Godišnjica strijeljanja žrtava iz Ahatovića

Godišnjica strijeljanja žrtava iz Ahatovića

Elvir Jahić je imao 19 godina kada je preživio strijeljanje u Sokolini kod Srednjeg i za Detektor se prisjeća događaja u kojem je ubijeno 48 osoba i za šta još niko nije procesuiran.

Jahić je bio jedan od 56 osoba iz logora “Mali hangar“ kojima je, nakon vožnje autobusom do Vogošćanske petlje, naređeno da legnu glava okrenutih ka podu. Tako su odvezeni do Sokoline, gdje je autobus zaustavljen a iz njega su, prema sjećanju Elvira, izašli vozač i oružana pratnja. Onda je uslijedila kanonada, kaže on.

“Eksplozije, projektili, desetak ručnih bombi i na stotine ispaljenih metaka. Ja sam dobio metak u predio kičme. Oni su onda otišli – oružana pratnja i prateća vozila. To je ostavilo prostora preživjelima da izađu iz autobusa i odu u šumu, gdje su satima lutali dok nisu našli spas u selima Ravne, Komar i Vukasovići“, prisjeća se Elvir.

Izgubio je osjećaj u nogama i nije mogao otići dalje od obližnjeg potoka, odakle je vidio kako se vojnici vraćaju i počinju pucati na preživjele koji su ostali u autobusu.

“To je trajalo nekoliko minuta. Oni su onda otišli u vozilu zastava, boje slonove kosti. Vratio sam se do autobusa, gdje sam proveo nekoliko sati, nakon čega su me pronašli ljudi iz sela jer su im preživjeli prepričali šta se desilo. Oni su me našli i još dvojicu i zbrinuli nas. Raskomadana tijela ubijenih su ukopali u grobnicu u selu Ravne, a 1996. su ekshumirani i ukopani u harem džamije u Ahatovićima“, kaže Jahić.

Direktni počinioci ovog zločina nisu procesuirani.

Ubistva u autobusu samo su dio niza zločina koji se desio 1992. godine građanima sarajevskog prigradskog naselja Ahatovići i okoline. Nakon pada naselja, priča Jahić, počela su ubistva, progoni, pljačke, paljenje i odvođenje u logore.

“Oko 600 osoba je odvedeno u logore, a blizu 90 osoba je na različitim lokacijama ubijeno, uključujući i Sokolinu“, navodi Jahić.

Prema Bazi sudskih utvrđenih činjenica koju je Detektor ranije objavio, srpske snage su krajem maja 1992. počele napad na Ahatoviće, čije je stanovništvo zarobljeno i protjerano, dok je nekoliko ranjenih i zarobljenih ubijeno, a gotovo sve kuće u ovom mjestu opljačkane, oštećene ili razorene. Haška vijeća su konstatovala i da je oko 50 zatočenika iz kasarne “Rajlovac” odvezeno autobusom u Sokolinu kod Srednjeg, te ubijeno ručnim bombama i automatskim oružjem.

Previous Održana svečana promocija 16. generacije diplomanata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu
Next Poruka reisul-uleme povodom Kurban-bajrama

You might also like

RIJEČ

Edin Hasanović, poznati umjetnik čiji je otac odveden na današnji dan: ‘Još godina dana i onda imam baš toliko godina koliko je on imao toga dana. 26’

Danas je na mezarju kod Kalesije klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet zvorničkih Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. godine. Sa područja općine Zvornik od 1992. do 1995. nestalo je ukupno

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Presude za genocid u Srebrenici

I međunarodni i domaći sudovi donijeli su osuđujuće presude za genocid i zločine protiv čovječnosti u Srebrenici. Osuđen je i vojni i politički vrh RS-a. Videoprilog AJB.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica hapšenja četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata: Spisak zločina D. Mihailovića

Izvod iz kataloga zločina četnika Draže Mihailovića:     Opština Foča: 1941-1945: 3525 ubijenih (zaklanih, spaljenih, strijeljanih) bošnjačkih civila – mahom žena, djece i staraca   Opština Pljevlja: 1941-1945: 1389