Global Village: Arapi u redu čekaju za ćevape u Dubaiju

Global Village: Arapi u redu čekaju za ćevape u Dubaiju

U Dubaiju se od 26. oktobra 2021. do 10. aprila 2022. održava Global Village, svjetski, multikulturalni, vodeći događaj koji posjećuju cijele porodice u potrazi za kupovinom, atrakcijama, zabavom i kulturnim dešavanjima.

Radi se o festivalu i trgovačkom prostoru otvorenom tokom zime koji predstavlja vrhunac godine u Dubaiju.

Ekipa Akta.ba odlučila je posjetiti Global Village, koji okuplja gotovo sve zemlje svijeta i predstavlja multikulturni i multietnički život u Dubaiju.

Ove godine sa svojim paviljonima učestvuje gotovo 90 zemlja, gdje izlažu tradicionalnu hranu, odjeću, začine, te prezentuju kulturno-umjetnički život svoje zemlje. To ga čini zabavnom i edukativnom destinacijom za svakog posjetitelja jer pruža uvid u više od 90 zemalja pod jednim krovom.

Ovo je 26 sezona Global Village (globalno selo) sa mnoštvom novih atrakcija, 15 pozornica, izvrsnom ponudom hrane i jedinstvenim shopping iskustvom.

Bosna i Hercegovina je prije dvije godine imala svoj paviljon “Bosna i Balkan”, tačnije u suradnji sa zemljama iz regiona, Srbijom, Hrvatske, Crnom Gorom, Makedonijom činili su “Jugu u malom”.

Dolaskom Covid pandemije paviljon je zatvoren, ali je kao dostojan predstavnik naše kulture ostao jedan, ali vrijedan, bh. predstavnik tj. ugostiteljski objekat s nazivom “Bosnian house i Koliba”.

U razgovoru sa menadžerom Slavišom Strunićem dotakli smo se mnogih tema, poslovnih ali i životnih.

Priča nam da se prije četiri godine javio na oglas za posao preko portala posao.ba (sad mojposao.ba), i na lično iznenađenje bez “štele” dobio sezonski posao u Dubaiju.

global village

Bosnian house veoma je prepoznatljiv sa bosanskim ćilimom, demirlijama, peskunima, fildžanima, zlatnom džezvom, baklavom, hurmašicama, ćevapima, pitom, begovom čorbom, tufahijama… 

Na Global village su prisutni već pet godina sa ćevapčićima i pitama, a u restoranu Koliba, gdje se služi janjetina i piletina sa ražnja, prisutni su već tri sezone.

Kao što dolikuje bosanskim običajima, domaćinski je dočekana i ekipa Akta.ba portala.

“Sav namještaj, demirlije, peškuni stigao je iz BiH. Često nas domaći gosti pitaju da prodamo demirliju i peškune”, priča Slaviša.

U Bosnian house osjeti se kućna atmosfera, što prepoznaju i brojni gosti. Svakog gosta dočekuju sa srdačnom dobrodošlicom, a kompletan ambijent sa sećijama se uklopio u šarenilo i raznolikost Global Villagea. 

Često se gosti žele izuti, pošto je restoran sav u bosanskim ćilimima.

Kao i svaki početak, tako je bilo teško predstaviti novu kuhinju gostima koji nisu čuli za bh. specijalitete, tako da su nudili prolaznicima komadiće/bajtove samo da probaju našu kuhinju. 

“Bilo je teško, ali godinu po godinu, korak po korak, izgradili smo brend, ništa nije preko noći došlo, ali smo uspjeli!”, ponosno govori Slaviša.

Slaviša Strunić dolazi iz Bosanske Gradiške, a druge kolege su iz Zenice, Tešnja, Tuzle, Sarajeva, Visokog, Goražda. Sezonski u Dubaiju zapošljavaju dosta bh. građana. 

“U Dubaiju sezona kreće od oktobra do aprila, zima u Dubaiju je idealna, dnevne temperature idu do 30 stepeni, noćne oko 20 stepeni, bit će još i hladnije oko Nove godine, u januaru bude dosta i maglovito. Radnim danima završavamo sa poslom u 12, a vikendima u 1 sat navečer, kad idemo prema smještaju, moramo imati jakne”, kaže on.

global village

Vlasnik Bosnian House u Dubaiju, Irfan Čoković ima bosanskohercegovačke i crnogorske korijene, a sa svojim poslovnim partnerom prije pet godina odlučio se za pokretanje biznisa na Global Village. Također Irfan Čoković dobitnik je i nagrade za uslužnost za 2017. godinu od strane časopisa Khaleej Times za pokretanje Holiday Factory Tour agencije. 

Čoković je za svoje uposlenike obezbijedio smještaj u hotelu, imaju plaćen prijevoz, a iako je svaki dan radni, ovi mladi ljudi su zadovoljni i sretni za pruženu priliku da rade u Dubaiju, a neki da steknu i prvo radno iskustvo, koje će vrijediti za čitav život.

Supervizorka je Arijana Smajlović i skupa sa menadžerom Slavišom vode više ugostiteljskih objekata.

Dok traje Global Village i EXPO povezani su besplatnim autobuskim linijama i svaki sat vremena saobraćaju autobusi, kako bi što veći broj posjetilaca mogao obići oba događaja. 

