Godišnjica Sarajevskog atentata: Performans sa historijskim ličnostima iz austrougarskog perioda

Godišnjica Sarajevskog atentata: Performans sa historijskim ličnostima iz austrougarskog perioda

Performansom sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obilježena je godišnjica događaja koji je u historiji poznat kao “Sarajevski atentat”.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizovala je performans sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena na autentičnoj lokaciji Sarajevskog atentata.

Na današnji dan, 28. juna 1914. godine, pripadnik organizacije “Mlada Bosna” Gavrilo Princip u Sarajevu je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda, što je bio povod za rast tenzija koje su dovele do Prvog svjetskog rata.

Pažnju građana izazvao je i performans sa historijskim ličnostima. Mladi glumci utjelovili su Franza Ferdinanda, Sophie Chotek i Gavrila Principa.

Deni Mešić u ulozi Gavrila Principa, izjavio je da je ovo promocija naše historije i kulture.

“Ne želim ulaziti u to da li je Gavrilo dobar ili loš više idemo na to da predstavimo našu bogatu historiju. To nam je cilj i da privučemo turiste da vide naš grad jer imamo mnogo toga ponuditi”, rekao je Mešić.

Za ovu ulogu se pripremio i o događaju je naučio mnogo toga.

Fatima Kazazić-Obad predstavljala je Sophie, a kako je kazala, svaki put kada radi ovaj događaj lijepo se osjeća.

“Danas je poseban dan kada se obilježava godišnjica atentata. Lijepo je da učimo o historiji”, izjavila je Fatima.

Godišnjica Sarajevskog atentata: Performans sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena

Filip Radovanović utjelovio je lik Franza Ferdinanda.

“Odličan je osjećaj. Projekat traje duže vrijeme i svaki put su nevjerovatne reakcije ljudi. Divno je za Sarajevo što je odlučilo da podrži ovaj projekat i ponudi nešto ljudima koji dolaze, da im pokaže historiju ovog grada i države”, pojasnio je Radovanović.

Direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka izjavila je da je Muzej danas otvoren za sve posjetitelje jer se obilježava dan koji je značajan ne samo za Muzej nego i za Sarajevo.

“Jako je bitno obilježavati ove datume, kada je u pitanju turistička ponuda, privlačenje posjetilaca, posebno za nas Muzej. Dio Muzeja posvećen je ‘sarajevskom atentatu’ i predstavlja cjelinu od pet objekata koji pripadaju Muzeju. Turisti su jako zainteresovani. Mi se nalazimo na historijskom mjestu, ovo je historijska lokacija”, kazala je Leka.

Podsjetila je da je zbog koronavirusa bio i manji broj turista.

“Turisti se polako vraćaju u grad, život se polako vraća u Sarajevo i ovo je idealna prilika da na ovako simboličan način obilježimo početak turističke sezone”, dodala je Leka.

Ulaz u Muzej Sarajevo 1878.-1918. slobodan je za posjetitelje.

Izvor: AA

Previous Ove godine dobar rod i otkupna cijena maline
Next Naš najbolji košarkaš u Visokom: Nurkić najavio dolazak NBA zvijezde Lillarda u Bosansku dolinu piramida

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Britanski Telegraph: Posjetite Mostar umjesto pretrpanog Dubrovnika

Ugledni britanski list Telegraph u svojoj opsežnoj reportaži turistima je preporučio Mostar, navodeći niz razloga zašto treba posjetiti ovaj grad. “U proteklim godinama Balkan je postao privlačna destinacija, a ljubitelji

BH RAZGLEDNICA

Japodski otoci na Uni: Do prije deset godina obrasli šumom i trnjem – danas turistička atrakcija

Japodi – ilirsko pleme naseljavali su prostore između rijeka Kupe i Une. Jedno od najljepših mjesta gdje su živjeli jesu Japodski otoci nadomak Bihaća. Tu je danas turističko-rekreativni centar koji

TURIZAM

Na Bjelašnici najduža sezona u posljednje tri decenije

Snijeg u aprilu obradovao je ljubitelje zimskih sportova u našoj zemlji. – Na vrhu Bjelašnice imamo više od metar snijega i nadamo se da će skijaška sezona biti produžena do