Godišnjica 105. motorizovane brigade: Izviđači ponijeli zastavu brigade, preko Špicaste stijene do Grdonja

Godišnjica 105. motorizovane brigade: Izviđači ponijeli zastavu brigade, preko Špicaste stijene do Grdonja

U okviru manifestacije obilježavanja 24. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade, u subotu, 18. februara 2017. godine, u jutarnjim satima, na platou KSC Skenderija upriličena je smotra izviđača Kantona Sarajevo i svečana primopredaja ratne zastave 105. brigade kojoj su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja, preživjeli pripadnici ove brigade te Općine Centar.

Postrojavanju su prisustvovali oko 50 mladih iz odreda izviđača: Kantona Sarajevo, Prve bošnjačke gimnazije, Rakovice i Vrela Bosne.

Nakon svečanog postrojavanja, izviđača Benjamin Soko, član Odreda izviđača Kantona Sarajevo, preuzeo je ratnu zastavu brigade koju je predao Asim Smajlović Sika, ratni komandir čete iz Blekinog potoka, koji je kao nekadašnji pripadnik 105. motorizovane brigade poručio da mu je danas pripala čast i zadovoljstvo da se obrati generacijama pred kojima je budućnost ove zemlje.

–U školama vas uče neku drugu historiju koja nije tačna. Mi koji smo ostali živi iz 105. mtbr i ostalih brigada smo svjedoci historijskih događanja. Na ovu našu čestitu i časnu zemlju napali su agresori iz Srbije i iz Hrvatske, gdje su se jedni zvali četnici, a drugi ustaše, i taj podatak nemate u svojim knjigama. Historijski i tačan podatak je da je Bosna i Hercegovina opstala u svojim avnojevskim granicama, zahvaljujući ovim ljudima koji su ovdje danas pred vama i koji su bili pripadnici Armije RBiH, te posebno zbog 317 pripadnika ove brigade koji su život dali za našu slobodu i čija su imena uklesana u spomen-obilježje Mala kula na Grdonju.

Agresori nisu uspjeli u svom naumu i stoga mogu reći da su branioci ove države pobjednici proteklog rata. Svaki pedalj ove zemlje je natopljen krvlju naših hrabrih boraca čija imena nose naše škole i ulice, poručio je Smajlović okupljenim izviđačima.

Ratnu zastavu su izviđači ponijeli slavnim stazama 105. motorizovane brigade preko Špicaste stijene do Grdonja gdje je u podnevnim satima kod spomen-obilježja Mala kula održana centralna manifestacija godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade. U ime Općine Centar svečanom postrojavanju i predaji ratne zastave 105. mtbr su prisustvovali savjetnik općinskog načelnika Bećir Sirovina i vijećnik Sead Srna.

Previous Atletski miting u Istanbulu: Pobjede Pezera i Mujezinovića uz nove lične rekorde
Next „KAKO BOLAN NEMA BOSNE“: Sa Josipom Pejakovićem u pet američkih država

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović u Bužimu: Želim da iz Unsko-sanskog kantona ubuduće dolaze samo vijesti o napretku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović otvorio je danas novoizgrađeni Trg Alije Izetbegovića u Bužimu, javlja Anadolu Agency. Osim Džaferovića, svečanosti otvorenja prisustvovali su Fadil Novalić, premijer bh. entiteta

NAŠI DANI

Klanjana 17. kolektivna dženaza žrtvama Vlasenice: Poražavajuće da su četiri zločinca odgovarala za 2.500 žrtava

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 17. kolektivna dženaza žrtvama velikosrpskog zločina u proljeće 1992. godine u tom gradu koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH

NAŠI DANI

Oružane snaga BiH spremne za finalno ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, od 19. do 23. septembra 2022. godine, na glavnom vojnom poligonu obuke “Manjača”, realizovat će petodnevnu