Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžića: Danas premijera dokumentarnog filma  “Za nju vrijedi umrijeti”

Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžića: Danas premijera dokumentarnog filma “Za nju vrijedi umrijeti”

Prije 30 godina, na današnji dan, u odbrani domovine poginuo je heroj Safet Hadžić. Rahmetli Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota, koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine.

Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji “Pretis”, kada je sa grupom patriota pokušao izvući prijeko potrebno naoružanje za odbranu grada Sarajeva od srpsko – crnogorske agresije. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen – obilježju kod zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, danas je obilježena godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i Ordena heroja oslobodilačkog rata Safeta Hadžića i njegovih saboraca Nermina Zeljkovića, Seada Velića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića, navodi Press Općine Novi Grad. 

Kod spomenika šehidima i poginulim borcima Novog Grada i spomenika dvojici heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata sa područja Novog Grada okupili su se članovi porodice Hadžić i porodica šehida i poginulih boraca, rodbina, prijatelji i saborci rahmetli Safeta i njegovih saboraca, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

Uz postrojavanje pripadnika Jedinice za odavanje počasti Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH i učenjem Fatihe odali su počast legendarnom komandantu, pokretaču otpora odbrane općine Novi Grad Sarajevo i njegovim saborcima, čija će imena ostati zapisana u historiji naše odbrambeno – oslobodilačke borbe. 

Safetova kćerka Amila Hadžić – Glušac, izrazila je zahvalnost što se danas priča o 30. godišnjici od pogibije njenog rahmetli babe. ,,Svaka godišnjica je teška i budi iznova uspomene. Ja sam bila zaista mala kad je babo preselio, tako da se i ne sjećam određenih stvari. Ali kroz sve ove godine, kroz dobre ljude sam imala priliku da ga upoznam i da budem ponosna da sam upravo ja njegova kćerka. Veliki je broj šehida koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu i trebamo ih se sjećati”, kazala je Amila.

-Povodom obilježavanja 30. godišnjice pogibije Safeta Hadžića, u multimedijalnoj sali Općine, u 17 sati, održat će se akademija i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o liku i djelu Safeta Hadžića.

Za nju vrijedi umrijeti

Žanr: Dokumentarni film

Režija:
Lejla Zvizdić

Radnja filma:
Dugometražni, dokumentarno-igrani film “Za nju vrijedi umrijeti” kroz simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje sa likom i djelom Safeta Hadžića i prije početka agresije na BiH, odnosno 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada se suočavao sa brojnim problemima zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažovan i u prikupljanju pomoći porodicama osuđenih u “Sarajevskom procesu”. O tom vremenu svjedoče i dvojica presuđenih u ovom procesu, Mustafa ef. Spahić i Edhem Bičakčić …

O formiranju Patriotske lige, u čijim je redovima Safet Hadžić bio prvi među prvima, pripremama za odbranu Sarajeva i njegovom nemjerljivom doprinosu u prvim danima agresije na BiH govore Nihad Halilbegović, Ismet Hadžić – Mutevelija, Fahira Fejzić – Čengić, te Safetovi najbliži saradnici Safet Baltić, Rahim Baltić i Suad Berbić. Uz potresna svjedočenja, u filmu se prvi put objavljuju historijski važni dokumenti i fakti, te se prvi put nakon 30 godina, prikazuju snimci s mjesta pogibije samo nekoliko sati nakon akcije.

Kroz privatni život Safeta Hadžića u filmu nas vodi njegova porodica, supruga Džemila, djeca Almira Hadžić-Gološ, Nezir Hadžić i Amila Hadžić-Glušac, te sestre Safeta Lagumdžija i Vahdeta Hadžifejzović. Safeta upoznajemo i kroz njegove dane djetinjstva i mladosti u rodnoj Strgačini, a određeni segmenti njegovog života su prikazani i kroz rekonstruktivne igrane scene. Safeta u filmu igra mladi glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Edin Požega i Mahir Karović.

Film “Za nju vrijedi umrijeti” je dobio naziv po istoimenoj pjesmi koju je prije nekoliko godina, upravo u spomen na njegovog daidžu Safeta Hadžića, napisao i komponovao Kenan Hadžifejzović, a izveo Hor Hazreti Hamza.

(MiruhBosne/filmonizirani.net)

Previous Počeli Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona
Next U Bosni i Hercegovini za godinu dana prosječna plaća se povećala za 10,2%

You might also like

RIJEČ-

Razgovor o knjizi R. Mahmutćehajića „Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“

Knjiga Andrićevstvo je prvo cjelovito kritičko preispitivanje ideologijskih čitanja, tumačenja i korištenja književnog djela Ive Andrića u nacionalističkim, orijentalističkim i kulturno-rasističkim odnosima prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu. To Mahmutćehajićevo djelo

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Otvoren Memorijalni centar Kapija u Tuzli: Čuvar dokaza o zločinu koji su zločinci počinili na Kapiji

Memorijalni centar Kapija otvoren je danas u Tuzli i od sutra će otvoriti svoja vrata za sve posjetioce koji žele pogledati postavku Senada Begovića koja govori o masakru nad civilima

KULTURA I UMJETNOST

Mikkelsen: Veoma sam sretan što sam na Sarajevo Film Festivalu

Danski glumac Mads Mikkelsen je prošetao Crvenim tepihom 28. Sarajevo Film Festivala ispred Narodnog pozorišta Večeras u 20.30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola će biti prikazan film LOV Thomasa Vinterberga,