Glavni tužilac Haškog tribunala: Činjenice o genocidu u Srebrenici se predaju u učionicama širom svijeta, ali ne i u državi gdje su ti zločini počinjeni

Glavni tužilac Haškog tribunala: Činjenice o genocidu u Srebrenici se predaju u učionicama širom svijeta, ali ne i u državi gdje su ti zločini počinjeni

Poricanje zločina i neprihvatanje činjenice koje je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je duboko zabrinjavajuće za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodnu zajednicu.

Konstatovao je to glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Serge Brammertz tokom obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

– Vijeće je osnovalo MKSJ kako bi utvrdili činjenice i izveli pojedince pred lice pravde za zločine koje su počinili. Tokom više od dvije decenije rada, nezavisne i nepristrasne međunarodne sudije, koje su osigurale da suđenja budu pravična i razmotrile ogromnu količinu dokaza, utvrdile su istinu o onome što se dogodilo. Sukobi na području bivše Jugoslavije svijet su naučili novom izrazu za užase izvršene nad nedužnim civilima: etničko čišćenje. U jednom predmetu za drugim pred MKSJ, taj sud je utvrdio da su širom bivše Jugoslavije visoki politički i vojni zvaničnici sprovodili zločinačku kampanju etničkog čišćenja – kazao je Brammertz.

Tužilaštvo je, dodao je Brammertz, ponudilo neoborive dokaze o masovnim grobnicama oko Srebrenice i dokazalo van razumne sumnje da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid pogubljenjem više od 7.000 muškaraca i djece, dok je gotovo 30.000 žena, djece i starijih osoba prisilno otjerano.

Pa ipak, danas se genocid poriče. Etničko čišćenje se poriče. Individualna krivica visokih političkih i vojnih rukovodilaca se poriče – kazao je glavni tužilac.

Ipak, ističe on, poricanje zločina i glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca je nastavljena.

– Prije nekoliko dana ministar obrazovanja Republike Srpske je izjavio da će zabraniti udžbenike koji učenike podučavaju o nedavnoj prošlosti, uključujući i o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva. Te činjenice se predaju u učionicama širom svijeta, ali ne i u državi gdje su ti zločini počinjeni – poručio je Brammertz, a zatim se osvrnuo i na nastup „ultranacionalističkog pjevača, čiji su koncerti zabranjivani u nekoliko država, na koncertu u Mostaru u čast šestorice osuđenika koji su prvostepeno proglašeni krivim u predmetu Prlić i drugi“.

– Ove neprihvatljive provokacije, koje su samo najnovije u dugom nizu, predstavljaju vrijeđanje žrtava, ovog Vijeća i svih koji vjeruju u pravdu – dodao je.

Time se, objašnjava Brammertz, šalje jasna poruka da se priznaju svoje žrtve, ali ne i tuđe, te da su “vaši ratni zločinci naši heroji”.

– Kada neodgovorni zvaničnici koriste podjele, diskriminaciju i mržnju da bi osigurali vlast, sukobi i zvjerstva mogu poprimiti sopstvenu logiku. To je bio slučaj prije dvije decenije, kada su genocid i etničko čišćenje započeti, a to važi i danas – izjavio je Brammertz, naglasivši da je sada važnije nego ikada da se odgovori na ove izazove.

Brammertz je kazao da će MKSJ za nekoliko mjeseci zatvoriti svoja vrata, te da se očekuje izricanje presuda u dva posljednja predmeta, prvostepenom u predmetu Mladić i žalbenom u predmetu Prlić i drugi.

 

(Faktor/MiruhBosne)

Previous U aprilu više od 110 hiljada turista - 18,2 % više nego u aprilu prethodne godine
Next Obilježene godišnjice pogibije heroja odbrane BiH Muhidina Dine Magode i Vinka Šamarlića

You might also like

NAŠI DANI

Vodeći bosanski fudbaleri se protive prijateljskom meču s Rusima

Odluka Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) o igranju prijateljske utakmice sa Rusijom izazvala je oštre reakcije u javnosti u Bosni i Hercegovini i šire, a najveće zvijezde nacionalnog

NAŠI DANI

Izrečena 91 godina zatvora za zločin u Štrpcima

Sud Bosne i Hercegovine je nakon punih sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće

NAŠI DANI

Džaferović: Schmidtova odluka važna za očuvanje ustavnog poretka i mira

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom je suspendiran neustavni Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, javlja Anadolu