga druga mjesta. Sportska sala “Partizan” služila je kao zatočenički objekat za žene i djevojčice bošnjačke nacionalnosti od aprila 1992. do marta 1993. godine. Mjesto zatočenja je bilo u nadležnosti Vojske Republike srpske. Najmlađa žrtva silovanja imala je samo 11 godina, a najstarija 70 godina – navela je ona.

Naglasila je da se, zbog toga, važnost obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu ogleda u podizanju svijesti o ozbiljnosti ovog problema i ukazivanju na važnost borbe protiv seksualnog nasilja u kontekstu rata i sukoba.

– S druge strane, obilježavanje je alarmantno upozorenje za sve relevantne aktere i društvo jer seksualno nasilje u ratu, sukobu i konfliktnim zonama je još uvijek jedan od najstrašnijih zločina, koji utiče na stotine hiljada žena, muškaraca i djece širom svijeta. To uzrokuje dugotrajnu patnju i otvara rane koje je teško zacijeliti – akcentirala je ona.

Poručila je da je naša obaveza obilježavanje 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

– Hrabro, podignute glave i istrajno nastavljamo odavati počast i sjećati se onih koji su ubijene/ubijeni na mjestima masakra i masovnih logora silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini. Mi koji smo preživjeli/e rat i ratno seksualno nasilje, možemo pomoći u ozdravljenju i sjećanju na pogođene i one izgubljene (svirepo ubijene) živote. Želimo i moramo izgraditi inkluzivnu i nenasilnu budućnost za buduće generacije. Naša bol nije naša sramota, ona je naša hrabrost – naglasila je Kaloper.

Ova manifestacija nije važna samo za Bošnjake Foče i Istočne Bosne, već za sve građane Bosne i Hercegovine koji shvataju historijski značaj i geostrateški položaj Foče.

– Mi smo progovorile i progovorili! Vrijeme je da društvo i pravosudne institucije prekinu šutnju o nama – zaključila je ona.

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pružila je će podršku Udruženju u obilježavanju 19. juna. Ovom prilikom organizovala je odlazak u Foču, uz podršku Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

– Smatramo važnim dati podršku svim žrtvama seksualnog nasilja u ratu, u konkretnom slučaju ženama Foče koje su među nama one koje su najviše pogođene ovim zločinom u Bosni i Hercegovini – poručuju iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo prisustvovao je danas u Foči obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu obilježava se pod sloganom “Sjećamo se da se nikada ne zaboravi”, u organizaciji Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Bosanska Dubica će ponovo otvoriti vrata Čaršijske džamije
Next U Zenici otvoren novi proizvodno-poslovni objekat domaće kompanije “TPS” 

You might also like

NAŠI DANI

Srbija podiže spomenik žrtvama palim za veliku Srbiju

Sada je to i definitivno blizu početku radova: Beograd na ušću dviju rijeka dobija spomenik stradalim Srbima tokom ratova devedesetih godina. Na budućem spomen-kompleksu naći će se imena 26.000 srpskih

NAŠI DANI

Njemačka trenutno ima najvišu incidencu COVID-19 u Evropi; Bosna na ‘zelenoj grani’

Njemačka sedmodnevna incidenca zaraženih od COVID-19 dostigla je novi rekord, rastući na 1.543 na 100.000 stanovnika, saopćio je Institut za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u ponedjeljak. Dok zemlju potresa

NAŠI DANI

Zaokret u aferi ‘Respiratori’: Kinezi spremaju tužbu zbog navoda Tužilaštva BiH o neispravnosti respiratora

Nakon što je Institut za mjeriteljstvo utvrdio da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, pala je tvrdnja Tužilaštva Bosne i Hercegovine