Godišnjice: Dan kada su odbranjeni Sokolović Kolonija, Hrasnica i Butmir

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je prisustvovao obilježavanju Dana odbrane Ilidže, prenosi novinska agencija Patria.

Prije centralne manifestacije koja je održana ovim povodom na platou Pete osnovne škole Sokolović Kolonija, ministar Fišo je položio cvijeće na Centralnom spomen obilježju zgrade Općine i ispred ratne bolnice „Ćamil Marić“ u Hrasnici.

Na današnji dan 22. aprila vođena je jedna od najznačajnih bitaka za grad Sarajevo, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Te ’92 godine slabo naoružana 93 borca krenula su prema Ilidži.

Uspjeli su odbraniti prostor do Ljetne pozornice, nanijeti neprijatelju  ogromne gubitke, ali je u toj akciji ranjeno 10 vojnika. Bila je to bitka – presedan  u ratnoj strategiji, jer su borci Četvrte viteške motorizovane brigade (VMTBR) uspjeli spasiti Sokolović Koloniju, Hrasnicu i Butmir i za naredne četiri godine.

U organizaciji Udruženja Patriotska liga, Četvrte viteške i Općine Ilidža  ova manifestacija se održava i obilježava svake godine na današnji dan.

Previous Historijsko mjesto: Treba li Tuzli spomen na Zmaja od Bosne?
Next Bošnjačka plemena iz pokrajine Nubija u Africi

You might also like

NAŠI DANI

Pripreme za obilježavanje 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Poštujući smjernice aktuelnih epidemiolških mjerama utvrđen je program obilježavanja 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Savez demobilisanih boraca TK dao je prijedlog aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma iz

NAŠI DANI

U Mostaru obilježena godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u nedjelju je u Mostaru obilježena 27. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

OTPOR BOSNE

Rade Zoranović i Nusret Aganović o bitkama za Sarajevo: “Nismo imali oružja, samo bosansko srce”

Oko Sarajeva je bilo ukopano više od 220 tenkova i drugih oklopnih vozila kao i stotine ostalog teškog naoružanja, veliki broj protivavionskih mitraljeza i topova, te takozvanih sijača smrti. Grad