Fojnička porodica Mračkić na imanju uzgojila  300 tona krompira, 40 tona luka, 30 tona tikve..

Fojnička porodica Mračkić na imanju uzgojila 300 tona krompira, 40 tona luka, 30 tona tikve..

Na imanju porodice Mračkić u Pločari Polju nadomak Fojnice sunčani jesenji dani koriste se za prikupljanje plodova sa oko 200 duluma zasijanih usjeva.

Ova je godina kažu bila rodna, te im dala rekordnih 300 tona krompira, 40 tona luka i drugih kultura. No, ono čime se posebno ponose je 30 tona tikve.

„Tikvu najviše prodajemo za pitu, a iz ostataka koje ne prodamo povadimo košpice koje prodamo, i to je to. Što se tiče stambolke, imamo dvije sorte. Najviše preferiramo krupnu, bijelu, glatku, autohtonu stambolku koja se najčešće peče“, priča Mirnes Mračkić.

Dok s ponosom govori o ovoj autohtonoj sorti čija težina doseže i do 40 kilograma, ističe zdravstvene prednosti ovog povrća, koje ne trpi hemikalije i može biti proizvedeno isključivo na prirodan način.

Vrijedni domaćin u izjavi za FTV poziva i druge da pokušaju. ‘Prije će uspjeti nego neće’, kazuje, te ističe da nema potrebe za drugim poslom kad mu je – odlično.

Previous Sarajevo Autoput LOT 3B Obilaznica u izgradnji 2022 (Video)
Next U Biblioteku Sarajeva svake godine se upiše između 8.000 i 10.000 novih korisnika

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Bashka’, novi brend ručno pravljene čokolade u našoj zemlji

Merjem Hamzić je mlada poduzetnica koja se odlučila da dugogodišnji posao u bankarskom sektoru zamijeni sa radionicom čokolade. Zajedno sa suprugom pokrenula je brend ručno pravljene čokolade Bashka. “Bashka je

MADE IN BOSNIA-387

Začini iz Velike Kladuše na baltičkom tržištu

Preduzeće “Kolmix” iz Velike Kladuše, koje se bavi proizvodnjom začina i dodataka jelima i slasticama, plasiraće ubuduće svoje proizvode na tržište Estonije, Latvije i Litvanije, potvrdio je direktor ove firme

ŽIVOT

Iz rodnog New Yorka u Mostar – priča mlade Azre Tanović

Azra Tanović mlada je stručnjakinja iz oblasti vodnog inženjeringa i vodozaštite, koja je magistrirala u Bostonu i stekla titulu inženjera građevina i okoliša, s užom koncentracijom u inženjeringu okoliša i