Većina Arapa koji su već posjetili BiH su bili prvi gosti, te su oduševljeni ćevapima i u Dubaiju. Somuni se peku u restoranu, namirnice se nabavljaju lokalno, a kafa dolazi iz Bosne i Hercegovine kuhaju Zlatnu džezvu u autentičnim fildžanima, sa šećerom u kockama i malim džezvama. 

Jedina novina je što služimo i ajvar uz ćevape, pošto Arapi vole ljutu, začinjenu hranu, tako da dodaju još i čili, ali im se sviđa kombinacija sa lukom i kajmakom. Jedino što ne služimo je riža, na koju su gosti ovdje navikli. Ipak se držimo naše tradicije” nastavlja Slaviša. 

Glavni šef koji pravi ćevape je iz poznate sarajevske ćevabdžinice Nune, jedne od starijih ćevabdžinica u Sarajevu.

“Pokušali su nas kopirati i pakistanci, praviti bosanski ćevap, ali su brzo i zatvorili. Kod nas se služi desetka i porcija od 12 ćevapa. Imamo i combo sa begovom čorbom. Služimo i pite, sirnicu, željanicu, ali i verziju sa piletinom i gljivama. Gladni ne možete ostati”, govori simpatični Siniša. 

Petak je neradni dan u Dubaiju, tako da budu najveće gužve upravo petkom, organizuju se koncerti i nastupaju velike poznate zvijezde iz regiona.

Mika je gitarista iz Tuzle, tu je da dočara bh. muzičku scenu, čak je u ime Dana državnosti i otpjevao pjesmu “neko tiho ulicom pjevusi”, ona prava, rekli bismo patriotska pjesma.

global village

Tu je i djevojka u narodnoj bosanskoj nošnji koja svira violinu. Primjećujemo da se prolaznici vole slikati sa djevojkama koje su u narodnoj nošnji. Dosta je i naših sunarodnika, najviše iz Srbije, Crne Gore koji posjećuju Bosnian house.

Na pitanje da li će se opet pokrenuti paviljon Bosne i Hercegovine, Slaviša kaže da se nadaju da će uskoro opet biti otvoren. Do sada je bilo više izlagača koji su prodavali med, kafu, izlagao je Jukan iz Gračanice sa svojim eko-proizvodima.

Do tada, vrijedna ekipa Bosanaca i Hercegovaca, užurbano radi da ugosti domaće goste i turiste. Potpomognuti su kolegama sa Filipina, koja je pored Indije, Bangladeša, Pakistana, najmnogobrojnija radna snaga.

Svojom pojavom bosanskohercegovačka mladost privlači domaće goste i mnogi Arapi prilaze da pitaju kako su tako vitki, visoki, svijetlih očiju. Kroz smijeh Slaviša objašnjava da je to zato što jedu ćevape i pite i da naš humor privlači i zadržava goste. 

“U Dubaiju živi preko 150 nacija, grad je multikulturalan i ovdje se čovjek nauči i toleranciji i poštovanju drugih. Čuvamo svoje, cijenimo svoje, a još više poštujemo tuđe. Svaki vid vrijeđanja i nepoštivanja je zabranjen i sankcionisan”, ističe on.

TV se ne gleda, puno se radi, 8-9 sati dnevno, imate dio dana za odmor, nije dosadno, imamo bazene, saune, teretanu… dan je ispunjen, grad je ogroman, brzi ritam života.

“Kad se vratimo u BiH, nedostaje ovaj brzi životni tempo”, kaže on.

Mladi ljudi, iz cijele Bosne i Hercegovine, okupljeni oko zajedničkog cilja, što bolje predstaviti BiH i privući što veći broj izbirljivih domaćih gostiju i turista. 

Inače, idući mjesec se obilježava 50 godina od ujedinjenja Arapskih Emirata i bit će posebno obilježen praznik ujedinjenja. Slaviša kaže da je nevjerovatno šta je sve napravljeno u 50 godina i da su Arapi odlično iskoristili svoje prirodne potencijale da izgrade zemlju. “Doveli su strance da ulažu i grade zemlju, rade za njih i stvorili su nešto hvale vrijedno. Nadati se da će i BiH za 50 godina bar izaći iz krize”, poručuje on za kraj razgovora. 

Previous Bingo otvorio još jedan centar: Završavaju ovu za njih uspješnu godinu sa 222 poslovnice i više od 9.000 uposlenih
Next Pobjeda bosanskih košarkaša na startu kvalifikacija za SP

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Priča Davuda Imamovića o ljubavi prema starinama

Moderno, novo i u skladu sa današnjim vremenom je nešto čemu teži većina ljudi. Staro se mijenja novim… Međutim, postoji i mnogo onih koji se jako teško “rastaju” sa dijelovima

Ekonomija/Biznis

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda porastao za oko 8 mil. KM: Bosanski sirevi nadaleko su poznati

  Prošla godina bila je dosta dobra, imali smo povećanje prodaje za 26 posto, kazao nam je Vukoja Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine raste, ali raste

ŽIVOT

Priča iz Tešnja: Ferrari iz Miljanovaca (Video)

S novcem zarađenim u pečalbi Damir Kruško se odlučio vratiti u domovinu i pokrenuti vlastiti posao obrade drveta. Ulažući u znanje, za nekoliko godina je od izrade jednostavnih drvenih predmeta