Generalni sekretar UN-a osudio bogate zemlje zbog nacionalizma i gomilanja vakcina

Generalni sekretar UN-a osudio bogate zemlje zbog nacionalizma i gomilanja vakcina

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je bogate zemlje zbog “nacionalizma i gomilanja vakcina” u petak, godinu dana nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

Guterres je rekao da se svijet u 2020. suočio s “cunamijem patnje” i da je, iako je vakcinacija svjetlo na kraju tunela, duboko zabrinut zbog nejednake raspodjele.

“Vidimo puno primjera nacionalizma vakcina i gomilanja zaliha u bogatim zemljama, kao i nastavak sklapanja dogovora s proizvođačima koji podrivaju pristup svima”, priopćio je šef UN-a.

“Globalna kampanja vakcinisanja je najveći moralni test današnjice”, istaknuo je.

Guterres upozorava da neke siromašne zemlje još nisu dobile nijednu dozu, a bogate su na putu da osiguraju vakcine za sve svoje stanovnike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju 11. marta 2020.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također je izrazio zabrinutost zbog nejednakosti u raspodjeli vakcina i više je puta upozorio da će, ako se virus bude slobodno širio u nekim dijelovima svijeta, mutacije i varijante postati prijetnja cijeloj planeti.

Program za poštenu podjelu cjepiva Covax trebao bi osigurati oko dvije milijarde doza nerazvijenim zemljama do kraja 2021.

Dosad je kroz taj program dostavljeno 14,7 milijuna doza u 22 zemlje, prenose agencije.

Hoće li Kovid pasoši postati najpoželjniji dokument? – videoprilog FTV.

https://www.facebook.com/federalna/videos/3732744253479131/

Previous Ugarska diplomacija i pitanje bosanske krune
Next Naša mlada plivačica Lana Pudar ispunila A-olimpijsku normu

You might also like

NAŠI DANI

Slovenija će na samitu EU-a predložiti kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u petak da će na samitu EU-a iduće sedmice predložiti da se status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dodijeli i Bosni i Hercegovini.

NAŠI DANI

Osvrt na kviz pitanje na televiziji ‘Nova BH’: Opšti bezobrazluk spram svjetske kulturne baštine

  Američko-pakistanski historičar Irfan Mirza osvrnuo se na postavljeno pitanje u kvizu televizije Nova BH (doskorašnji Pink). -U kviz emisiji na Nova BiH, naizgled bezazleno pitanje je postavljeno o stoljeću

NAŠI DANI

ZVIZDIĆ PORUČIO DODIKU: POSTOJI I POSTOJAĆE SAMO JEDNA DRŽAVA, A TO JE BOSNA I HERCEGOVINA

  Izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “kojim pokušava osporiti državnost Bosne i Hercegovine i krivotvoriti stvarni status entiteta Republika Srpska, predstavljaju opasan pristup prizivanja neustavnog i nezakonitog djelovanja”, rekao