Generalni direktor EPBiH: Elektroenergetski sistem je stabilan

Generalni direktor EPBiH: Elektroenergetski sistem je stabilan

Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Admir Andelija kazao je danas da 13.000 zaposlenih u elektroenergetskom sektoru radi kako bi se osiguralo redovno snabdijevanje električnom energijom jer je to jedan od segmenata zaštite stanovništva, budući da sigurno snabdijevanje omogućava funkcioniranje ostalih vitalnih institucija.

– Naša je zadaća da osiguramo snabdijevanje električnom energijom, imamo školu na daljinu i ta obaveza je za nas još važnija – podvukao je Andelija.

Naglasio je da je elektroenergetski sistem stabilan i svi proizvodni kapaciteti su na raspolaganju, a plan proizvodnje se ostvaruje u skladu s planiranim bilansom.

U martu je zabilježeno povećanje domaće potrošnje za oko 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a većina povećanja se odnosi na kategoriju domaćinstava što je razumljivo, kaže Andelija, jer je većina građana zbog pandemije koronavirusa morala ostati kod kuća.

Rad elektroenergetskog sistema prilagođen je svim mjerama koje su propisane, smanjen je broj uposlenih na potreban broj i uvedene su 14-odnevne smjene u termoelektranama i hridroelektranama, a isto je učinjeno i za dispečerske cente.

– Na šalterima naplate prilagodili smo se situaciji. Šalteri su otvoreni od 07.30 do 12.00 sati, a od 31. marta smo dali da se u poštama bez naknade mogu plaćati računi za električnu energiju. Donijeli smo i odluku da se u ovom periodu pandemije neće vršiti isključenje s mreže zbog zaostalih ili zakašnjenja plaćanja – potvrdio je Andelija.

Dodao je da novi takozvani koronazakon kojeg priprema Vlada Federacije BiH predviđa da se ne obračunavaju zatezne kamate, a ukoliko su već obračunate naći će se načina kako to riješiti.

Zahvalio je svima u elektroprivredi i rudnicima na nesebičnoj podršci koju su dali u ovom periodu, a posebno se osvrnuo na rudnike koji su u koncernu jer svi ostvaruju rezultate kakve su imali i u prethodnom periodu.

– Nemamo problema i doprema uglja u elektrane se odvija nesmetano zbog čega želim zahvaliti i Željeznicama Federacije BiH. Zbog svega toga u narednom periodu kada je u pitanju funkcioniranje elektroenergetskog sektora neće biti problema – zaključio je generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Admir Andelija.

Previous Smijenjen pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, kritikovao Vučićevu posjetu gradu
Next Na Aerodrom Sarajevo sutra stiže medicinska pomoć Turske za Bosnu i Hercegovinu

You might also like

ŽIVOT

Nijaz Miljković: Patriotizam je borba da bude bolje u ovoj državi, u ratu i poslije (Video)

Sinoć je preminuo Nijaz Miljković, komandant ratne 506. brdske brigade Major Nijaz Miljković (62) tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – ’95, u određenim periodima obavljao je zadatke i dužnosti komandanta tri

NAŠI DANI

Snimci iz Gaze prikazuju da izraelska vojska trpi znatne gubitke u tehnici

Al-Jazeera Arabic je objavila snimke na kojima se vidi kako su ciljevi grupe Al-Kasam, tenkovi i izraelska vozila na sjever Gaze. Hamasove brigade Al-Qassam kažu da su njihovi borci ubili

NAŠI DANI

Komšić: Dodik vrlo otvoreno rekao da je cilj da dio Bosne i Hercegovine pripoji Srbiji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić također je reagirao na Milorada Dodika i njegove izjave, te zaključio da se ne dešava ništa novo. “Dodik nije rekao ništa novo, on