Godišnjica ARBiH obilježena u Zenici (FOTO)

Oružane snage su u proteklom periodu odlučno pokazale i dokazale da su ključan i nezamjenjiv partner građanima i civilnim strukturama Bosne i Hercegovine, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na obilježavanju 26. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 13. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga Bosna i Hercegovine u Zenici.

 

Na svečanoj ceremoniji u Kasarni 7. muslimanske brigade obratio se prisutnima i rekao da je danas prilika da se još jednom prisjetimo historijske uloge Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani naše domovine.

Izetbegović je podsjetio da je Armija nastala u iznimno teškom i bremenitom historijskom trenutku koji je, vjerovatno, predstavljao najteži izazov za opstanak Bosne i Hercegovine tokom njenog milenijskog postojanja.

“Ta Armija iznikla je iz naroda i ličila je na svoj narod. Vojska koju su činili obični bosanski ljudi, patriote svih naroda i svih vjera, bila je odraz i potvrda volje dvije trećine građana naše domovine koji su na referendumu o nezavisnosti potvrdili opredijeljenost za reafirmaciju nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bila je to jedina legalna vojna sila na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine. Iako joj u vrijeme formiranja većina svjetskih političara i vojnih analitičara nije davala nikakve šanse za uspjeh, ta vojna formacija kasnije je planetarno postala prepoznata kao – čudo bosanskog otpora”, rekao je Izetbegović u Zenici.

 

Međutim, nastavio je, treba jasno reći da se to čudo bosanskog otpora nije dogodilo samo od sebe nego da su “to čudo napravili naši hrabri vojnici i oficiri na frontovima, ali i politika predvođena Predsjedništvom Republike Bosne i Hercegovine, zasnovana na pravednim ciljevima i univerzalnim civilizacijskim vrijednostima, oplemenjena i ojačana bosanskom duhovnošću”.

“Iza tog historijskog podviga stajala je i dobra logistička organizacija, ljudi koji su naoružavali, hranili i oblačili vojnike, čija uloga u odbrani se počesto zaboravlja ili podcjenjuje”, rekao je Izetbegović.

Podsjetio je i na to da se Armija Republike Bosne i Hercegovine razlikovala od svojih protivnika, suočena sa znatno naoružanijim i opremljenijim napadačem, nije odgovorila na način i metode protivnika, nego je nastojala da se bori uz uvažavanje visokih moralnih i vojničkih normi.

“Zbog svega ovoga vi, pripadnici Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, morate biti ponosni što baštinite tradiciju takve Armije. Isto tako ponosni trebaju biti i svi nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, i svi oni kojima je ova zemlja u srcu”, rekao je Izetbegović u obraćanju u Zenici.

I današnje vrijeme, prema njegovim riječima, traži od nas da na istim principima na kojima je vođena borba za očuvanje Bosne i Hercegovine gradimo njenu budućnost.

“Naša opredijeljenost i vizija je multietnička, demokratska i prosperitetna Bosna i Hercegovina, domovina ravnopravnih naroda i građana. Najbolji put za ostvarivanje te vizije i ideala za koje smo se borili i borimo, jeste puna integracija naše zemlje u Evropsku uniju i NATO savez”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istakao je da je naš put prema članstvu EU, nakon višegodišnjeg zastoja, odblokiran. Podsjetio je da je predan Upitnik i da BiH čeka kandidatski status.

“Istina, sve to ide sporo, jer je u ovakvom ustavno-pravnom uređenju, sa četiri ili pet partnera u vlasti od koji svaki može zakočiti procese, potrebno mnogo strpljenja i vremena da se dođe do kompromisa. Ali, unatoč svemu, Bosna i Hercegovina se kreće prema članstvu u Evropskoj uniji. Nova strategija EU za Zapadni Balkan daje nam novu priliku da taj proces ubrzamo, da sustignemo naše susjede i do 2025. godine ostvarimo punopravno članstvo u EU. Za to će nam biti potrebno više zajedničkog rada, a manje sebičnog politikantstva”, naglasio je Izetbegović.

Oružane snage su, istakao je, u proteklom periodu odlučno pokazale i dokazale da su ključan i nezamjenjiv partner građanima i civilnim strukturama ove zemlje, spremne da predano čuvaju mir i stabilnost, izvršavaju svoje misije na međunarodnom planu, ali i da priteknu u pomoć ljudima u svim dijelovima ove zemlje kada god je to potrebno, naročito u vrijeme elementarnih nepogoda.

“Nažalost, i dalje ima onih koji drsko atakuju na suverenitet i teritorijalni integritet ove zemlje – dovode u pitanje njenu održivost, prijete podjelama, podrivaju njene institucije i njen međunarodni subjektivitet, pokušavaju da ponište napredak koji smo zajedničkim naporima mukotrpno postigli. Odgovor takvima su dodatni napori koje ćemo uložiti da završimo posao koji smo započeli”, pojasnio je Izetbegović.

Nastaviće se, istakao je, sa gradnjom Oružanih snaga koje su sposobne i spremne da efikasno odgovore na sve sigurnosne i odbrambene izazove, rizike i prijetnje. Podsjetio je da ubrzo očekujemo aktiviranje MAP-a.

“Nastavićemo da čuvamo mir i stabilnost, nastavićemo naš evropski put i ubrzano uvoditi evropske standarde u svim segmentima društva i istrajavati u prepoznatljivim civilizacijskim vrijednostima Bosne i Hercegovine. Oni koji pokušavaju kreirati haos i beznađe neće nas obeshrabriti. Uvjeren sam da će te snage biti poražene i da će u vremenima koja su pred nama nastaviti jačati snage koje vole ovu zemlju, koje rade za njen napredak i koje je žele vidjeti u zajednici evropskih demokratskih država, prosperitetnu i sigurnu”, rekao je Izetbegović.

Na nama je, poručio je, da nastavimo voditi brigu o porodicama šehida i poginulih boraca, ali i da uložimo dodatne napore kako nijedan branitelj Bosne i Hercegovine, naročito oni koji ulaze u godine u kojima ne mogu više privređivati, ne bi ostao nezbrinut i bez primanja dostatnih za dostojanstven život.

Izetbegović je izrazio uvjerenje da će svaka naredna godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine biti obilježavana u stabilnijoj, demokratskijoj i prosperitetnijoj Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije
Previous Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine danas otvara predstavništvo u Istanbulu
Next Uskoro predstavljanje novog izdanja Pravopisa bosanskoga jezika

You might also like

NAŠI DANI

Tragikomična propaganda Moskve o plaćenicima u Ukrajini – činjenice pokazuju sasvim drugo

–Mi ćemo uputiti službeni upit Ambasadi Rusije u Sarajevu u vezi sa ovom izjavom… Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u BiH nadam se da ih je

NAŠI DANI

Protest ispred Zavoda Pazarić: Traži se smjena rukovodstva i zaštita osobe koja je snimala nasilje

Protest u organizaciji Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine počeo je u 15 sati ispred Zavoda Pazarić. Iz Unije su rekli da traže smjenu

NAŠI DANI

Počitelj postaje glavno saobraćajno središte u regiji. Pelješki most gubi smisao

Dok u Hrvatskoj traje euforija oko skorog puštanja u promet Pelješkog mosta, u prvom je susjedstvu Javno preduzeće Autoceste FBiH upravo objavilo javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko-jonskog