Francuska ambasada: Divjak je prvi Bosanac dobitnik Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja

Francuska ambasada: Divjak je prvi Bosanac dobitnik Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja

Francuska ambasada i Francuski Institut u Bosni i Hercegovini sa velikom tugom primili su vijest o smrti generala Jovana Divjaka, bosanskog patriote koji je stao u odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva tokom rata 90-tih godina.

– Veliki humanista, čovjek iz kulture i snažnog intelekta, general Jovan Divjak cijeli svoj život bio je solidaran posebno sa najranjivijim i zaboravljenim, kao što su mladi Romi kojima je omogućio da završe visoke studije, na šta je bio ponosan. Hiljade mladih Bosanaca dobili su priliku da studiraju zahvaljujući udruženju ‘Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu’, čiji je osnivač, a koje je Ambasada Francuske u BiH kontinuirano podržavala – saopćeno je iz Ambasade.

Francuska oplakuje generala Jovana Divjaka i kao velikog frankofonog prijatelja Francuske i Francuza, prvog Bosanca dobitnika Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja.

Francuski institut i francuska ambasada u Bosni i Hercegovini izražavaju svoje najiskrenije saučešće porodici i prijateljima Jovana Divjaka, a čija je “smrt veliki gubitak za Bosnu i Hercegovinu”.

Od Divjaka su se oprostile mnoge bosanske javne ličnosti, a iz Francuske i poznati filozof Bernard-Henri Lévy, koji je bio prijatelj i predsjednika Alije Izetbegovića.

Previous Ljekarska komora: Kada napadate ljekara, povrijedite i pacijente
Next Bosna je jedan lijep vrt, a grad Sarajevo je onaj dio vrta gdje uživanje postiže vrhunac

You might also like

NAŠI DANI

Schwarz-Schilling o priznanju ‘počasni građanin Grada Sarajeva’: To me jako raduje i čini ponosnim

Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je odluku da se bivšem visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini i nekadašnjem njemačkom ministru za poštu i telekomunikacije u vladi Helmuta Kohla Christianu Schwarz-Schillingu (CDU) dodijeli

NAŠI DANI

Komšić: Niko neće svoje gubitke kompenzirati na Bosni i Hercegovini

Politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmjene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, jeste izvor destabilizacije zapadnog Balkana, ali i povratak na retrogradne politike i ideologije “životnog prostora nacija”

NAŠI DANI

Odgovor Forti: “Ovi seljaci” što ih prozivaš su ti omogućili da obnašaš dužnost premijera KS

Koordinacioni odbor boračkih organizacja Kantona Sarajevo uputio je saopćenje za javnost povodom izjave predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte koju je dao britanskom The Guardianu. – Ovo nije prvi put