Godišnjica stravičnog zločina nad Bošnjacima Višegrada  – “žive lomače” progutale više od 140 žena, djece i staraca

Godišnjica stravičnog zločina nad Bošnjacima Višegrada – “žive lomače” progutale više od 140 žena, djece i staraca

Danas je 32. godišnjica od stravičnih zločina u Pionirskoj ulici u Višegradu, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Naime, u “živim lomačama”, u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, 14. juna, a nekoliko dana kasnije, tačnije 27. juna 1992. godine na Bikavcu u kući Mehe Aljića živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Jedina koja je preživjela ovaj zločin jeste Zehra Turjačanin koja je o strahotama na Bikavcu svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnjih ratnih zločina koji su se desili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i zločina koji su se dogodili na kraju dvadesetog stoljeća.

Zločin poznat kao “živa lomača” dogodio se 14. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije “Osvetnici“, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

U kuću su ubacili bombu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Lukić i Mitar Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići na slobodnu teritoriju, u Kladanj. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana.

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u MKSJ-u osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

U junu 2018. godine Bosni i Hercegovini je izručen Radomir Šušnjar, koji je 2021. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

U Višegradu obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka, u Drinu spuštene ruže za nevine žrtve

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Hajduk je glavna tema u Dalmaciji: Gattuso novi trener, sad žele i velikog Edina Džeku!
Next 'Ovo je početak kraja Trojke' - Dogovor u KS između SDA, DF i SBiH

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Janja Beč Nojman: Negiranje genocida ne mijenja činjenice

“Sve dok su na vlasti u Srbiji isti oni koji su na različite načine učestvovali u genocidu u Bosni i Hercegovini, reizdanje knjige ‘Pucanje duše’ jeste čudo” , kaže autorka

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mujo Šahman, čovjek koji je spriječio druge Ahmiće

  Prije tačno četvrt vijeka bojovnici HVO-a koji su napravili pokolj u Ahmićima odlučili su udariti opet. Silnije, jače, krvavije. Nisu čekali da prođe ni 48 sati od zatiranja svega živog u Ahmićima, a već

OTPOR BOSNE

Godišnjica pogibije Safeta Zajke, heroja odbrane Sarajeva

Safet Zajko rođen je 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog. Po zanimanju je bio metalac. Poginuo je na dužnosti komandanta 2. viteške motorizovane brigade, 17. juna 1993.