‘Glasanje Bosne i Hercegovine i Srbije u UN-u gorka pilula za proruski savez Dodik – Čović’

‘Glasanje Bosne i Hercegovine i Srbije u UN-u gorka pilula za proruski savez Dodik – Čović’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nazvao je glasanje Bosne i Hercegovine za Rezoluciju UN-a koja osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, ali i glasanje Srbije za istu Rezoluciju, “lekcijom i gorkom pilulom za proruski savez u BiH, Dodik – Čović”.

Komšić je rekao da bosanskohercegovački ambasadori znaju šta im je činiti i da Bosna i Hercegovina ima svoju vanjsku i sigurnosnu politiku prema Ukrajini u kojoj su učestvovali svi, još od vremena Radmanovića.

Dodao je da poštujemo Povelju UN-a, Sporazum o pridruživanju, držimo se akata i onoga što je ranije dogovoreno, a tako je bilo i u slučaju glasanja za Rezoluciju Ujedinjenih nacija gdje je Bosna i Hercegovina osudila agresiju Rusije na Ukrajinu. 

– Možda je glasanje Srbije za Rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija iznenađenje, ali je dobro za mir u našoj regiji! Dobro je što je Srbija ipak glasala za tu Rezoluciju. To je ujedno lekcija i gorka pilula za proruski savez u Bosni i Hercegovini, Dodik – Čović – naveo je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta, prenose agencije.

Čović na sastanku s Plenkovićem snažno osudio rusku agresiju na Ukrajinu: ‘Moj stav je potpuno usuglašen sa stavovima EU‘

Premijer Andrej Plenković i predsjedavajući Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarali su u utorak u Zagrebu o ruskoj invaziji na Ukrajinu, kršenju međunarodnog prava, stabilnost i sigurnost na jugoistoku Evrope te situaciju u BiH, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona.

U razgovoru o stanju u Ukrajini, Čović je ponovio da je stav hrvatskih dužnosnika u BiH u potpunosti usuglašen sa stavovima Europske unije te da snažno osuđuje rusku agresiju i kršenje državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine – prenijeli su sinoć mediji iz susjedstva.

Značajan zaokret u stavovima Dragana Čovića. Podsjetićemo da je ovaj političar ne tako tavno govorio da je premalo ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini.

„Dvostruka igra političkog kameleona Vučića“

Komšić: Dodik izvršava dogovorene planove sa Rusijom, a to je destabilizacija BiH

Previous Lišen slobode osumnjičeni za ratni zločin u Balatunu kod Bijeljine
Next Dodiku i Nešiću trn u oku program povodom državnog praznika i državna zastava - na državnoj televiziji!

You might also like

NAŠI DANI

Nakon skoro dvije godine rasformiran Kamp demobilisanih boraca

U Sarajevu je uklonjeno šatorsko naselje koje je podignuto u Alipašinoj ulici prije početka protesta boraca kada su tražili donošenje boračkog zakona i registra boraca. Približno dvije godine borci su proveli

NAŠI DANI

ZAŠTO VUČIĆ NE DA ŠEŠELJA? Ako padne Šešelj u Hagu, padaju Vučić i Nikolić

  Aleksandar Vučić izričit je u namjeri da Vojislava Šešelja ne vrati u Hag, iako je Srbija po međunarodnim sporazumima to u obavezi da učini.    Ne dam Šešelja zbog

NAŠI DANI

Po instrukcije u Beograd: Vučić i Dodik o posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Turskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu o značaju Dodikove posjete Turskoj. Oni su razgovarali i o Vučićevoj posjeti Ujedinjenim