Godišnjica bitke na Lisači: Velika pobjeda Armije RBiH izvojevana na Dan državnosti

Godišnjica bitke na Lisači: Velika pobjeda Armije RBiH izvojevana na Dan državnosti

Veličanstvena bitka na Lisači, na planini Majevica, koja je pokazala dostojantvo i hrabrost bosanskog vojnika, te pravo lice Armije Rebublike Bosne i Hercegovine, završena je na današnji dan prije 21 godinu.

Bitka je počela 8. novembra, i od tada su pripadnici Armije R BiH 17 dana držali u okruženju 75 srpskih vojnika. Nakon velike borbe, koja je trajala punih sedamnaest dana, 61 srpski vojnik se predao, a Armija R BiH je 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, zauzela jedan od najvažnijih lokaliteta.

Šemsudin Muminović, legendarni komandant 206. viteške brigade, jedan od glavnih aktera bitke, koji je tokom pregovora o predaji srpskim vojnicima garantovao slobodan prelazak, u ranijim izjavama je kazao da se radi o značajnom datumu u historiji Armije R BiH. Muminovićevi pregovori (ima plavi kačket) su zabilježeni i na historijskim snimcima.

Prema njegovim riječima 241. kalesijska brigada je imala zadatak da “presiječe Lisaču na pravcu Male Jelice“, što je uspješno i uradila.

– Ostala je sama Lisača. Računalo se da će se vojnici predati, da će Lisača pasti. Tu su, pored 241. bile 242. oslobodilačka zvornička, 206. viteška i 1. teočanska, naravno uz učešće 205. kalesijske brigade. Kako su tekla dejstva, ljudi se nisu htjeli predati, onda je pridodavano još jedinica iz 2. korpusa – ispričao je Muminović, navodeći da je Lisača bila spona između Istočno-bosanskog korpusa Bijeljina i Drinskog korpusa.

– To je izuzetan strateški položaj. Kada je Lisača zauzeta, prekinuta je veza između dva kurpusa – kazao je on.

Predaju srpskih vojnika je zabilježila kamera, a ovaj historijski snimak pokazuje pravu sliku Armije R Bosne i Hercegovine.

– Možete vidjeti odnos prema ratnom zarobljeniku koji dolazi i sjedi pored nas i jede. Možete vidjeti, kada su skinuli uniformu onom jednom vojniku i kada sam odma naredio da vrate. Bio je odnos po Ženevskoj konvenciji. Nijedan ratni zarobljenik nije maltretiran, udaran – kazao je komandant.

Također, u drugom video snimku, koji je također nastao na Lisači, srpski vojnici su preko megafona obaviješteni da su okruženi bosanskom vojskom.

– Gospodo srpski vojnici koji se nalazite na objektu Lisača, okruženi ste jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pozivamo vas da se predate i bit će vam garantovana sigurnost vaših života. U protivnom, ako se ne predate, upotrijebit ćemo sva raspoloživa sredstva – rečeno je tada.

(Faktor.ba/mb)

Previous VIDEO: Danas 20. rođendan himne “Jedna si jedina”
Next BOSNI – ENVER ČOLAKOVIĆ (Video)

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena 30. godišnjica od formiranja Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”

Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”, te prigodnim programom danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja ove slavne jedinice. Ovom jubileju prisustvovao je

NAŠI DANI

Sjećanje na komandanta Zaima Imamovića i formiranje Prve drinske udarne brigade

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, u Goraždu je danas nastavljena tradicija održavanja manifestacije „Zaimov do da se pamti“ u okviru koje se obilježava

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica formiranja 1. korpusa Armije RBiH

Danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a delegacija Općine Stari Grad prisustvovala je manifestacijama organizovanim ovim povodom.   Jutros je na Šehidskom mezarju Kovači