Francuska podržava MKS nakon traženja naloga za hapšenje izraelskih zvaničnika i čelnika Hamasa

Francuska podržava MKS nakon traženja naloga za hapšenje izraelskih zvaničnika i čelnika Hamasa

Francuska je saopštila da podržava Međunarodni krivični sud (MKS) nakon što je tužilac Karim Khan podnio zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i trojice čelnika Hamasa, prenosi Anadolu.

“Što se tiče Izraela, na pretpretresnom vijeću suda će biti da odluči da li će izdati ove naloge, nakon što ispita dokaze koje je iznio tužilac u prilog njegovim optužbama”, saopštilo je u ponedeljak francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Dodaje se da Francuska “podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama”.

Zvanični Pariz je također podsjetio da “više mjeseci upozorava” na neophodnost striktnog poštivanja međunarodnih humanitarnih zakona, a posebno na “neprihvatljiv nivo civilnih žrtava u Pojasu Gaze i nedostatak humanitarnog pristupa”.

Stav Francuske predstavlja značajno odstupanje od pozicija njenih zapadnih saveznika, poput Velike Britanije i Italije, kao i SAD-a, čiji je predsjednik Joe Biden odluku nazvao “nečuvenom”.

Francuska se ističe kao jedna od rijetkih zapadnih zemalja koje su spremne zauzeti čvršći stav prema Izraelu, uključujući kritikovanje američkog veta na rezolucije o prekidu vatre u Vijeću sigurnosti UN-a i zalaganje za trenutni prekid vatre.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Više 35.500 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.300 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije podržalo je “nalog za hapšenje” koji je izdao javni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Khan protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta te trojice čelnika Hamasa.

“Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni na teritoriji Izraela i Palestine od najmanje 7. oktobra 2023. moraju se procesuirati nezavisno i nepristrasno bez obzira na počinioce”, objavilo je u ponedjeljak na platformi X slovenačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je dodalo da je “odgovornost ključna za sprečavanje zločina i garantovanje mira”.

Ministarstvo je istaklo da Slovenija čvrsto podržava MKS i pozdravlja ovaj napredak u istrazi situacije u Palestini.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) podnio je zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i trojice čelnika Hamasa, među kojima i Ismaila Haniyeha.

Tužilac Karim Khan je u saopćenju naveo da ima razumne osnove da vjeruje da Netanyahu i Gallant snose krivičnu odgovornost za “ratne zločine i zločine protiv čovječnosti” počinjene na teritoriji Palestine, u Pojasu Gaze, najmanje od 8. oktobra.

Zločini su uključivali “izgladnjivanje civila kao metod ratovanja kao ratni zločin”, “namjerno nanošenje velike patnje ili teške tjelesne ili zdravstvene povrede”, “namjerno ubijanje”, “namjerno usmjeravanje napada na civilno stanovništvo kao ratni zločin” i “istrebljenje i/ili ubistvo”, navedeno je u saopćenju.

“Progon kao zločin protiv čovječnosti“ i “druga nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti”, također je pomenuo tužilac, na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala njegova kancelarija.

“Mi tvrdimo da su zločini protiv čovječnosti za koje se terete počinjeni kao dio široko rasprostranjenog, sistematskog napada na palestinsko civilno stanovništvo u skladu s državnom politikom”, rekao je Khan.

Tužilac je takođe kazao da su podnijeli zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje trojice vođa Hamasa: Ismaila Haniyeha, Yahyu Sinwara i Mohameda Deifa, za neke “ratne zločine i zločine protiv čovječnosti” počinjene u Izraelu i u Pojasu Gaze “od najmanje 7. oktobra 2023.”.

To uključuje “istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti”, “ubistvo kao zločin protiv čovječnosti”, “uzimanje talaca kao ratni zločin”, “silovanje i druga djela seksualnog nasilja kao zločine protiv čovječnosti“, “torturu kao zločin protiv čovječnosti“ i “druga nehumana djela kao zločin protiv čovječnosti“.

Izvor: Agencije

Previous U ASA bolnici rođene prve bebe, blizanci
Next Reuf Bajrović: Trojka je HDZ, Čović je gazda

You might also like

NAŠI DANI

Objavljen dnevnik 11-godišnje palestinske djevojčice ubijene u izraelskom napadu

Objavljen je dnevnik 11-godišnje palestinske djevojčice koja je ubijena u napadu izraelskih snaga u Pojasu Gaze, javlja Anadolu. Dnevnik koji je napisala Sella al-Yazji, koja je ubijena u izraelskom napadu

NAŠI DANI

Reporteri bez granica: Ugrožena sigurnost novinara koji je otkrio potencijalne veze između organizovanog kriminala i ministra

-Bosna: Sigurnost novinara Avde Avdića koji je otkrio potencijalne veze između organiziranog kriminala i ministra Elmedina Konakovića ugrožena je videom koji je političar postavio kako bi diskreditovao reportera. RSF podsjeća

NAŠI DANI

Španski premijer Sanchez: Priznavanje države Palestine je u interesu Evrope

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u četvrtak da bi bilo u interesu Evrope da prizna državu Palestinu, prenosi Anadolu. Naglasio je da bi priznanje države Palestine ojačalo moralni položaj