Foča: Sve spremno za svečano otvaranje Aladža džamije

Foča: Sve spremno za svečano otvaranje Aladža džamije

U skladu sa odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu, 4. maja svečano će biti otvorena novoizgrađena Aladža džamija u Foči, što je ujedno centralni događaj obilježavanja Dana džamija u Bosni i Hercegovini, 7. maja – istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji upriličenoj u ovom vjerskom objektu.

Iako finalni kaligrafski radovi još traju sve je spremno za svečanost otvaranja ponovo izgrađene Aladža džamije u Foči, poručeno je s press konferencije Organizacionog odbora koja je danas održana u obnovljenoj Aladža džamiji, javlja AA.

Organizatori očekuju dolazak nekoliko hiljada vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i visoke domaće i međunarodne zvaničnike te predstavnike Turske i SAD, država koje su pomogle i finansirale realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

“Svečanost otvorenja ponovo izgrađene Aladža džamije ili džamije Hasana Nazira, poznatije kao Šarena Aladža jeste jedan od najvažnijih događaja za IZ, a naročito Muftijstvo goraždansko od njegovog osnivanja do danas. Ponovna izgradnja ove Božije kuće bio je zahtjevan projekat na više načina. Uspjeli smo zahvaljujući dragom Bogu, našoj volji, trudu i podršci naših prijatelja”, rekao je muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

Najavljena su obraćanja predstavnika lokalne zajednice, goraždanskog muftije, Vakufskih direkcija Bosne i Hercegovine i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, potom ambasadora SAD u BiH Ericka Nelsona, ministra kulture Turske Mehmeta Nuri Ersoya, kao i predramazanska poruka reisu-l- uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.

“Svečanost je od izuzetnog značaja kakav Aladža zaslužuje, kao monumentalni objekat, objekat od značaja za muslimane ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom svijeta i svečanost je otvorenog tipa, mogu doći i muslimani i nemuslimani, jer kod nas je to u BiH bio i do sada običaj”, rekao je za AA Ismail ef. Smajlović, predsjednik Organizacionog odbora svečanog otvaranja Aladža džamije.

Predsjednik Skupštine Opštine Foča Izet Spahić, govoreći u ime lokalne zajednice, izjavio je da će veliki broj autobusa biti usmjeren ka Ustikolini, a posjetioci će preko mostova na Drini pješice moći doći do Aladže. U gradu će biti spremno oko 2.000 parking mjesta za putnička vozila. Načelnik CJB Foča Velimir Kostović pozvao je goste da prate upute policijskih službenika.

“Imamo najave iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Mi smo spremni ovdje, obezbijedili smo odgovarajući broj parking mjesta. Božija je blagodat da park ispred Aladža džamije konačno bude ispunjen. Park može primiti ne samo hiljade nego desetine hiljada građana koji bez tjeskobe mogu pratiti svečanost. Iako je Foča mala, stisnuta među brdima, ona ima komunikacije da je lahko doći do Aladža džamije i izaći sa ovog prostora”, dodaje Smajlović.

U programu otvaranja učestvovaće učači Kur’ana i najbolji učači ilahija iz Bosne i Hercegovine i Turske, prvi ezan proučit će Mustafa Isaković, a glumac Aldin Omerović posjetioce će voditi kroz historiju Aladže.

(Agencije)

Previous NASA: Svemir se širi puno brže nego što smo mislili, naučnici ne razumiju zašto
Next Komšić: Niko neće svoje gubitke kompenzirati na Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Nema žrtava u požaru u fabrici Austrotherm u Bihaću

Svi raspoloživi timovi Vatrogasne jedinice Bihać trenutno su angažirani na gašenju velikog požara, koji je jutros oko sedam sati planuo u kompleksu firme Austrotherm. Uposlenici firme koji su u vrijeme

NAŠI DANI

Premijer TK Halilagić primio u posjetu Azema Vlasija

Azem Vlasi, Titov prvi omladinac i zadnji politički zatvorenik u Jugoslaviji je danas u 18 sati, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bio prvi sudionik serije javnih tribina po nazivom

NAŠI DANI

Razmjena iskustava izviđačkih jedinica OS BiH i OS SAD

U okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država od 7. do 20. jula 2022. godine na području poligona Manjača, učestvovat će