Glumac Biković: U Banjaluci prosipa nacionalizam, a u Sarajevu priča o kulturi i zajedništvu

Glumac Biković: U Banjaluci prosipa nacionalizam, a u Sarajevu priča o kulturi i zajedništvu

Mlađahni srbijanski glumac Miloš Biković ovih je dana u glavnom bosanskom gradu promovisao novi film, nastavak kod regionalne publike uspješnog filma ‘Južni vetar’.

Srbijanska kinematografija decenijama nudi uglavnom isti žanr, koji je kod publike u Srbiji i Zapadnom Balkanu – uspješan, dok na internacionalnom planu ne zavrjeđuje posebnu pažnju ni umjetničku valorizaciju. A pojedini kritičari ove filmove ocjenjuju kao reklamu za kriminalni ‘kavački klan’.

No, nećemo o filmu previše. Osvrnućemo se na glavnog glumca, Miloša Bikovića. Za sarajevske medije Biković je nakon promocije imao samo riječi koje govore o potrebi regionalne saradnje, zbližavanja, dok film i kulturu vidi kao bitan dio toga.

Očekivali smo da će film biti hit, ali nismo očekivali ovako topao prijem u Sarajevu. Drago nam je da nas film opet spaja. Film nam daje neko zajedničko iskustvo i mislim da to zajedničko iskustvo i zajednička djela kulture spajaju nas, osim zajedničkog jezika i historije, koliko god se mi nasilno dijelili. Eto, opet nas nešto spaja, a to je kultura i potreba da se družimo i budemo zajedno – kazao je Biković za „Avaz“.

Ja bih htio da se zahvalim Sarajevu i da kažem da je naša prirodna potreba, i to je raja pokazala, da zajedno stvaramo kulturu i umjetnost, da nas to povezuje i da smo kroz kulturu i umjetnost jedno – kazao je.

Ipak, Biković ne priča svugdje u istom duhu. Tako je 2020. u Banjaluci bio gost proslave, sudski osporenog, praznika BH entiteta RS. Tom prilikom glumac iz Srbije veličao je za genocid osuđenu VRS… ukratko – srbovao i mitomanisao.

Previous Bajrović: Dodikovo lobiranje u SAD-u daje rezultate; Sattler izgleda kao ambasador HDZ-a BiH, a ne EU
Next Dres Edina Džeke prodat za 10.000 BAM

You might also like

NAŠI DANI

Mreža mladih Hadžići: Podrška zdravstvenim radnicima

Realizirajući akciju pod motom “Hvala vam na vašoj borbi”, Mreža mladih Hadžići pružila je podršku zdravstvenim radnicima na području ove općine. Kao vjernici, prepoznali su žrtvu i doprinos zdravstvenih radnika,

NAŠI DANI

Godišnjica formiranja 2. korpusa ARBiH

U povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj

OTPOR BOSNE

U Mostaru obilježena godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u nedjelju je u Mostaru obilježena 27. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.