Fojnički „MS&WOOD“ kao primjer: Izvoze širom svijeta i zapošljavaju nove radnike

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MASTERS&WOOD („Majstori i Drvo“) će do kraja ove godine zaposliti 100 novih radnika u tvornici namještaja u Fojnici, saopćeno je iz ove kompanije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Prošle godine inicijativom ove kompanije u Fojnici je osnovana Srednja drvoprerađivačka škola. Tim povodom danas su tvornicu u Fojnici posjetili učenici ove škole zajedno sa direktoricom Merimom Sijarić, kao i načelnikom Općine Fojnica Salkanom Merdžanićem, kao i studenti i profesori Mašinskog fakulteta u Sarajevu na čelu sa šefom katedre za Mašinsku obradu drveta prof. dr. Izetom Hormanom.

Tom prilikom direktor kompanije Muhamed Pilav uručio je po dvije stipendije učenicima i studentima. Sipendije su dobili učenici Sanita Fejzić i Emir Polutan, te studenti Amer Spahić i Haris Ibrić.

– Uspjeli smo zadovoljiti stroge standarde kvaliteta na svjetskim tržištima, tako da smo trenutno u fazi proširivanja kapaciteta, što podrazumijeva i nova zapošljavanja. Za sada smo prinuđeni sami finansirati prekvalifikacije za radnike koji su nam potrebni. Ovo može biti primjer saradnje biznisa i lokalne zajednice u cilju razvoja, upravo u nedovoljno razvijenim sredinama. Svi ovi mladi ljudi će imati posao u ovoj tvornici kada okončaju svoje školovanje. Najbolji učenici kao inženjeri, vrlo dobri kao tehničari, i ostali kao stolari. Proizvodimo namještaj koji se pod oznakom «Made in B&H» gotovo u cjelosti izvozi širom svijeta – kazao je Pilav.

On je istakao da na ovaj način žele uputiti poruku da je budućnost našeg razvoja u našim rukama, te da se mora investirati u generacije koje dolaze.

– Zato je bitno da obrazujemo mlade za tržište rada i radna mjesta u realnom sektoru, a ne za biroe za zapošljavanje -kazao je direktor Pilav.

Prošle godine MASTERS&WOOD je proizveo i plasirao na inozemna tržišta putem najvećih prodajnih lanaca na svijetu preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja.

MS&WOOD zapošljava preko 200 radnika. Namještaj koji se proizvodi u Fojnici izvozi se u 42 zemlje, na sve kontinente svijeta, i nalazi se u prodaji od Japana, preko zemalja EU, do Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od najznačajnijih partnera ove bosanskohercegovačke industrije namještaja je najveći proizvođač i lanac prodavnica namještaja na svijetu švedska IKEA.

(NAP/mb)

Previous Konjičko drvorezbarstvo: Kandidat za uvrštavanje na listu nematerijalne baštine UNESCO-a
Next Ećo company edukuje nazaposlene i zapošljava ih u svojim pogonima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Znanje arhitekte ukomponovao sa porodičnom zlatarskom tradicijom i dizajnirao unikatni nakit SAMUSA

  Znanje arhitekte ukomponovao je sa stoljetnom porodičnom zlatarskom tradicijom i dizajnirao unikatni nakit SAMUSA. Tarik Musakadić iz Sarajeva inspiraciju je pronašao u arhitekturi karakterističnoj za sarajevsku Baščaršiju, ali i

MADE IN BOSNIA-387

Firma iz Zenice proizvodi odjevne komplete za policiju i sigurnosne snage Danske

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić posjetio je danas kompaniju “ECOCOMFORT” d.o.o. ZENICA, gdje je sa vlasnikom Fikretom Ramovićem razgovarao o poziciji na međunarodnom tržištu ove kompanije koja je 100% izvozno

MADE IN BOSNIA-387

Ilidža: Gradi se novi proizvodni pogon firme za proizvodnju stolica, kapaciteta do 250 radnih mjesta

Općinski načelnik Muzur obišao je pripremne radove za proširenje proizvodnih kapaciteta firme Adana Co. u Hrasnici. Ova kompanija dobila je građevinsku dozvolu te će po završetku radova, obezbijediti do 250