Godišnjica zločina u Zaklopači: Gotovo identična sudbina stanovnike Zaklopače je zadesila i 1942.

Godišnjica zločina u Zaklopači: Gotovo identična sudbina stanovnike Zaklopače je zadesila i 1942.

Proteklo je 30 godina od krvavog zločina u mjestu Zaklopača koje se nalazi pored magistralnog puta Vlasenica – Milići. 

Tog 16. maja 1992. godine pripadnici srpskih jedinica iz Milića u krvavom pohodu ubili su 59 mještana Zaklopače od čega čak 15 maloljetnika. 

Najmlađa žrtva bila je četverogodišnja Naida Hodžić, a najstarija 62-godišnja Fatima Berbić. Tog 16. maja 1992. godine dok je živ sjećat će se Nijaz Hamidović, koji je imao 12 godina i koji se uspio s majkom sakriti od zločinaca. 

– Nakon 30 godina sramota je za cijelu civilizaciju, a kamoli za Tužilaštvo BiH i istražioce koji nisu uspjeli dokazati stravičan zločin. Nisu uspjeli dokazati ko je zločin naredio, ko izvršio, ko je prikrivao… – kaže Nijaz Hamidović. 

Nedavno je Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobodio osumnjičene Radomira Pantića, Nenada Vukotića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića.

– Sud je tako odlučio i koliko sam upućen u problematiku procesuiranja mogu reći da Sud BiH nije ni imao dovoljno argumentacije da presudi optuženicima jer je Tužilaštvo BiH loše radilo na predmetu. Prije svega Tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje ga je na neki način uništilo, a poslije Tužilaštvo BiH, odnosno tužiteljica Dika Omerović, nije uspjela dokazati ubistva toliko nevinih žrtava – kaže prof.dr Dževad Mahmutović. 

Gotovo identična sudbina stanovnike Zaklopače je zadesila i 1942. godine. Zbog toga, prof.dr Mahmutović, navodi kako će uskoro biti odštampana monografija u kojoj će biti objedinjeni zločini iz 1942. i 1992. godine kako oni ne bi bili zaboravljeni. 

(Fena/MiruhBosne)

Previous Obilježena 30. godišnjica od formiranja Odreda policije za specijalne namjene "Lasta"
Next Čelnici novinskih agencija iz cijele Evrope obišli znamenitosti Sarajeva

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica Turković: Biden u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu bio na strani istine i pravde

Sjedinjene Američke Države su u proteklim decenijama bez  sumnje bile i ostale uz Bosnu i Hercegovinu, kao jedan od najvažnijih prijatelja naše zemlje. Svaka administracija je, od okončanja agresije snažno

NAŠI DANI

NA DOBRINJI ODRŽANA ĆETENIJADA

Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji sinoć je pred velikim brojem prisutnih građana, održana ćetenijada – takmičenje u pravljenju ćetenije – tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice. Manifestaciju je organiziralo Udruženje građana „4T“

NAŠI DANI

Ramić: Pozvati prijatelje istine i pravde da slijede primjer Kanade (VIDEO)

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić podsjeća da je kanadska vlada obilježavanje 9. januara u bosanskohercegovačkom entitetu Republici srpskoj osudila kao anticivilizacijski čin, čime je postala jedina