Fudbalska zvijezda Griezmann prekida veze s Huaweijem zbog Ujgura

Fudbalska zvijezda Griezmann prekida veze s Huaweijem zbog Ujgura

Francuska fudbalska zvijezda Antoine Griezmann kaže da završava svoj sponzorski ugovor s Huaweijem nakon tvrdnji da je kineska telekomunikacijska kompanija bila uključena u nadzor Ujguramuslimanske manjine u toj zemlji.

Huawei je oštro negirao te tvrdnje i rekao za BBC da je “rastužen” odlukom Griezmanna.

Kina se suočila s nizom kritika zbog svog tretmana prema manjini.

Smatra se da je kineska vlada zadržala do milion Ujgura u provinciji Xinjiang u onome što država definira kao “kampovi za prevaspitavanje”. Peking neprestano negira zlostavljanje i kaže da su kampovi dizajnirani za suzbijanje terorizma i poboljšanje mogućnosti zapošljavanja.

Griezmann (29) je ambasador marke Huawei od 2017. godine i istakao se u oglašavanju kompanije u Francuskoj.

“Nakon snažnih sumnji da je Huawei doprinio razvoju ‘Ujgurskog upozorenja’ upotrebom softvera za prepoznavanje lica, odmah prekidam partnerstvo s kompanijom”, rekao je na Instagramu.

U izvještaju od utorka, američka kompanija za istraživanje nadzora IPVM rekla je da je Huawei bio uključen u testiranje softvera za prepoznavanje lica u Kini koji bi vlasti mogle koristiti za otkrivanje Ujgura.

IPVM je priopćio da je pribavio dokumente koji navodno pokazuju da je Huawei testirao softver kineske firme Megvii u svom sistemu video oblaka 2018. Megvii je najpoznatiji po algoritmima za prepoznavanje lica.

Pored zvijezde Barcelone, ranije se za prava Ujgura zauzeo i Arsenalov Mesut Ozil.

Previous "Moja adresa: Srebrenica": Očekujemo poništavanje izbora i raspisivanje novih
Next Premijer Novalić na gradilištu VE Podveležje; EPBiH planira gradnju novih vjetroelektrana

You might also like

NAŠI DANI

Njemačka: Mainz otjerao fudbalera jer je javno podržavao Palestinu

Njemački prvoligaš Mainz raskinuo je ugovor sa svojim napadačem Anwarom El Ghazijem nakon njegovih objava na društvenim mrežama u kojim je podržavao Palestinu. Bivša zvijezda Aston Ville i PSV-a nedavno

NAŠI DANI

SAD se bori s konfederacijskom prošlošću, nastavljeno rušenje kipova (Video)

Demonstranti širom SAD-a obaraju statue historijskih ličnosti, Nancy Pelosi traži uklanjanje kipova iz Kongresa. Demonstranti protiv rasizma u Portsmouthu, u državi Virginiji, obezglavili su, a zatim i srušili statuu koja

NAŠI DANI

EK odobrila gradnju Pelješkog mosta na osnovu lažne dokumentacije

  U Stonu je potpisan Zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u gradnju Pelješkog mosta. Izvođač radova preuzeo je svu potrebnu dokumentaciju od predstavnika Hrvatskih cesta, što je i službeno označilo