Godišnjica 7. korpusa: Pobjednički korpus koji je oslobađao zemlju od Travnika do Krajine (VIDEO)

Godišnjica 7. korpusa: Pobjednički korpus koji je oslobađao zemlju od Travnika do Krajine (VIDEO)

Danas je u Travniku održana svečanost u povodu obilježavanja godišnjice formiranja 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U Travniku je nizom manifestacija obilježena 21. godišnjica Sedmog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Više puta je naglašeno kako Sedmi korpus Armije RBiH u proteklom ratu nije izgubio ni pedalj teritorije. Manifestaciji je između ostalih prisustvovala i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, a položila je cvijeće na Centralnom šehidskom mezarju Travnik te odala počast šehidima i poginulim borcima

Sedmi korpus je formiran ratne 1994. godine u Travniku i za kratko vrijeme je zaslužio epitet najofanzivnije jedinice, s obzirom na to da je bio najmlađi armijski korpus u proteklom ratu te je oslobodio najveći dio okupiranog bh. prostora.

Na čelu Korpusa bio je legendarni komandant Mehmed Alagić.

Mehmed Alagić je, uz generala Dudakovića, prvi koji je od jednoga Korpusa napravio zaokruženu cjelinu. Sedmi korpus, sada se to može reći, napravljen “od nade”. Skupa sa nekoliko krajiških komandanata (prije svega Fikretom Ćuskićem, Sakibom Mahmuljinom, Asimom Koričićem, Rasimom Imamovićem), Alagić je “pozajmio” nekoliko brigada iz već postojećih Korpusa, i uz jezgro, 17. krajišku, oformio nekoliko novih. Korpus je ubrzo dobio naziv “krajiški”, mada u njemu Krajišnici, po broju, nisu dominirali. Ali, dominirala je ogromna želja Mehmeda Alagića, Ćuskića, i svih drugih Krajišnika da se krene prema Krajini.

Travnik nije bio mjesto iz kojeg se najbliže dolazi do Bosanske Krajine, ali je, po Alagićevoj logici, bilo baš najbliže preko Vlašića! Prostor Travnika je bio nemjerljivo strateški značajan, na njemu su se presijecale silnice želja Tuđmana i Miloševića. Alagić im nikad nije dopustio da ostvare svoje želje. Zaokruživanje Sedmog Korpusa kao cjeline Alagić je izveo brzo i energično. Alagić se vodio logikom: sve za odbranu. On nije polagao račune ni općinskim ni regionalnim ni državnim organima, oni su račune polagali njemu. Svi privredni resursi u regionu bili su u službi i “pri ruci” Sedmom Korpusu.

Gotovo da nije bilo vojnosposobnog čovjeka koji nije bio mobiliziran. Svaki čovjek, po Alagiću, ima svoje mjesto u odbrani zemlje. U vrijeme velikih operacija, kakva je na primjer bila “Vlašić” cjelokupno stanovništvo Travnika je bilo u službi Sedmog Korpusa: od vojnika, preko radnih vodova, do žena koje su spremale hranu za borce.

Sva ta organizacija, vjera u Boga su na kraju pomogle realizaciju jedne od najvažnijih akcija Armije RBiH, oslobođenje planine Vlašić.

Mehmed Alagić je vodio neprekidno borbe i sa HVO i četnicima i redao uspjeh za uspjehom. Oslobađajući mnoga sela i gradove u srednjoj Bosni dolazi do Sankog Mosta, gdje zajedno 5. i 7. Korpus ARBiH pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića i Mehmeda Alagića, ulaze u Sanski Most u noći sa 9. na 10. oktobar 1995. godine.

(MiruhBosne/NAP)

Previous "Zaplakala šećer Đula": Jedna priča o ljubavi, hrabrosti i časti
Next Održana manifestacija "Tragovima bosanskog kraljevstva na tvrđavi Vranduk"

You might also like

NAŠI DANI

Probijena druga cijev tunela Ivan

Druga cijev tunela Ivan dužine 1721 metar na dionici Tarčin – Konjic danas je probijena oko tri sedmice prije predviđenog roka. Tunel Ivan, kapitalni je projekt koji će znatno promijeniti

NAŠI DANI

Svečanom akademijom u Livnu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Herecegovine

 U povodu obilježavanja Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” Livno, u utorak je održana svečana akademija.  U prepunoj velikoj sali BZK Preporod Livno u

NAŠI DANI

Vojna vježba na Manjači (VIDEO)

Vježba “Brzi odgovor”, koja je održana na Manjači kod Banja Luke, pokazala je da su snage EUFOR-a zajedno sa partnerima iz NATO-a i Oružanih snaga BiH spremne i sposobne da