Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 485 godina rada

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 485 godina rada

Centralnom svečanošću održanom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu obilježava se 485. godišnjica kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada ove ustanove.

Gazi Hurev-begova medresa osnovana je 26. redžeba 943. hidžretske, odnosno 8. januara 1537. godine, a osnivač je vakif Gazi Husrev-beg.

Povodom obilježavanja historije duge skoro pet stoljeća organizirana je akademija na kojoj su, pored ostalog, dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju te odgojno-obrazovne ustanove. Ove godine dobitnici nagrada su prof. dr. Orhan Bajraktarević, profesor na Fakultetu islamskih nauka i prof. dr. Ismail Palić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Halim Husić, pomoćnik direktora za nastavu JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, rekao je kako je povodom obilježavanja 485 godina postojanja i rada u proteklih nekoliko dana u skladu s epidemiološkim mjerama organiziran niz svečanosti, krunisan današnjom svečanom akademijom.

Osvrnuo se na izazove odvijanja nastave u uslovima pandemije koronavirusa, ali i dodao kako su uprkos tome uspjeli u potpunosti realizirati planirani broj radnih i nastavnih dana te u potpunosti ispuniti fond časova.

Naglasio je kako je na aktivnostima organiziranim u ranijem periodu nagrađeno više od 350 učenika i učenica, uručena priznanja, nagrade i zahvalnice, a nagrađeni su i učenici koji su postigli odličan uspjeh u učenju i vladanju.

”Nagradili smo one koji su uprkos ovako teškim uvjetima uspjeli školsku godinu proći bez ijednog izostanka. Nagradili smo one koji su postizali posebne rezultate na različitim takmičenjima kako unutar, tako i van škole i stoga je toliki broj nagrada u ovim uvjetima pandemije i za nas bio poprilično iznenađenje“, rekao je Husić.

Istakao je kako je sedam učenica i učenika medrese ove godine steklo titulu hafiza Kur'ana.

Dodao je kako su zadovoljni svim postignutim rezultatima uprkos izazovima koje je donijela pandemija.

Izvor: Agencije

Previous Semir Efendić u posjeti Trebinju: Put za budućnost Bosne i Hercegovine je u razvoju i saradnji
Next Avdo Huseinović za 9. januar najavio premijeru dokumentarca “Postupi po naređenju – dželati u plavom“

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Predstavljena knjiga ‘Od stećka do nišana u Bosni i Hercegovini’

Knjiga “Od stećka do nišana u Bosni i Hercegovini”, autora akademika Ibrahima Pašića predstavljena je danas u Sarajevu. Ta knjiga, čiji je izdavač Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod”, napisana je pred

BAŠTINA

Predstavljena knjiga ‘Prijestolni Bobovac: arheološko-historijski vodič’

Promocija knjige o Bobovcu „Prijestolni Bobovac: arheološko-historijski vodič“, autora Envera Imamovića, održana je danas na Bobovcu.    Imamović je izjavio da je značaj toga vodiča u tome da sada Bobovac

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Predstavljeno djelo “Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne” (VIDEO)

Djelo od tri toma „Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne“ autora Esada Kurtovića, profesora na Filozofskom fakultetu, predstavljeno je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.