Fudbalska zvijezda Griezmann prekida veze s Huaweijem zbog Ujgura

Fudbalska zvijezda Griezmann prekida veze s Huaweijem zbog Ujgura

Francuska fudbalska zvijezda Antoine Griezmann kaže da završava svoj sponzorski ugovor s Huaweijem nakon tvrdnji da je kineska telekomunikacijska kompanija bila uključena u nadzor Ujguramuslimanske manjine u toj zemlji.

Huawei je oštro negirao te tvrdnje i rekao za BBC da je “rastužen” odlukom Griezmanna.

Kina se suočila s nizom kritika zbog svog tretmana prema manjini.

Smatra se da je kineska vlada zadržala do milion Ujgura u provinciji Xinjiang u onome što država definira kao “kampovi za prevaspitavanje”. Peking neprestano negira zlostavljanje i kaže da su kampovi dizajnirani za suzbijanje terorizma i poboljšanje mogućnosti zapošljavanja.

Griezmann (29) je ambasador marke Huawei od 2017. godine i istakao se u oglašavanju kompanije u Francuskoj.

“Nakon snažnih sumnji da je Huawei doprinio razvoju ‘Ujgurskog upozorenja’ upotrebom softvera za prepoznavanje lica, odmah prekidam partnerstvo s kompanijom”, rekao je na Instagramu.

U izvještaju od utorka, američka kompanija za istraživanje nadzora IPVM rekla je da je Huawei bio uključen u testiranje softvera za prepoznavanje lica u Kini koji bi vlasti mogle koristiti za otkrivanje Ujgura.

IPVM je priopćio da je pribavio dokumente koji navodno pokazuju da je Huawei testirao softver kineske firme Megvii u svom sistemu video oblaka 2018. Megvii je najpoznatiji po algoritmima za prepoznavanje lica.

Pored zvijezde Barcelone, ranije se za prava Ujgura zauzeo i Arsenalov Mesut Ozil.

Previous "Moja adresa: Srebrenica": Očekujemo poništavanje izbora i raspisivanje novih
Next Premijer Novalić na gradilištu VE Podveležje; EPBiH planira gradnju novih vjetroelektrana

You might also like

OTPOR BOSNE

Sanski Most: OBILJEŽENO 25 GODINA SLOBODE

Centralna manifestacija obilježavanja 10. oktobra, Dana Općine Sanski Most, održana je danas u prisustvu velikog broja građana. Sanski Most je posljednji grad kojeg su jedinice Armije RBiH oslobodile tokom odbrambeno

NAŠI DANI

Srbija podiže spomenik žrtvama palim za veliku Srbiju

Sada je to i definitivno blizu početku radova: Beograd na ušću dviju rijeka dobija spomenik stradalim Srbima tokom ratova devedesetih godina. Na budućem spomen-kompleksu naći će se imena 26.000 srpskih

NAŠI DANI

Strani analitičari: Bosna se snalazi bolje od Francuske; Evropa je veća nego samo njen zapadni dio

Izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona kojom je Bosnu i Hercegovinu nazvao “tempiranom bombom” izazvala je reakcije stranih analitičara. “Macronovo viđenje Bosne i Hercegovine me podsjeća na Trumpove izjave o Ukrajini.