Godišnjica formiranja 7. korpusa ARBiH

Godišnjica formiranja 7. korpusa ARBiH

Na današnji dan, prije 27 godina u Travniku je formiran 7. Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Veliki doprinos u formiranju, a i u samom djelovanju Sedmog korpusa dali su Krajišnici na čelu sa legendarnim generalom Mehmedom Alagićem, prvim i jedinim komandantom ove proslavljene armijske jedinice.

Sedmi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je formiran 7. aprila 1994. godine u Travniku i sastavljen od 12 brigada. Za kratko vrijeme je zaslužio epitet najofanzivnije jedinice, s obzirom da je najmlađi armijski korpus u proteklom ratu oslobodio najveći dio okupiranog bosanskohercegovačkog prostora.

Iako je formiran tek 1994. godine, 7. korpus je svojim oslobodilačkim pohodima dao veliki doprinos u odbrani domovine. Krenuvši tada u oslobodilačko-ofanzivna dejstva od oslobađanja Kupresa nijednog dana se nije zaustavio, a 1995. godine poznatom „Vlašićkom operacijom“ u nemogućim vremenskim polarnim uslovima, borci savladavaju najveći vrh Opaljenik i najavljuju „Bosansko proljeće“ sa Vlašića.

Potom se oslobađa Donji Vakuf, a pripadnici Sedmog korpusa su zaslužni i za slobodu Sanskog Mosta koji je oslobođen udruženim snagama Armije R BiH u operaciji nazvanoj “Sana 95”, uz sudjelovanje jedinica Petog i pridodatih jedinica ostalih armijskih korpusa.

Sedmi korpus je sa briljantnim vojnim operacijama obezbijedio mjesto u historiji Bosne i Hercegovine, a „Vlašićkom operacijom „ se poslala poruka neprijatelju da je Armija Republike Bosne i Hercegovine sazrela za izvođenje operacija u najsloženijim uslovima.

Nažalost, ni ove godine zbog epidemiološke situacije nije bilo organizovanog obilježavanja ovaj historijskog datum za Bosnu i Hercegovinu. Ipak, iz boračkih organizacija ističu, da će se datum formiranja ove slavne armnijske jedinice obilježiti kada za to budu obezbjeđeni uslovi jer se neće i ne smije dopustiti da ratne zasluge, uloga i uspjesi Sedmog korpusa i njegovog komandanta generala Mehmeda Alagića, kao i svih pripadnika najmlađeg i najbolje ustrojenog Korpusa, padnu u zaborav. Borcima i starješinama Sedmog korpusa Armije RBiH čestitamo njihov dan, javlja Sana rtv.

Travnik

Uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i ove godine skromno će biti obilježena 27. Godišnjica 7. korpusa ARBiH, kao i 29. godišnjica formiranja Armije RBiH.

U maloj Sali Centra za kulturu u srijedu 07. aprila bit će održana press konferencija a na istoj će se obratiti predsjednik Organizacionog odbora Tahir Lendo sa drugim članovima OO, prenosi kanal6.

Previous Avazovi rotirajući novinari i tužioci: Svi predsjednikovi ljudi i “klikovi ubojice”
Next Dom naroda: Bećirović pozvao na hapšenje Dodika ako krene u rušenje države

You might also like

NAŠI DANI

Bošnjaci iz Milića kojima je oduzeto oko 600 dunuma zemlje i šume tuže manji entitet

Bošnjaci Milića, kojima je rješenjem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz Banje Luke oduzeta imovina koja je stoljećima bila u vlasništvu njihovih predaka, a danas u njihovom, tužbom od

NAŠI DANI

Završena sabotaža oko respiratora! Napokon verificirani i pušteni u rad

Kineski respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila posredstvom firme Srebrena malina verificirani su i pušteni u rad. Informaciju je za domaće medije potvrdio v. d. direktora FUCZ-a

NAŠI DANI

U Stocu otkriven spomenik poginulim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (Video)

U Stocu je u nedjelju otvoreno spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine.